Dino Merlin je najveća bosansko hercegovačka estradna zvijezda i puni najveće stadione i dvorane u regiji. Njegovi koncerti su spektakularni i Dino je zaradio ogroman novac ali nije oduvijek tako bilo. Da je ostao prizeman pokazuje i to što i dalje živi u rodnoj kući u Sarajevu u ulici u kojoj je odrastao.

 

  • Pjevač Dino Merlin već je dugi niz godina u sretnom braku sa suprugom Amelom, s kojom dijeli dvoje djece, kćerku Naidu i sina Hamzu. Njihova ljubavna priča započela je kada je Dino imao samo 17 godina, a on je odmah prepoznao da je ona ljubav njegova života.

“Kad si rekla da me voliš”, njegov hit nastao je kao rezultat burnog početka njihove veze. Autobiografski tekst ove pjesme inspiriran je izazovima s kojima se Merlin suočio kada se našao upleten u ljubavnu aferu koju nije odobravala Amelina imućna obitelj. Budući da je iz manje povlaštene sredine, Dinu je bilo zabranjeno da im padne na pamet.

Dok je Merlin završavao naukovanje, njegova je djevojka nastavila školovanje u prestižnoj srednjoj školi i na kraju stekla diplomu arhitekture. Unatoč želji njezinih roditelja da on nađe partnericu ravnopravnog društvenog položaja, ljubav je prevladala.

Mladi par prkosio je društvenim očekivanjima i pobjegao u dobi od nepunih 20 godina, a pjevačeva sadašnja supruga tajno mu je postala životna partnerica. Brak Dine Merlina traje više od četrdeset godina, iako pjevač priznaje da početne faze nisu bile nimalo lake.

 

Kako prenosi “Ekskluziva.ba”, Merlin je ispričao jedan značajan događaj iz svog života u kojem su on i njegova voljena bili pred brojnim izazovima, ali su ostali nerazdvojni. Unatoč preprekama, nakon pet godina uspjeli su se tajno vjenčati. Njihovo vjenčanje bilo je istinski romantično, iako se mora napomenuti da je Merlin morao pribjeći prilično nekonvencionalnoj metodi da dovede svoju ženu.

Ceremonija je bila intimno okupljanje, a prisustvovali su samo Merlinov kum i Amelina sestra, koja je bila kuma. Dok se činilo da se govor matičara odužio, Merlinova je pozornost bila usmjerena na vrata, osiguravajući da nitko ne upadne i poremeti njihov radosni trenutak.

Nakon njihovog vjenčanja, krenuli smo na divan medeni mjesec u Dubrovnik. Po povratku smo donijeli odluku da ćemo živjeti s mojom majkom, što nas je odmah izložilo realnosti svakodnevnog života. Čekala me teška odgovornost brige za našu obitelj i zahtjevan posao.

Nažalost, Amelini roditelji su bili duboko nezadovoljni i odbijali su komunicirati s njom šest mjeseci. Međutim, kako je vrijeme prolazilo, rane su počele zacjeljivati, a danas Amelini roditelji gaje prema meni još veću naklonost nego što vjerujem da zaslužujem.

Od svoje sedamnaeste godine sam u ljubavnoj vezi sa svojom suprugom Amelom i moram reći da me to i dalje veseli. Naš brak je tekao glatko, bez ikakvih komplikacija ili kontroverzi. Iako nismo bili dugo u braku, jer smo hodali prije gotovo pet godina, nailazili smo na izazovne trenutke na tom putu.

  • Kad sam stigao na vrata, supruga me dočekala s našim djetetom u naručju. Naidu, koja je tada imala oko šest mjeseci, čuvala je Amela, koja je bila u završnoj fazi studija arhitekture. Nježnim, gotovo prošaptanim tonom, upitala me jesam li što ponijela, izražavajući zabrinutost zbog nedostatka mlijeka.

Nažalost, nisam imao ni dinara viška. Istina je bila da nisam uspio ništa zaraditi, a morali smo pokriti značajne troškove. Te večeri dao bih sve da mogu s veseljem uzvratiti i reći: “Da, donio sam 100 maraka.” To su bili osjećaji koje je Merlin dijelio dok je razmišljao o tom trenutku.

 

Rođen 12. septembra 1962. godine u Sarajevu, Edin Dervišhalidović, široj javnosti poznat kao Dino Merlin, poznati je pjevač i tekstopisac porijeklom iz Bosne i Hercegovine. Živi i djeluje u Sarajevu, sretno je oženjen Amelom Dervišhalidović i ponosni je roditelj dvoje djece, Naide i Hamze. Glazbeni put Dine Merlina započeo je krajem 1970-ih kada je zajedno s Mensurom Lutkićem osnovao bend “Dino”.

Njihov inauguracijski nastup održao se u lokalnom pubu u Sarajevu, gdje su pokazali svoj talent izvodeći zadivljujuću pjesmu “Kad bih bijelo bijelo dugme”. No, zbog nepovoljne reakcije publike, dvojac je ostao malodušan, zbog čega je Dino privremeno ostavio gitaru i mikrofon.

Preporučujemo