Suočavamo se sa ekonomskom krizom i porastom cijena svega pa i električne energije. Donosimo vam četiri jednostavna savjeta koji bez puno truda mogu imati značajan utjecaj na svako kućanstvo. Tijekom jesenskih i zimskih mjeseci, kada grijanje na struju postane neophodno, savjeti o štednji električne energije mogu biti od nevjerojatne pomoći. Ove je savjete zgodno imati pri ruci i mogu se pokazati neprocjenjivima u smanjenju vaše potrošnje energije.

Ako volite održavati svoj stan dovoljno toplim da nosite kratke rukave, moguće je da bi vam računi mogli znatno porasti. To bi moglo dovesti do toga da im morate izdvojiti značajan iznos novca i potencijalno žrtvovati nešto što vam je važno. Srećom, postoji nekoliko nekompliciranih metoda za smanjenje troškova na računima za grijanje i struju. Treba maksimalno iskoristiti svaki sunčani trenutak tijekom dana jer je sunčeva svjetlost i besplatan i zdrav izvor topline. Bitno je zapamtiti da podignete rolete i pomaknete zavjese čim se sunce pojavi.

Pobrinite se da otvorite rolete čim sunce izađe kako biste zagrijali svoj dom tijekom hladnog vremena. Nažalost, prozori imaju tendenciju dopustiti toplini da pobjegne, osobito ako izolacija nije pravilno postavljena. Stoga se preporuča čim sunce zađe spustiti rolete i navući zavjese kako stan ne bi postao prehladan. Kada govorimo o prozorima, ključno je uzeti u obzir njihovu energetsku učinkovitost. Jedan od načina da se to postigne je korištenjem samoljepljivih plastičnih folija koje mogu učinkovito “zabrtviti” okvire prozora, sprječavajući prodor hladnog zraka.

Iznenađujuće, postoje elektronički uređaji koji koriste energiju čak i kada nisu u funkciji, zbog čega je preporučljivo odvojiti kabele kada se ne koriste. Takvi uređaji su na primjer:

televizor
punjač za mobitel
Računalo
Aparati za kavu
svjetiljke

Preporučujemo