Od  danas počinje Božićni post koji će trajati sljedećih 40 dana. Za to vrijeme Crkva provodi posebne propise. Prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi, post nije jednoznačna praksa. Vjeruje se da postoji više razina ili stupnjeva posta. Tijekom božićnog posta treba se suzdržati kako od štetnih radnji tako i od negativnih obrazaca razmišljanja, te od konzumiranja hrane bogate mastima. Izlažući svoje tijelo ovom iskušenju, žrtvujete sadašnjost da biste požnjeli plodove ojačanog karaktera u budućnosti. Cilj ove žrtve je poboljšati se, rasti u otpornosti i na kraju postići veći uspjeh.

 

Prilikom održavanja Božićnog posta važno je voditi računa o danima u kojima se konzumira ulje, a u kojim danima u kojima se pije voda.
Odluči li se postiti isključivo suhom hranom, posebice sjemenkama, važno je obratiti pozornost na neke stvari.
Kod suzdržavanja od hrane s izuzećem ulja, poznatog kao post na vodi, važno je voditi računa o vlastitom fizičkom i psihičkom stanju.
Kod konzumiranja nemasne hrane u kombinaciji s uljem.
Kada konzumirate hranu s niskim udjelom masti koja uključuje ribu.
U postu je običaj izbjegavati konzumiranje mesa, mesnih prerađevina, sira i mlijeka.

 

Obdržavanje posta tijekom Božićne korizme preporuča se svima. Ovo razdoblje posta počinje 15. prosinca i traje do 17. prosinca. Osim toga, pojedincima se savjetuje da poste ponedjeljkom, srijedom i petkom do kraja korizme. U razdoblju božićne korizme najvažnije je zadržati kreposni karakter. To uključuje suzdržavanje od izgovaranja psovki, gajenja loših namjera prema drugima ili nanošenja štete drugima.

Također je potrebno pokušati oprostiti onima koji su vam učinili nepravdu i suzdržati se od namjernog činjenja bilo kakvih većih prijestupa. Tijekom sljedećih 40 dana preporuča se činiti dobročinstvo, budući da srž posta leži u duhovnom području. Nije dovoljno samo fizički postiti nego je potrebno i duhovno očistiti se.

Preporučujemo