Već neko vrijeme, gojaznost jeveliki glavni globalni zdravstveni problem. Prekomjerna težina, poznata kao gojaznost, predstavlja značajan pritisak na sve tjelesne funkcije. Ometa pokretljivost, izaziva nedostatak daha tokom penjanja stepenicama, remeti obrasce spavanja, podiže krvni pritisak i nivo holesterola i često doprinosi nastanku raznih bolesti.

Sve je više ljudi koji imaju ovaj problem, a da ne znaju kako da ga riješe.  Osim jednostavnog dobivanja na težini, gojaznost ima dalekosežne negativne posljedice koje mogu rezultirati brojnim bolestima, pa čak i skraćenim životnim vijekom. Istraživanja su opsežno identificirala zapanjujućih 60 bolesti koje su povezane s gojaznošću, naglašavajući kritičnu važnost i prevencije gojaznosti kroz zdrav način života i brzog liječenja ako je već prisutna. Potrebno je voditi računa o svom organizmu na adekvatan način, zato ćemo Vam danas otkriti pravi način za to.

Prekomjerna tjelesna masnoća, obilježje gojaznosti, može doprinijeti razvoju kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tipa 2, opstruktivne apneje u snu, raznih vrsta raka, osteoartritisa i astme. Osim toga, ove posljedice gojaznosti mogu značajno utjecati na seksualno zdravlje, ometati začeće i plodnost i često uzrokovati probavne probleme.

Prisustvo viška masti može imati štetne efekte na više aspekata života, često rezultirajući osjećajem depresije, srama i smanjene vitalnosti u svim domenima. Doktorka Ana Gifing godinama je posvetila prevenciji gojaznosti i metaboličkih poremećaja, a danas imamo privilegiju da podelimo njene neprocenjive savete o mršavljenju.

Poznata liječnica, dr. Ana Gifing, izazvala je veliko divljenje svojim visoko cijenjenim programom ishrane, koji je prikupio brojne i odane sljedbenike. U zadivljujućoj epizodi podcasta Ivana Kosorog, dr. Gifing se upustio u područja ishrane, dobrobiti i opasnosti od gladovanja.

Tokom njihovog razgovora, ona je vešto razotkrila brojne preovlađujuće zablude o zdravoj ishrani. U našim obrazovnim ustanovama dobili smo instrukcije da je neophodno konzumirati minimalno 2,5 litara vode dnevno. Međutim, bitno je priznati da je ovo uvjerenje zabluda koja se održava u medicinskoj zajednici. Ova zabluda je nastala 1945. godine kada je američka vlada izdala direktivu koja navodi preporučeni unos tečnosti za vojnike na osnovu njihove potrošnje hrane.

  • Ipak, imperativ je prepoznati apsurdnost ovog pojma. Uprkos tome što su je stručnjaci razotkrili prije deset godina, o ovoj temi se i dalje raspravlja. Opšte je prihvaćeno da prekomjerna potrošnja vode može imati štetne posljedice po zdravlje. Bubrezi snose značajan teret kada pojedinci konzumiraju preveliku količinu tečnosti, kao što je 4 litre za žene i otprilike 3,5 litre za muškarce. Unos tečnosti može se postići konzumiranjem napitaka poput kafe, čaja, supe, vina ili piva.

Međutim, čini se nelogičnim namjerno ispijanje dodatne vode samo da bi se postupilo u skladu s savjetom liječnika. Za osvježavajući način da započnete jutro, razmislite o čaši ledenog čaja prožetog oštrom esencijom limuna. Alternativno, možete se odlučiti za čašu vode, bilo ohlađene ili sobne temperature, sa malo limuna. Međutim, ključno je da se uzdržite od konzumacije kafe kao početnog napitka.

Rezervišite kafu za posle doručka, nikada ranije. Iako je postala uobičajena praksa da se dan započne sa šoljicom kafe, intrigantno je primetiti da ova tradicija zapravo ne uključuje konzumaciju same kafe. Ako je vaš cilj efikasan gubitak težine, uključivanje kafe u svoju rutinu obroka je od suštinskog značaja. Započnite dan hranljivim doručkom, nakon čega sledi šolja kafe.

  • To je prvenstveno zbog toga što kafa posjeduje izuzetno visok inzulinski indeks. Kada se konzumira između obroka, kafa ometa sposobnost našeg tijela da efikasno reguliše inzulin tokom dana, čime ometa proces sagorevanja masti. Trebamo li odlučiti da u potpunosti preskočimo doručak, s kakvim se posljedicama možemo suočiti? Kada odlučimo da se odreknemo doručka, uskraćujemo svom telu vitalnu energiju koja mu je potrebna tokom kritičnog perioda.

Pojedinci koji su u odličnoj fizičkoj formi i posjeduju pravilno funkcionirajući metabolizam mogu jesti ujutro i uzeti jedan kasnije u toku dana bez ikakvih problema. Međutim, ako se preskoči doručak, to može dovesti do stresa na tijelo i aktivirati mehanizme koji dovode do skladištenja masti.

Preporučujemo