Uprava za veterinarstvo Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva najavila je da će veterinarski inspektori pred božićne i novogodišnje blagdane pojačati nadzor i kontrolu hrane životinjskog podrijetla, točnije mesa, u proizvodnim i trgovačkim objektima. Ove inspekcije obuhvatit će svaki korak procesa, počevši od dolaska sirovina koje se koriste u proizvodnji regulirane hrane, preko procesa proizvodnje, higijenske prakse, uvjeta skladištenja, pa sve do distribucije finalnog proizvoda.

 

Svrha službenih inspekcija je procijeniti i osigurati usklađenost s općim i posebnim standardima higijene hrane, kako je navedeno u relevantnim zakonskim propisima. Ove inspekcije uključuju procjenu mikrobioloških kriterija analizom, provedbu samokontrole i načela HACCP-a te provjeru pridržavanja dobrih higijenskih i distribucijskih praksi od strane svih subjekata uključenih u prehrambenu industriju. Veterinarski inspektor nadležan je za provjeru dokumenata koji dokazuju podrijetlo i sljedivost svih prehrambenih proizvoda životinjskog podrijetla namijenjenih prodaji u raznim maloprodajnim objektima, uključujući samoposluge, delikatesne trgovine, ugostiteljske objekte, ribarnice i tržnice. Ako se ne može dokazati podrijetlo i sljedivost, veterinarski inspektor će izdati nalog za sigurno uništavanje hrane jer se smatra da nije sigurna za prehranu ljudi. Ovaj zahtjev je jasno naveden u najavi.

Kako bi osigurali sigurnost za dobrobit pojedinaca, pozivaju potrošače da hranu kupuju isključivo u ovlaštenim i reguliranim objektima, poput supermarketa, hipermarketa i specijaliziranih trgovaca poput mesnica i ribarnica. Dodatno, preporučuju nabavu hrane od lokalnih proizvođača koji su registrirani i drže se tradicionalnog načina proizvodnje. Druga mogućnost je nabava hrane od registriranih proizvođača na tržnicama, gdje je istaknut matični broj gospodarstva i datum proizvodnje. Ove mjere opreza poduzimaju se zajedno s čestim pregledima i nadzorom koje provodi veterinarska inspekcija kako bi se umanjili potencijalni zdravstveni rizici. Također je važno razmotriti pravilno rukovanje i skladištenje prehrambenih proizvoda životinjskog podrijetla koji su izloženi za prodaju u rashladnim kutijama, osiguravajući da se drže na preporučenim temperaturama. Preporuča se potrošačima da vode računa o higijenskim postupcima osoba koje rukuju hranom, kao i čistoći posuda i posuđa koje se koristi u pripremi hrane.

 

Vodite računa o deklaraciji proizvoda koja treba sadržavati naziv proizvođača, kontrolni broj objekta, datum klanja/proizvodnje/zamrzavanja, rok valjanosti i preporučenu temperaturu čuvanja hrane. Važno je pridržavati se uputa proizvođača za pripremu i konzumaciju hrane, posebice u pogledu roka trajanja proizvoda prije i nakon otvaranja ili rukovanja. Obratite pažnju na izgled, boju, miris i sve znakove oštećenja, plijesni ili neugodnih mirisa. Izbjegavajte kupnju prethodno samljevenog mesa i umjesto toga tražite da se melje u vašoj prisutnosti, osim ako nije originalno pakirano i označeno. Čuvajte fiskalne račune kao dokaz o kupnji. U slučaju uočenih nepravilnosti obratiti se nadležnoj inspekciji, savjetuju iz Veterinarske uprave. Osim toga, služe kao podsjetnik na odgovornost da se svinjsko meso životinja zaklanih na farmama pregleda na ličinke trihinele u veterinarskoj stanici ili klinici. Ovo je naročito važno zbog svinjske kuge koja još uvijek hara.

Preporučujemo