Danas ljudi pokanjaju mnogo više pažnje očuvanju svoga zdravlja nego što je to bio slučaj ranije. Naime sada postoje saznanja o tome kako pravilna ishrana i fizička aktivnost pomažu našem tijelu i mnogi se pridržavaju smjernica koje daju stručnjaci. Danas govorimo o jednojh namirnici koja ima puno blagodeti za naš organizam a u pitanju je maslinovo ulje.

 

Dr. Michael Mosley, poznati stručnjak za prehranu, stekao je svjetsku slavu svojim dijetama koje su zaokupile javnost.U ovom slučaju, dr. Mosley istražuje prednosti uključivanja maslinovog ulja u našu dnevnu rutinu. Izričito preporuča konzumaciju 1 žlice maslinovog ulja dnevno, jer ga smatra temeljnim elementom mediteranske prehrane, poznate po svojim iznimnim zdravstvenim prednostima.

Prisutnost oleinske kiseline i polifenola u maslinovom ulju može pridonijeti njegovoj sposobnosti da smanji upalu, poboljša pamćenje i snizi krvni tlak, što ga čini korisnim dodatkom našoj svakodnevnoj prehrani.

Dr. Mosley istaknuo je uvjerljive nalaze nedavne španjolske studije, koja je uključivala veliki uzorak od preko 12.000 pojedinaca. Studija je otkrila da su pojedinci koji su dnevno unosili žlicu i pol maslinovog ulja imali značajno smanjen rizik od smrtnosti povezane s kardiovaskularnim bolestima, rezultat koji je nedvojbeno impresivan.

  • Korelacija između konzumacije maslinovog ulja i identificirane povezanosti posebno je promatrana među pojedincima koji su konzumirali ekstra djevičansko maslinovo ulje, za razliku od rafiniranog ili običnog maslinovog ulja. Nasuprot tome, nedavna studija provedena 2020. godine pokazuje da konzumacija maslinovog ulja u bilo kojoj varijanti dovodi do sniženja krvnog tlaka, pri čemu ekstra djevičansko maslinovo ulje ima izraženiji učinak.

Poboljšanje pamćenja primijećeno je u studiji provedenoj s 25 starijih osoba koje su imale blage probleme s pamćenjem, a kojima je dana dnevna doza od 30 ml (otprilike dvije žlice) ekstra djevičanskog maslinovog ulja.

 

  • Redovita konzumacija maslinovog ulja može pružiti olakšanje od kronične upale, stanja koje se često povezuje s demencijom.

Prema dr. Billu Mullenu, profesoru na Sveučilištu u Glasgowu, primarni element koji se nalazi u maslinovom ulju je oleinska kiselina, koja spada u kategoriju omega devet masnih kiselina. Oleinska kiselina je poznata po svojim protuupalnim svojstvima, a široko se vjeruje da brojne kronične bolesti proizlaze iz upala.

Drevna mudrost o blagodatima maslinovog ulja nadišla je vrijeme, a brojne ga kulture štuju kao sveto ulje koje utjelovljuje vitalnost i blagostanje. U moderno doba, njegova se kulinarska moć slavi kao kamen temeljac mediteranske prehrane, što ga čini cijenjenim i nezamjenjivim sastojkom.

Započnite dan laganim i hranjivim doručkom uključivanjem mediteranske prehrane u svoju rutinu. Odlučite se za djevičansko maslinovo ulje, jer ono nije samo izvrstan izvor zdravih masnoća i esencijalnih nutrijenata, već zadržava i svoju hranjivu vrijednost kroz pažljiv proces prešanja i filtriranja zdravih maslina. Prepuno vitamina i poznato po svojim svojstvima u borbi protiv bolesti, maslinovo ulje igra ključnu ulogu u mediteranskoj prehrani, koja je dokazana kao jedna od najzdravijih prehrana u svijetu.

 

  • Konsenzus među nutricionistima je jednoglasan: ekstra djevičansko maslinovo ulje vrlo je koristan dodatak ljudskom zdravlju. Kako biste otkrili sve njegove prednosti, nastavite čitati u nastavku.

Izvor maslinovog ulja, koji se dobiva iz maslina, izniman je opskrbljivač esencijalnim mononezasićenim masnoćama ključnim za očuvanje ljudskog zdravlja. Ove masti uključuju omega-3 i omega-6 masne kiseline, koje su vrlo korisne. Osim toga, maslinovo ulje sadrži vrijednu komponentu zvanu oleinska kiselina, za koju je dokazano da ima protuupalna svojstva. Nadalje, nagađa se da oleinska kiselina može imati određena svojstva protiv raka, učinkovito djelujući kao preventivna mjera protiv razvoja raka.

Kada je riječ o prehrani, maslinovo ulje ima ogromnu vrijednost, ne samo zbog sadržaja zdrave masnoće, već i zato što je izvor vitamina E i K. Nadalje, njegovo obilje moćnih antioksidansa igra vitalnu ulogu u promicanju dobrog zdravlja jer smanjenje rizika od kroničnih bolesti. Ovi antioksidansi se bore protiv upala u tijelu i suprotstavljaju štetnom utjecaju slobodnih radikala.

Primarni uzrok brojnih bolesti, uključujući rak, bolesti srca, dijabetes, artritis i pretilost, je kronična upala u tijelu. Maslinovo ulje, poznato po obilju antioksidansa, učinkovito se bori protiv upala, što ga čini neprocjenjivim sredstvom za promicanje optimalnog zdravlja. Osim toga, prisutnost zdravih masnoća u maslinovom ulju značajno pridonosi našem općem blagostanju.

Preporučujemo