Crne statistike pokazuju da svaki dan u svijetu nestane veliki broj ljudi i za većinu njih se nikada ne sazna šta im se desilo. Mnogi budu žrtve trgovanja ljudima, neki su ubijeni ali njihova tijela nikada nisu prinađena a rijetki odluče da spale sve mostove iza sebe i počnu život iz početka.

  • U slikovitom skijalištu Zermatt u Švicarskoj, poznatom po vrhunskim stazama, zagonetni nestanak Karla-Erivana Hauba, bogatog njemačko-američkog poduzetnika, ostaje zbunjujuća misterija. U travnju 2018. Haub je nestao bez ikakvog traga. Uključen u rigorozne treninge za nadolazeću skijašku utrku, jednog kobnog jutra krenuo je u usamljeni uspon žičarom na planinski vrh. Međutim, Haubov očekivani povratak u hotel nikada se nije ostvario, ostavljajući za sobom prazninu neodgovorenih pitanja.

Nakon nestanka bogatog magnata, vlasti su pokrenule sveobuhvatnu šestodnevnu potragu, koja uključuje pet helikoptera i timove planinarskih spasilaca, u pokušaju lociranja osobe; međutim, njegovi ostaci nikada nisu otkriveni.

Odsutnost tijela, zajedno sa svjedočenjem skijaškog trenera o promatranju osobe koja je naizgled bila svjesna sigurnosti, samu na žičari tijekom ranih jutarnjih sati, dodatno pobuđuje sumnje u ovom slučaju.

Karl Haub, istaknuta osoba njemačkog poslovnog svijeta i jedan od najbogatijih pojedinaca u zemlji, obnašao je funkciju generalnog direktora i suvlasnika renomiranog lanca supermarketa i maloprodaje “Tengelmann Group”. U nedavnoj presudi suda u Kölnu, Haub je službeno proglašen preminulim 2021. godine.

 

Ovaj nesretni događaj ostavio je iza sebe ogromnu radnu snagu od približno 75.000 zaposlenika, kao i njegovu odanu suprugu i dvoje djece. Tijekom sudskog postupka Haubov mlađi brat Kristijan svečano je potvrdio da nema dokaza koji bi upućivali na to da je Karl, čije se bogatstvo procjenjuje na impresivnih 5,2 milijarde funti, još živ.

Međutim, nedavna istraga koju je proveo RTL, njemačka televizijska mreža, otkrila je intrigantna otkrića koja bi ovu pripovijest učinila prikladnom za radnju uzbudljivog holivudskog filma. Konkretno, izvještaji sugeriraju da je Haub živ i trenutno živi u Moskvi, gdje dijeli rezidenciju sa svojom partnericom Veronikom Ermilovom, koja ima 44 godine.

  • Nakon optužbi, Kristijan, Karlov mlađi brat, trenutno je pod lupom tužiteljstva u Kölnu zbog potencijalnog lažnog svjedočenja. Preuzevši vodstvo konglomerata “Tengelmann” nakon bratova nestanka, on tvrdi da je angažirao usluge sigurnosne agencije kako bi ispitala nagađanja oko Karlovog daljnjeg postojanja.

Prema istrazi koju su proveli RTL i publikacija “Stern”, Njemica poznata kao Veronika primila je ukupno 13 telefonskih poziva od dotične osobe u razdoblju od tri dana prije nestanka. Ti su pozivi ocijenjeni vrijednima pažnje zbog dugog trajanja, pri čemu je jedan poziv trajao više od sat vremena. Ovaj detalj potaknuo je sumnju da je osoba možda inscenirala svoju smrt u blizini Ermilova i Moskve, piše “Daily Mail”.

 

Prema RTL-u, Ermilova, koja je vodila agenciju u St. Petersburgu koja je organizirala aktivnosti na otvorenom poput skijanja, planinarenja i penjanja, bila je povezana s Karlom u vrijeme njegova nestanka. Njemački mediji također sumnjaju da bi ona mogla imati veze s ruskom sigurnosnom službom FSB. Trenutačno njezin LinkedIn profil pokazuje da je direktorica marketinga u “Russian Eventu”, tvrtki koja se fokusira na pružanje putnih iskustava.

Prema istrazi koju je provela organizacija “Tengelmann”, Haubovo postojanje bilo je usko povezano s Veronikom, ženom za koju se procjenjuje da je otprilike dva desetljeća mlađa od njega. Veronika je prikazana kao vitka, atletski građena osoba smeđe kose do ramena, tamnih očiju i osmijeha dobrodošlice. Iako su istražitelji iznijeli ideju da je ona možda bila zaposlena u ruskoj tajnoj službi, konkretni dokazi koji bi poduprli tu tvrdnju i dalje su nedostižni.

Dokazi koji se mogu potkrijepiti je stalna prisutnost Ermilove na istim lokacijama kao i Karl-Erivan Haub. U rasponu od samo nekoliko dana u srpnju 2008. obje su osobe bile prisutne u Moskvi i Sočiju. Slično tome, u svibnju 2009. slučajno su putovali istim noćnim vlakom iz Moskve za Sankt Peterburg, ali u odvojenim odjeljcima.

Ta su putovanja organizirana istovremeno i od strane iste osobe. Dodatni primjeri križanja puteva Hauba i Ermilove uključuju njihove boravke u Omsku (2010.), Sočiju (2011.), Bakuu (2014.) i Moskvi (2015., 2017.). Razlog ovih navodnih susreta ostaje nejasan, budući da se prema istrazi ne čini kao romantični bijeg.

  • Prema RTL-ovoj novinarki Liv von Botisja, nagađa se da bi Haubov iznenadni nestanak u Švicarskoj i njegova prijavljena prisutnost u Rusiji mogli biti povezani sa upitnim poslovnim vezama koje je održavao.

Prema njezinim riječima, Karl-Erivan Haub je sudjelovao u poslovima s pojedincima upitne reputacije unutar ruskog gospodarstva. Naše je uvjerenje da su te poslovne veze s Rusijom mogle rezultirati njegovim suočavanjem s poteškoćama u zapadnim zemljama.

Preporučujemo