Usvajanje je omogućilo brojnim pojedincima da ispune svoje roditeljske obaveze, pružajući im okruženje pune ljubavi i njegovanja da u njima rastu i napreduju. Zauzvrat, djeci se pruža prilika da pronađu dom ispunjen ljubavlju i brigom. Danas imamo neobičnu priču o ženi koja je oduvijek sanjala da ima kćer. Međutim, uprkos njenoj želji, to se nije dogodilo sve dok njen sin nije rodio dete sa ženom koja je odbila da odgaja dete. Na kraju je jedan stariji bračni par usvojio svoje unuče kao svoje, ali sada se odvija porodična drama. “Biološka majka naše ćerke je Erika. Pre 11 godina je ostala trudna sa našim sinom. Nijedna od njih nije htela da ima dete, a moj muž i ja smo želeli još dece. Zato smo predložili da Erika dovede dete u mandat, a u zamjenu bismo osigurali Istanovo školovanje dvije godine. I Erika i naš sin su se složili.

Brinuli smo se o njoj dvije godine. Nažalost, odnos sa sinom nam je od tada zahladnio, a manje smo čuli i manje od njega. Prilikom naše poslednje posete obavestio nas je da je Erika izrazila želju da upozna svoju ćerku. U početku smo bili u skladu sa planom, ali se naš stav promenio kada smo shvatili da je naša ćerka trenutno u delikatnoj fazi. Ona već nekoliko mjeseci doživljava anksioznost i čvrsto vjerujemo da bi ovaj predloženi uvod samo dodatno pogoršao njeno psihičko stanje.

U ovom trenutku Erika ima 29 godina i nedavno je rodila još jedno dijete. Teško je zamisliti kakvu bi emotivnu reakciju mogla imati naša kćerka kada bi znala da njena biološka majka, koja ju je jednom napustila, sada ima novu porodicu. Osim toga, Erikini roditelji su širili negativne priče o nama i insistirali da Erika ima pravo da upozna svoje dijete. Slična situacija je nastala prije tri godine kada nam se Erika prvi put javila. Preporučili smo joj da sačeka dok naša kćerka ne odraste prije nego što se ponovo predstavi, a tada nije bilo značajnijih sukoba. Međutim, situacija se promijenila i sada se čini kao da su svi na Erikinoj strani. Moje trenutno stanje zbunjenosti je dostiglo toliki nivo da nisam siguran šta dalje da preduzmem. Da ste u poziciji ove žene, šta biste preduzeli?

Preporučujemo