Vrijeme slava počelo je u velikim razmjerima, a možemo očekivati ​​dolazak značajnog božićnog posta, koji bi trebao trajati od 28. studenog do 6. siječnja 2024. Tijekom trajanja ovog posta, sljedbenici su dužni suzdržati se od konzumiranja mesa, peradi i jaja. Dok su ulje i vino dopušteni u sve dane, srijeda i petak su određeni kao dani posta, tijekom kojih je dopuštena samo voda. Kada su posni dani na trpezi se obično nađe riba.

Riba je uobičajena namirnica koja se jede svake subote i nedjelje, uz Prikazanje Blažene Djevice Marije, bez obzira na koji dan u tjednu pada. Međutim, tijekom posljednjeg tjedna Božića, obilježavanje postaje strože, a riba se izbjegava, a prednost se daje “vodenim” alternativama. Nakon posjete tržnici u Beogradu pokazalo se koje vrste ribe Srbi najčešće kupuju za vrijeme vjerskih praznika i postova. Dodatno, promatrano je kako cijene ove ribe variraju te se naučilo kako razlikovati svježu ribu od one koja nije toliko svježa.

Prema riječima Nemanje, vlasnika lokalne ribarnice, Srbi najčešće kupuju šarana i soma. Ipak, zbog značajnog poskupljenja ove ribe, gotovo 100 posto, počeli su tražiti alternative poput pastrve, orade i brancina. Ovaj pomak prema morskim vrstama značajno je odstupanje od njihove prethodne sklonosti riječnoj ribi. Prema riječima prodavača, kvaliteta naše ribe nadmašuje onu iz uvoza iz Češke, Mađarske i Hrvatske. Na pitanje kako razlikovati svježu ribu, Nemanja objašnjava:


Pri kupnji ribe važno obratiti pozornost na određene pokazatelje svježine. Na primjer, živa riba trebala bi imati jarko crvene škrge ili jasne oči, koje su primarni način oksigenacije ribe. Osim toga, kada kupujete riječnu ribu, važno je izbjegavati ribu bez sluzi jer je to znak ustajalosti.  Važno je napomenuti da svježi fileti ne smiju imati jak miris. Ako fileti imaju oštar ili prenaglašen “riblji” miris, nisu prikladni za upotrebu. Što se tiče tržišne vrijednosti, trenutno kilogram svježe pastrve na ribarnicama košta manje od 1.000 dinara, točnije 990 dinara, dok je orada 1.480 dinara. Kada je riječ o somu, saznali smo da je smrznuti som iz uvoza, konkretno iz Južne Amerike, po cijeni od 1.100 dinara, dok je šaran iz Srbije 1.800 dinara, a svježi šaran 1.500 dinara, što je osjetno skuplje od pastrmke i orade. .

Preporučujemo