Višak kilograma i pretilost su čest problem današnjice jer se šećer fabrički stavlja u većinu hrane koju kupujemo kako bi nas navuklo da je češće kupujemo i da to oslobađa hormone u mozgu koji nas čine sretnima i onda tako dolazi do debljanja jer stalno jedemo te stvari koje nam pružaju velik užitak.

Mimo toga, malo se ljudi danas kreće i imaju jako štetne navike pa to dovodi do toga da živimo kao Amerikanci, debeli i samo jedemo. Teško je iz takve navike da čovjek izađe i da se krene baviti sportom, jesti manje i zdravije i da pije samo vodu, ali nije nemoguće to postići ako krenete polako i postavite sebi realne ciljeve.

Stručnjaci ukazuju na to da treba poraditi i na metabolizmu i da imamo malo uticaja nad tim. Naime, naglasili su da je prva jutarnja kafa čim se probudimo veliki problem jer remeti metabolizam svojom količinom kofeina. Kažu da trebate nešto pojesti prvo umjesto kafe, pa onda će vam to odgoditi potrebe za kafom za pola sata do sat.

Neki stručnjaci tvrde da će vam to omogućiti da budete puno spremniji za gubitak viška kilograma. Također su naglasili da moramo sebi zadati realistične ciljeve ako želimo da smršamo.

Oni koji žele za mjesec ili dva da drastično smršaju neće postići ništa na zdrav način jer se preporučuje maksimalan gubitak jednog kilograma sedmično. Stoga stručnjaci preporučuju da se pripremite na period dug godinu dana da skinete dosta kilograma sporo i tako izgradite čvrste zdrave navike koje ćete teže izgubiti.

Preporučujemo