Miroslav, poznatiji kao Mika, Antić uljepšao je svima djetinjstvo svojim raznim stihovima. Bio je poznati pjesnik i novinar, a djeca su obožavala njegova djela. Mika Antić, cenjena ličnost među beogradskim boemima, bio je slavan po svojim višestrukim talentima. Dok su ga jedni smatrali jednim od najboljih pjesnika, drugi su se divili njegovom junaštvu kao filmskom režiseru.

Međutim, njegove izuzetne umjetničke sposobnosti su ga istinski definirale, jer je bez napora pisao najizvrsnije stihove. Tragično, njegov život se dramatično preokrenuo kada ga je pogodila bolest, promijenivši tok njegovog stvaralačkog puta. Iako je Mika otišao s ovog svijeta prije 37 godina, njegovi stihovi, pjesme i anegdote i dalje odjekuju u sadašnjosti, ostavljajući utisak da je i dalje među nama.

Na dan kada je Miroslav dobio Avnojevsku nagradu, dogodila se tragedija kada je preminuo u bašti svoje rezidencije u ulici Mihaila Babinka u Novom Sadu. Nažalost, borio se s rakom vilice i već je bio podvrgnut operaciji uklanjanja dijela jezika. Gubitak njegove sposobnosti da govori teško je opteretio pjesnikov duh. Kako bi se izborio, okrenuo se alkoholu i žarko se bacio na slikarstvo.

Za to vrijeme stvorio je zadivljujuću seriju slika suncokreta, koristeći mješavinu oker i zlatne prašine kako bi postigao nijansu koja odražava sjaj sunca. Mika Antić je, sudbinom, otišao sa ovog sveta sa zlatom čvrsto stegnutim u rukama. Uprkos pokušajima da ga istrgne iz njegovih ruku, oni su bili neuspješni.

Ležeći na nosilima, Mikine ruke su svjetlucale, podsjećajući na scenu iz biblijske priče. Pesnik je ušao u carstvo ukrašeno zlatnim rukama, simbolom koji dolikuje njegovoj veličini. Dodijeljena mu je besmrtnost, što svjedoči o njegovom izvanrednom karakteru i doprinosu. Baš kao i jedna od njegovih očaravajućih melodija, zauvek će ga pamtiti. Kad vam dođu do ušiju riječi: Izginuo sam, i zauzeo sam posebno mjesto u tvom srcu, iznenada će se sjenka spustiti na tvoju dušu.

Magla se zalepila za tvoje trepavice. Blijeda mrlja na tvojim usnama. Da li ste ikada razmišljali o pravoj suštini i značaju postojanja? U slučaju da vas neko obavijesti o mojoj smrti, evo šta možete očekivati. Moje oči će biti tretirane prizorom mnoštva živih riba koje graciozno plivaju.

  • U tom periodu ja ću se popeti u velike visine, dok zemlja i korov prikrivaju moje prisustvo. Da li je moguće da se moja ruka, koleno ili glava do sutra, po vašem mišljenju, transformišu u koren breze ili travu? Ako vas neko obavijesti o mojoj smrti, nemojte vjerovati njihovim riječima, jer mi je takva sudbina jednostavno nemoguće.

Moja svrha na ovoj planeti je da vam ponudim razigrani gest, ostavljajući za sobom hiroviti trag. Stoga vas molim da ne osjećate tugu. Za mene je od najveće važnosti da u vašem biću održavam osjećaj gluposti i zadivljujućeg šarma. U tami noći, dok se tvoj pogled uzdiže u nebesa, delimo suptilni mig između nas.

Neka ova razmjena ostane tajna. Čak i u tmurnim danima, kada kometa kruži nebom, bacajući grimizni sjaj, uvijek zapamtite: to sam ja, koji nastavljam da se uzdižem hirovitošću i grlim život. Koristeći svoje umjetničke vještine kao slikar, stvorio je izvanrednu kolekciju umjetničkih djela, uključujući djela u ulju i kolažnim medijima. Svoj talenat i kreativnost iskazivao je na samostalnim izložbama u različitim gradovima poput Zagreba, Sarajeva, Novog Sada, Kikinde i Mokrina.

Preporučujemo