Koliko god je nauka, tehnologija i medicina napredovala još uvijek nije pronađen lijek za karcinom koji odnosi veliki broj života. Uglavnom je u pitanju jako teška bolest u zavisnosti koji je organ zahvaćen a ono što je najvažnije je rano otkrivanje bolesti. U Srbiji je rak grlića materice rasprostranjen problem, što pokazuje svakodnevni gubitak najmanje jedne žene od ove bolesti i uticaj koji ima na do četiri žene. Ključ za ublažavanje ovog problema leži u ranoj prevenciji, koja služi kao ključna slamka spasa.

 

U svom gostovanju na televiziji Kurir dr. Igor Jeremić, stručnjak iz područja ginekologije i opstetricije, govorio je o sve većoj prevalenciji HPV infekcije među mlađom generacijom te rasvijetlio njezino podrijetlo i dijagnozu.

Identificirajući ključne probleme koje brojne žene često prođu nezapaženo, istaknuo je potencijalne opasnosti s kojima se suočavaju u razvoju raka vrata maternice.

U našoj zemlji postoji značajan broj oboljelih, prvenstveno mladih djevojaka, koje su zaražene HPV virusom, točnije prekancerom vrata maternice. Statistika u Europi nije ništa bolja, ali je pristup i protokol drugačiji, što ga čini manje realnim u odnosu na ovdje. Uvjeravam vas da je perspektiva po ovom pitanju kod nas puno povoljnija nego u Europi. Dolaze mi pacijenti iz cijele Europe, omogućujući mi da iz prve ruke svjedočim postupcima, dijagnostičkim metodama i područjima nedostataka. Naši pacijenti ovdje imaju pristup određenim tretmanima koji nisu dostupni u Europi, što im pruža dodatne mogućnosti za njihovu skrb, objašnjava dr. Jeremić.

U svom se obrazloženju dr. Jeremić upustio u funkcioniranje preventivnih pregleda i osvijetlio njihova ograničenja u pružanju cjelovitog razumijevanja stvarnog stanja.

 

Kao žena, vjerojatno ste upoznati s konceptom preventivnog pregleda koji u pravilu uključuje sveobuhvatan ginekološki pregled. Ovakva praksa, koja možda potječe iz komunističkih utjecaja i koja se prenosi generacijama, naglašava važnost redovitih i sustavnih pregleda.

Međutim, važno je napomenuti da ti pregledi ne daju uvijek konačnu dijagnozu. Danas se preporučuje potražiti specijalizirane liječnike za specifične probleme kao što su zdravlje vrata maternice, vođenje trudnoće ili problemi s plodnošću kako bi se dobili točniji i pouzdaniji rezultati.

Postoji pogrešna percepcija da je sve u redu, koja se lako može stvoriti. Nije neuobičajeno da me pacijentice posjećuju isključivo zbog brige za svoj vrat maternice. U svojih 17 do 18 godina iskustva susrela sam se s brojnim slučajevima u kojima pacijenti tvrde da su prošli sveobuhvatne preglede i dobili uvjeravanja da je sve normalno. Međutim, pri obavljanju kolposkopskih pretraga, temeljnog dijagnostičkog postupka za patologiju vrata maternice, stalno uočavam dokaze HPV infekcije.

Riječ je o sljedećem: kada pacijentica spomene “ranicu na vratu maternice”, to nije medicinski priznat izraz u području cervikalne patologije. Umjesto toga, pacijentica misli na promjenu na vratu maternice, koja se može pripisati ili bakterijskoj ili gljivičnoj infekciji ili prisutnosti HPV virusa. Potonje je posebno značajno jer upravo virus HPV dovodi do ovih promjena i mogućeg razvoja raka vrata maternice, objašnjava dr. Jeremić.

 

Dakle, što se događa? Sljedeća pojava je da svi ovisimo jedni o drugima. Imate ranu, a djevojka dolazi i kaže: “Vaš papa test je dobar.” Papa bris prikuplja samo površinske stanice, a kada dobijete normalan nalaz, znači da je sve u redu. Zatim liječnik bez iskustva kaže: “Pa, vratite se za 6 mjeseci na kontrolu jer vam je papa dobro.”

Djevojka pita: “Dobro, ali što da radim sad kad već ima promjena? Kako da nastavim?” Liječnik odgovara: “Radite na svom imunitetu.” No, razumijete li što znači raditi na imunitetu? A ako mladoj djevojci, koja možda studira i sprema ispite, pričate o radu na imunitetu, to postaje izazov. Nije ključ, terapija ili dijagnoza – objasnila je liječnica koliko brzo HPV infekcija napreduje kod mladih djevojaka.

Prevalencija HPV infekcije među adolescenticama raste alarmantnom brzinom. Naime, ovoj infekciji posebno su osjetljive djevojke u dobi od 16 do 20 godina. Nedavno sam se susrela sa slučajem djevojke od 17 i pol godina koja je od HPV-a dobila mikroinvazivni rak vrata maternice. To naglašava činjenicu da infekcija HPV-om napreduje znatno brže kod mladih djevojaka u usporedbi s odraslim ženama, otprilike 10 puta brže.

 

Upravo tijekom ove faze HPV virus potencijalno može postati maligni. Ono za što je prije bilo potrebno 5 do 10 godina da se razvije sada je potrebno samo 5 do 10 mjeseci od prvog slučaja nezaštićenog seksualnog kontakta. Upravo zato dosljedno ističem važnost izbjegavanja rizičnih ponašanja.

Rješenje je u trenutnom uklanjanju nečega što odstupa od norme. Obeshrabrujuće je čuti priče o pojedincima koji pribjegavaju ekstremnim mjerama, kao što je spaljivanje rane na njihovoj maternici. Zaista je arhaično misliti da bi spaljivanje bilo održivo rješenje u 21. stoljeću. Postavlja se pitanje zašto te osobe doživljavaju komplikacije nakon takvih intervencija? Izražavaju zabrinutost zbog svoje sposobnosti začeća i iznošenja trudnoće.

Istina je da spaljivanje grlića maternice ne samo da uzrokuje štetu, već također nema nikakav terapeutski učinak. Uništavanjem površinskog sloja od nekoliko milimetara samo zagrebete po površini problema. Infekcija HPV-om je stanje koje brzo napreduje, pa čak i ako spalite nekoliko slojeva, četvrti milimetar već može biti žarište raka vrata maternice. Zato je potrebno potpuno uklanjanje kako bi se postigao željeni ishod, objašnjava dr. Jeremić.

U današnjem ubrzanom svijetu mladi žive ubrzanim tempom. Uz razumijevanje da je prevencija ključna, upotreba kondoma je neophodna. Iako možda ne pruža apsolutnu zaštitu od 100%, nudi značajnu zaštitu od 85%. Kada se pojedinci raspituju o preostalih 15%, važno je zapamtiti da je zaštita od 85% daleko bolja od nepostojanja nikakve zaštite. Stoga korištenje kondoma služi kao proaktivna mjera zaštite od potencijalnih rizika.

 

Dr. Jeremić istaknuo je značaj bolesti koja je, u nedostatku boljeg izraza, bez simptoma. Djevojčice obično postanu svjesne njegove prisutnosti tek kada iskuse određene znakove niskorizičnih virusa, poput kondiloma. Međutim, oni ne pokazuju nikakve znakove infekcije virusima visokog ili srednjeg rizika, koji su odgovorni za razvoj prekanceroznih i kancerogenih stanja u maternici. Ovi se simptomi obično neočekivano manifestiraju, poput pojačanog sekreta ili abnormalnog krvarenja, bez očite veze s HPV virusnom infekcijom.

Često se susrećemo sa slučajevima poremećaja krvarenja i poremećaja ciklusa, koji se mogu slučajno dijagnosticirati. Međutim, ako te osobe zatraže liječničku pomoć od zdravstvenih radnika koji nisu upoznati ili ne žele obaviti kolposkopiju, to dovodi do raznih komplikacija. Tijekom proteklih šest mjeseci susrela sam brojne mlade djevojke, u rasponu od 17 do 22 godine, kojima je dijagnosticirano preko 50 teških prekanceroza poznatih kao CIN III.

Kada se raspitam o njihovoj seksualnoj povijesti i pitam kada su imali prvi spolni odnos, dosljedan odgovor je uvijek unutar zadnjih 6 do 12 mjeseci. Taj se vremenski okvir sada smatra dovoljnim za razvoj raka, suprotno onome što se ranije učilo u udžbenicima, koji su tvrdili da je potrebno 5 do 10 godina. U današnje vrijeme, zbog drugačijeg načina života, jačine zloćudnog HPV virusa i načina na koji ljudi pristupaju životu, smatra se da je godina ili godina i pol dovoljna da se rak razvije. Zaključak je to dr. Jeremić.

Preporučujemo