Veliki broj ljudi sa naših prostora je jako uspješan i u svjetskim mjerilima.Fibi Novaković, Srpkinja iz Amerike, svake godine bude prepoznata u srpskoj javnosti kao jedna od najuticajnijih žena na svetu, učvršćujući svoju poziciju na listi moćnih žena.

 

Fibi, bivša agentica CIA-e i uspješna milionerka koju je priznao Forbes, udavala se dva puta, ali je odlučila da zadrži svoje djevojačko prezime, odluku koju s ponosom prihvaća. Sjajni primjer sposobnosti utjecajnih žena, ona služi kao svjetionik inspiracije za nebrojene pojedince. Ona predstavlja uzor mnogim ženama, kako mogu biti uspješne iako sumnjaju nekad u sebe. Svojim izvanrednim dostignućima i značajnim bogatstvom, zaslužila je svoje mjesto među najupečatljivijim ženama na svjetskoj sceni.

Novakovićeva pozicija na cijenjenoj Forbsovoj listi konstantno je rasla tokom godina, popevši se sa 56. mjesta u 2015. na impresivno 25. mjesto u 2018. godini. Novakovićeva, kako je navedeno u njenoj Forbesovoj biografiji, ima izuzetnu poziciju izvršnog direktora u vojnoj industriji, oblasti u kojoj pretežno dominiraju muškarci. Njen život zaista je interesantan javnosti i medijima cijelog svijeta, a nije ni čudo s obzirom da se stalno nešto dešava. 

Na osnovu nedavnih podataka, ova Amerikanka srpskog porekla ima neto vrednost od neverovatnih 176 miliona dolara. Među ograničenim brojem uticajnih žena, ističe se po averziji prema javnim nastupima i nevoljkosti da razgovara o svom privatnom životu. Njen otac je poreklom iz Srbije, pošto je emigrirao u ovu zemlju.

Fibin otac, srpski imigrant, stigao je u Sjedinjene Države sa nepunih 17 godina, noseći samo 50 dolara. Uprkos nedostatku znanja engleskog, tečno je govorio šest drugih jezika. Zanimljivo je da je dorastao do čina obavještajnog oficira u američkom ratnom zrakoplovstvu. Njegov utjecaj je potaknuo Fibi na karijeru u vladi, obavještajnom sektoru i vojnoj industriji.

„Prilike koje je moj otac pronašao u ovoj zemlji duboko su uticale na mene tokom mojih godina formiranja, učvršćujući moje nepokolebljivo verovanje u služenje našoj naciji“, izrazila je Fibi. Rođena 1958. godine, Novakovićeva je nakon srednjoškolskih godina završila slobodne umjetnosti na Smith Collegeu, a potom se pridružila CIA-i 1979. godine.

Tokom intervjua, kada su je pitali o konkretnim stvarima, ona je odmah odgovorila odlučnim “Apsolutno ne”, aludirajući na prisustvo ruskog ambasadora u prostoriji, što je izazvalo smeh prisutnih. Vrijedi napomenuti da joj je odbijen posao dok je bila trudna.

 

Nakon što je 1989. diplomirala na Univerzitetu u Pensilvaniji, Fibi je započela potragu za poslom jer je očekivala dolazak trećeg djeteta, pored svoje dvije kćeri. Uprkos njenim naknadnim izuzetnim dostignućima, važno je napomenuti da nije uvek bila dočekana raširenih ruku.

Ispričala je iskustvo kada joj je uskraćen intervju u čeličani dok je bila u sedmom mjesecu trudnoće. Intervju je bio nevjerovatno brz, nije trajao više od pola minute. U tom kratkom roku, jasno su stavili do znanja da nemaju nameru da joj ponude posao. Njihova poruka je bila koncizna i nepogrešiva ​​- ona neće biti zaposlena.

Nakon što je osigurala poziciju u Uredu za upravljanje i budžet pod predsjednikom Bushom starijem, nastavila je služiti u Pentagonu prije nego što se pridružila General Dynamics-u 2001. S vremenom se popela na ulogu generalnog direktora u kompaniji, koja je kao jedan od ključnih vojnih partnera vlade Sjedinjenih Država. Osim toga, napomenula je da su joj roditelji svojim odgojem usadili vrijednost skromnosti.

 

Dok zadržavaju osjećaj ponosa, oni daju prioritet važnosti moralne ispravnosti. Osim toga, otkrila je duboku naklonost prema operi, strast koju joj je tokom odrastanja u Njemačkoj usadila njena baka. U samoći, ona boravi. Prema njenim riječima, nakon što je duže vrijeme boravila u Washingtonu, shvatila je da je održavanje niskog profila najpovoljniji pristup. Njen lični život ostaje obavijen velom misterije, kako se i očekivalo.

Izveštaji pokazuju da je ušla u brak u dva navrata, prvo sa gospodinom po imenu Majkl Vikers, a kasnije 1985. sa Dejvidom Morisonom. Zanimljivo je da je zadržala svoje devojačko prezime u oba saveza. Jednom je izjavila da joj je supružnik oslonac u životu. Bez njega i nepokolebljive podrške koju on nudi, ona priznaje da ne bi imala sposobnost da postigne sve što radi.

Preporučujemo