Prema riječima Ivana Ristića, meteorologa, zima koja je pred nama predviđa se u tri različita intervala nižih temperatura koje će rezultirati snježnim padavinama u cijeloj zemlji. Ristić je u svojoj prognozi za Informer objasnio da će polarni vrtlog imati značajan uticaj na vremenske prilike koje možemo očekivati ​​u narednim mesecima. Meteorolog Ristić objašnjava da će tokom zimske sezone polarni vrtlog doživjeti promjene u svom intenzitetu. U trenucima kada je vrtlog slabiji, dio arktičkog zraka će pobjeći i krenuti prema južnom dijelu, što će dovesti do pojačanih snježnih padavina i zahlađenja. U predstojećoj zimskoj sezoni mogu se očekivati ​​tri različita perioda zahlađenja, što će rezultirati snježnim padavinama kako u Evropi tako i u našoj zemlji. Uz to, Ristić napominje da će pozicioniranje ciklona koji izlazi na granicu tople i hladne arktičke mase rezultirati većim snježnim padavinama u pojedinim krajevima naše zemlje. Prema Ristićevoj prognozi, početni hladniji period počeće ili oko Nove godine ili najkasnije u božićnom periodu.

Prema riječima Ristića, očekuje se da će predstojeće hladnoće potrajati dvadesetak dana, pa će značajan dio januara biti zaista zimski mjesec sa obilnim snježnim padavinama. Ovo će biti najhladnije doba godine. Tokom večeri sa vedrim nebom i snijegom prekrivenim terenom očekuju se blaži mrazevi u rasponu od minus pet do minus deset stepeni Celzijusa. U međuvremenu, područja sa visoravnima treba da očekuju oštrije mrazeve koji će dostići minimum od negativnih dvadeset stepeni Celzijusa, a maksimalnu temperaturu od nula stepeni Celzijusa. Ovu informaciju Informeru je prenio Ristić.

Kako se januar bliži kraju, snažnija zapadna struja će uzrokovati porast temperatura i topljenje snijega u nižim i planinskim područjima ispod 1.500 metara nadmorske visine. U jutarnjim satima ponegdje i dalje može biti slab mraz, ali se očekuje dnevna temperatura od 10 do 15 stepeni. Tokom ovog toplijeg perioda duvaće slab do umjeren južni vjetar. Drugi hladni period počet će oko 10. februara i trajati otprilike sedam do 10 dana, što će dovesti do obilnih snježnih padavina i stvaranja snježnog pokrivača. Februar će imati otprilike 10 hladnih dana, praćenih još snježnih padavina, a zatim i odmrzavanje. Meteorolog Ristić predviđa da će se prosječna temperatura kretati između 15 i 20 stepeni.

U prvih deset dana marta doći će do posljednjeg slučaja hladnog arktičkog zraka koji će se probijati prema jugu. Gledajući u martu, vredi pomenuti sibirski anticiklon koji se zahuktava i kreće ka našoj zemlji, kao i jaku kišnu oluju u košavskom regionu. Predviđeno je da će prvi dani marta biti prilično hladni, ali se od druge polovine mjeseca očekuje značajan porast temperatura, s proljećnim vremenom koje će se zaista smiriti i temperaturama premašiti granicu od 20 stepeni, kako je istakao Ristić.

Preporučujemo