Dan 23. listopada u obitelji cijenjenog tenisača Novaka Đokovića sada će biti od iznimne važnosti jer obilježava krštenje njegove djece Stefana i Tare. Poznato je da je Novak duboko religiozan i da vjeruje u Boga. Ceremonija je trebala biti održana na Kosovu, pradomovini obitelji, prema želji sportaša. Događaj je bio odgođen na dulje vrijeme, potencijalno zbog nedavnih afera u regiji.

Novak i Jelena su na kraju donijeli odluku da se krštenje održi u Ostrogu. Ceremoniju je predvodio srpski patrijarh Porfirije kojem su nazočili članovi najbliže obitelji i kumovi para. Kao pobožni pojedinci, može se pretpostaviti da su se Đokovići držali svih običaja i propisa. Prema utvrđenim vjerskim zakonima, pojedinci koji posjeduju imena koji nisu kršćanskog podrijetla, čak i oni koji se u današnje vrijeme smatraju uobičajenim, dužni su uzeti kršćansko ime tijekom obreda krštenja Srpske pravoslavne crkve. Međutim, ovo je ime priznato samo unutar granica crkve i nema nikakvu pravnu vrijednost u službenoj dokumentaciji.

Imena Novakove djece u trenutku krštenja ostala su nepoznata. Moguće je da su zadržali svoja izvorna imena. S druge strane, poznato je da je prije više od trideset godina Novakova majka Dijana krštena imenom Milica. Zanimljivo, to joj je ime odabrao suprug Srđan, koji joj je ujedno bio i kum.

Dok sam odrastala, moje su roditelje odgajali partija i komunizam, iako su se identificirali kao Jugoslaveni. Unatoč tome što sam katolik, odmalena me nisu učili vjerovati u Boga, niti smo slavili praznike poput Uskrsa i Božića. Kao rezultat toga, nisam mogala prenijeti te tradicije vlastitoj djeci. Slično tome, Srđanova obitelj također nije krstila svoju djecu zbog određenih ograničenja, kako je ispričala Dijana u razgovoru. Na zahtjev Srđanove majke upriličeno je kolektivno krštenje. Tijekom svojih posljednjih dana izrazila je želju krstiti svoju djecu prije smrti, jer je bolovala od raka kostiju. Nisam bila sigurna kako bih mogao ispuniti ovaj zahtjev, s obzirom na to da sam bila katoličkog podrijetla. Iako sam odrastala u Srbiji, moji su korijeni vezani za katoličanstvo, ali ne katoličkim krštenjem. Godine 1992. Dijana i Srđan primili su krštenje u staroj žičkoj crkvi.

Preporučujemo