Za vrijeme Jugoslavije, jedan od najpoznatijih muzičkih bendova bio je svakako Bijelo dugme. Njihova muzika je bila najslušanija na našim prostorima, a sluša se i dan danas. Sedamdesetih godina prošlog vijeka Goran Bregović, kojemu se i danas jako dive, doživio je ključni trenutak kada mu se put ukrstio sa djevojkom Dženanom Sužukom, koja će mu na kraju postati najdraža doživotna partnerica.

Kroz to doba kružile su glasine o Bregovićevim romantičnim vezama sa poznatim ženama, uključujući glumicu Maju Sabljić, pjevačicu Alku Vuicu, i njegovu intenzivnu dvogodišnju romansu s manekenkom Ljiljanom Ticom. Usred uskovitlanih glasina oko njegovog privatnog života, Bregović je na kraju odlučio da uspostavi čvrstu i ljubavnu vezu sa Dženanom.

Njihova nepokolebljiva posvećenost jedno drugom učvršćena je 1993. godine kada su razmijenili iskrena obećanja. Vrhunac njihove nesvakidašnje ljubavne priče proslavili su dolaskom njihove drage trojke kćeri: Eme, Lule i Une. Dženana, nekadašnja cijenjena jugoslovenska manekenka poznata po svojoj ljepoti koja oduzima dah i oličenju sarajevske esencije, graciozno se oprostila od svoje uspješne karijere kako bi se udružila u braku sa neizmjerno talentiranim Bregovićem.

Njen sjaj i izuzetan duh nastavljaju da zrače čak iu njenoj penziji. Nedavno je imala privilegiju da prisustvuje izuzetnoj umetničkoj izložbi svoje ćerke Eme u šarmantnom gradu Beogradu. U tom slučaju, Dženana, koja je graciozno ostarjela, prihvatila je svoju ulogu majke s ogromnim ponosom, služeći kao inspiracija drugima da istraže duboko putovanje kćeri talentovanog umjetnika.

  • Iako se Dženana rijetko pojavljuje u javnosti, fotografija iz njene mladosti nedavno je zainteresirala korisnike društvenih mreža. Na proslavi maminog rođendana, Lula je podijelila fotografiju koja besprijekorno prikazuje bezvremensku ljepotu i zadivljujuću suštinu Dženane. Ova izvanredna slika zadržala je svoju izrazitu i očaravajuću privlačnost, ostavljajući neizbrisiv trag na sve koji na nju naiđu, bez obzira na protok vremena.

Goran Bregović, poznati muzičar i tekstopisac porijeklom iz Sarajeva, proslavio se kao bivši frontmen omiljenog rok benda Bijelo dugme. Pored toga, stekao je ogromno divljenje svojim radom kao kompozitor filmske muzike, afirmisajući se kao jedno od najuticajnijih muzičkih vunderkinda na Balkanu.

Bregović vješto prepliće zadivljujuće uticaje Bosne, Bugarske, Hrvatske, Grčke, Rumunije, Srbije, Albanije i Turske, crpeći inspiraciju iz raznovrsne tapiserije tradicionalne balkanske muzike. U ranim godinama svoju strast za muzikom nastavio je učeći violinu u muzičkoj školi. Nažalost, suočio se sa neočekivanim neuspehom kada je nepravedno izbačen u drugi razred, lažno optužen za nedostatak talenta.

Međutim, neustrašiv, našao je utjehu među svojim prijateljima koji su ga naučili svirati gitaru, što je dodatno podstaklo njegovu ljubav prema muzici. Na kraju je njegov izuzetan talenat prepoznala i majka, koja ga je podržala upisavši ga u umjetničku školu.

Nažalost, njihovo vrijeme tamo je kratko trajalo jer je njegova majka, pod utjecajem vlastitih predrasuda, donijela odluku da ga ukloni iz škole, izražavajući zabrinutost za školsko okruženje. Suočen sa brojnim izazovima, njegova nepokolebljiva odlučnost da se bavi svojim umjetničkim strastima ostala je nepokolebljiva.

Dok je pohađao saobraćajnu školu, Bregović se, uprkos preprekama na putu, hrabro odlučio pridružiti školskom bendu Izohipse. Međutim, njegovo vrijeme u užurbanoj školi naglo je prekinuto kada je izazvao nesreću u kojoj je učestvovao školski Mercedes, što je rezultiralo njegovim isključenjem. Neuzdrman ovim neuspjehom, brzo je nastavio školovanje i otkrio novi muzički izlaz pridruživši se bendu Beštije.

Godine 1971. nestrpljivo je krenuo na studij filozofije i sociologije, ali je ubrzo odlučio da napusti ovu težnju. Goranovo aktivno bavljenje politikom evidentno je i kroz učešće u renomiranom radničkom pokretu “Kozara 76”, gdje je s ponosom stekao i udarnu značku. Osim toga, bio je član Saveza komunista Bosne i Hercegovine, iako je na kraju isključen zbog neredovnog dolaska na partijske sastanke. Trenutno je Goranova strast za politikom splasnula, a on je izgubio interesovanje za tu temu.

Preporučujemo