Kroz povijest je primaljstvo bilo vitalna komponenta ljudskog života i iskustva. Iako je postignut napredak u području medicine, uloga primalja ostaje ključna i ne može se zamijeniti. Umjesto toga, moderna medicina samo je poboljšala i poboljšala važan posao koji obavljaju primalje. Djelujući kao izvor podrške i smjernica, primalje su prijateljski saveznici žena tijekom cijelog procesa poroda. Oni preuzimaju odgovornost ne samo za majčin život, već i za dragocjeni novi život koji se donosi na svijet. Mitrovčanke jako cijene svoje omiljene babice iz bolnice u Sremskoj Mitrovici, koristeći razne laskave opise kao što su staložena, predana, spretna, brza, sa zlatnim rukama, pa čak i da je anđeo. Mešu njima se ističe babica Mirjana koju svi hvale.

Nedvojbeno je da je uloga primalje vrlo lijepa, ali daleko od toga da je jednostavna. Mogućnost da postanu majke zastrašujuća je za mnoge žene, jer se brinu hoće li moći držati, hraniti i odijevati svoje novorođenče. Naša uloga kao primalje je pružiti ohrabrenje, podršku i vodstvo tijekom ove tranzicije. U rađaonici pratimo dobrobit rodilje, uključujući njezino disanje, krvni tlak, temperaturu te učestalost i trajanje trudova. Također pratimo otkucaje srca fetusa i podučavamo ih tehnikama pravilnog disanja. Trenutak je čiste čarolije kada novi život dolazi na svijet, a mi kao primalje imamo privilegiju prve dotaknuti novorođenče. Mirjana Mladenov, jedna od najomiljenijih primalja u bolnici, opisuje naše ruke kao „zlatne. Mirjana Mladenov porodila je brojnu djecu koja su i sama poslije postala majke. Nerijetko te majke prepoznaju Mirjanu na ulici i prilaze joj s ljubavlju i pijetetom. Primalje dolazak svakog novorođenčeta očekuju s jednakim uzbuđenjem kao da im je prvi porod, bez obzira na koliko porođaja su bile. Iskustvo stavljanja novorođenčeta na majčina prsa je nemjerljivo. Čak i najzabrinutije majke mogu se opustiti, blistajući od sreće i zadovoljstva, nerijetko i suze radosnice. Nedavno je došlo do pomaka u praksi da se novorođenčad drži na majčinoj goloj koži sat vremena nakon poroda, što se naziva “zlatni sat”, što omogućuje uspostavu prvog podoja. Kao medicinske sestre, prolazimo obuku za izvršavanje različitih dužnosti kao što su davanje injekcija i infuzija, nanošenje zavoja, prikupljanje uzoraka za analizu i sprječavanje infekcija. Naše se odgovornosti protežu do doprinosa dobrobiti budućih majki tijekom svake faze poroda, uključujući pružanje početne medicinske skrbi novorođenčadi, kao i pružanje emocionalne i fizičke podrške majkama i njihovim voljenima.

Medicinske sestre specijalizirane za opstetriciju i ginekologiju često su također raspoređene na ginekološki odjel. Njihove dužnosti uključuju pružanje skrbi pacijentima koji pate od bolesti i poremećaja reproduktivnih organa.Preferencije žena tijekom poroda mogu se jako razlikovati. Neki mogu zahtijevati stalnu pažnju i opsežan dijalog, dok drugi mogu trebati samo fizičku podršku kao što je držanje za ruku ili jednostavno praćenje prisutnosti primalje. Obavljanje ovog posla zahtijeva duboku strast prema profesiji, uz strpljenje, marljivost, vještinu i izvrsne komunikacijske sposobnosti. Završetkom medicinskog fakulteta i bogatom praksom postajemo stručnjaci na tom području te predstavljamo vitalnu vezu između pacijenta i liječnika. Tijekom posjeta trudnice, vodimo je kroz protokole i ponašanje odjela, pružamo obilazak objekata i uspostavljamo osobniji odnos.

Nakon poroda žena se premješta na odjel gdje se o njoj brinu babice. Njihove odgovornosti uključuju osiguravanje odmora novopečene majke, prehranu, praćenje vitalnih funkcija, higijenu i psihičko blagostanje. Osim toga, educiramo majke o tome kako se pravilno brinuti za svoju novorođenčad, uključujući hranjenje, presvlačenje i pružanje informacija o općoj njezi novorođenčadi dok patronažna sestra nije dostupna. Također, vodimo majke kako se nositi sa svojom novom ulogom roditelja, koja je i lijepa i izazovna. Mirjana Mladenov savjetuje trudnicama da budu strpljive tijekom trudnoće, pažljivo slušaju svoj liječnički tim u rodilištu i cijene svaki trenutak iskustva. Ističe da se trudnoće i porođaja ne treba bojati jer novopečenim roditeljima to nije najveća briga, već je pred njima veća odgovornost.

Preporučujemo