Zašto se kardiološki odjeli suočavaju s toliko mladih srčanih pacijenata? Srpski liječnici ne kriju da su iznenađeni naglim porastom kardiovaskularnih bolesti. Na kardiološkom odjelu punom mladih pacijenata oboljelih od srčanih bolesti, dr. Predrag Mitrović primijetio je da se ljudi ne pridržavaju savjeta liječnika da se izbjegnu nagle promjene temperature, posebice prijelaza iz toplog u hladno.

 

“Nadali smo se da će se broj oboljelih smanjiti. Broj srčanih udara se povećao od početka prošlog tjedna. Očito je da pacijenti ne shvaćaju ozbiljno naša upozorenja da izbjegavaju nagle promjene temperature”, rekao je dr. Mitrović iz RTS-a. Izrazio je iznenađenje povećanjem broja mlađih pacijenata i pripisao to pojačanoj cirkulaciji krvi kod mladih ljudi.

 

Liječnici upozoravaju da nagle promjene temperature mogu dovesti do vazospazma i kardiovaskularnih promjena poznatih kao infarkt miokarda. dr.sc. Mitrović je naglasio da su najugroženije skupine kroničnih bolesti i visokog krvnog tlaka. “Sva ta dinamika događa se u temperaturnom smislu, uzimajući u obzir praznike i promjene u prehrani, što može utjecati na krvne žile i kolebanje krvnog tlaka”, dodala je dr. Mitrović.

 

 

Osim kardioloških problema, uočen je i veliki broj pacijenata koji pate od gastrointestinalnih problema. dr.sc. Mitrović je napomenuo da je prehrana tijekom praznika bila “dosta labava”, što je dovelo do problema sa želucem, žučnim mjehurom, gušteračom i jetrom.

 

Kako se zaštititi?

 

Prema savjetu dr. Mitrovića, bol u bilo kojem dijelu tijela treba shvatiti kao znak da nešto nije u redu i hitno se javiti liječniku. “Kada je hladno, najbolje je ostati kod kuće. Ako to nije moguće, izađite polako, postupno se privikavajući na temperaturu, a zatim potpuno izađite van. Ono što je najvažnije, kada ulazite, izbjegavajte nagli ulazak u vruću prostoriju, umjesto toga provedite malo vrijeme u ulazu ili hodniku”, savjetuje dr. Mitrović.

Preporučujemo