Vjerujemo da ste legende o zlatnim lavovima na ulazima u kuće do sada čuli ili vidjeli bar puta. Mi danas govorimo o jednom selu u srcu Srbije, koje je puno ovakvih detalja. Osim prosperitetnih vlaških zajednica koje se nalaze u istočnom dijelu Srbije, tu je i ugledno selo Gomilica koje je nekoliko godina nosilo titulu najbogatijega sela u Srbiji. U sklopu ovog prostora nalazi se i poznata Slavkina kuća koja sadrži 30 soba različitih boja. Štoviše, u novije vrijeme gastarbajtersko selo Draginje u blizini Šapca također se nametnulo kao jedno od najluksuznijih odredišta u zemlji.

U selu su se pojavile velebne vile s bazenima i kapijama, od kojih nijedna nije ispod 20.000 eura. Prema riječima mještana, ovaj trend je započeo kada su se susjedni gastarbajteri počeli natjecati tko će graditi veće i luksuznije kuće na tom području. Ukrasne životinje poput lavova, labudova, konja i sokolova koje su nekada krasile ograde i vrata ovih kuća postale su passé i sada ih zamjenjuju brendirani dekori poput “Versace” zavjesa unutar domova. Promijenila se i moda gradnje kuća.

Ranije su sve kuće bile od bijelog kamena, ali sada ljudi radije troše novac na sebe nego na ekstravagantne dvorce. Žuto zlato također više nije u modi, a mještani Draginje sada preferiraju samo “bijelo” i ništa manje. Unatoč svom sjaju, ove kuće ostaju prazne 11 mjeseci u godini, osim tjedan ili dva ljeti kada njihovi vlasnici posjete domovinu.

Preporučujemo