Proljeće sa sobom nosi lijepe i tople dane, ali isto tako i brojne insekte. Insekti su nešto što mnoge nervira, a kada otvorite prozor ne možete izbjeći da Vam uđu u dom. Smrdljive bube, koje su nekada bile ograničene na određena godišnja doba, sada su postale smetnja tijekom cijele godine.

Njihova infiltracija u naše domove postala je toliko rasprostranjena da čak i otvaranje prozora u ugodnom danu poziva njihovo prisustvo, praćeno njihovim neugodnim mirisom. Klimatske promjene, posebno pojavu blažih zima, stručnjaci naširoko priznaju kao primarni katalizator eksponencijalnog rasta njihove populacije. Smrdljiva stjenica, koja se u profesionalnim krugovima naziva i stjenica, raznolika je grupa insekata porijeklom sa azijskog kontinenta.

Njihovo prirodno stanište se pretežno nalazi u zemljama Bliskog i Dalekog istoka. Unutar ovog ogromnog kolektiva insekata, postoje hiljade različitih vrsta. Značajno je da je u stambenim sredinama nedavno došlo do priliva specifične vrste stjenica poznate kao smeđa mramorna stjenica, naučno identificirana kao Halyomorpha halys. U hladnijim mjesecima stenice i smrdljive stenice traže utočište u stambenim zgradama isključivo u svrhu pronalaska topline, navodi Jasna Mastilović sa Instituta Biosens.

Ovi potpuno odrasli insekti, sposobni za reprodukciju, zahtijevaju samo mali procjep da bi prezimili i izdržali zimu bez potrebe za izdržavanjem. Vrijedi napomenuti da ne grizu ljude niti jedu našu hranu, što ih čini relativno bezopasnim za nas, osim što je neugodnost da imamo veliku bubu u našim domovima.

  • Osim što se uvode u nova okruženja kroz skrivene infestacije robe koja se transportuje duž globalnih trgovačkih ruta, još jedan faktor koji doprinosi njihovom opstanku i proliferaciji je promjena vremenskih obrazaca koja je rezultat klimatskih promjena. Uprkos vjerovanju da stenice nisu ranije infiltrirane u naše krajeve, teške zime sa hladnim temperaturama odigrale su značajnu ulogu u smanjenju stope preživljavanja ovih štetočina tokom zimske sezone.

Mastilović pojašnjava da ovi insekti napadaju plodove i iz njih izvlače sokove, nanose štetu raznim biljnim vrstama. Rezultat ove pojave je razvoj nekrotičnih područja na plodu, koji mijenja njegov izgled, ubrzava raspadanje i na kraju smanjuje njegovu vrijednost na tržištu. Uprkos svojoj bezopasnoj prirodi za ljude, ovaj insekt predstavlja značajan rizik za poljoprivredu.

Kada odrasli insekti izađu iz svojih zimskih nastambi i probude se iz hibernacije u proljeće, oni se nasele na biljke neselektivno, zanemarujući određene vrste. Za to vrijeme se razmnožavaju i polažu jaja, dajući novu generaciju koja, kada je prisutna u velikim količinama, može uzrokovati veliku štetu usjevima.

U ovoj sezoni smrdljive bube aktivno traže sklonište za zimu i mogu nenamjerno postati nepoželjni cimeri. Ključno je da ih odmah uklonite iz svog stana kako biste spriječili situaciju sličnu onoj u kojoj je pojedinac nanio značajnu štetu zgradi.

Zabrinjavajuće je i pomalo frustrirajuće što su se konvencionalne metode iskorjenjivanja insekata pokazale neučinkovitima protiv njih. Da biste efikasno rešili ovaj problem, neophodno je instalirati mrežaste ekrane na prozorima.

Imate mogućnost da okačite žuti papir ili ispred glavnog ulaza ili na vanjsku terasu. Poznato je da žuta boja privlači insekte, tako da strateško postavljanje papira napolju može efikasno sprečiti njihov ulazak u vaš dom. Vrijedi, međutim, napomenuti da neki vjeruju da ove bube donose sreću našim životnim prostorima, pa je odluka o njihovom uklanjanju prepuštena vašem nahođenju.

Preporučujemo