Neda Ukraden je pjevačica koja je na estradnoj sceni već više od pola vijeka.. Svojim prepoznatljivim glasom i jedinstvenim stilom, osvojila je publiku širom regiona, stekla slavu i priznanje. I dan danas plijeni svojim izgledom i ljepotom, te gdje god se pojavi izaziva lavinu komentara. 

  • Neda je na svoj muzički put krenula kao tinejdžerka, suočavajući se sa brojnim preprekama i na tom putu postižući zapažene uspehe. Tokom nekoliko decenija, etablirala se kao vodeći vokal u žanrovima pop-folka, turbo-folka i dens-popa. Njena životna priča obuhvata njene rane godine u Bosni i Hercegovini, školovanje na Univerzitetu u Sarajevu i razvoj impresivne muzičke karijere, pokazujući njen talenat, otpornost i sposobnost prilagođavanja krajoliku muzičke industrije koji se stalno mijenja. Neda Ukraden nije samo pjevačica; ona predstavlja eru i služi kao inspiracija za buduće generacije. Rođena 16. avgusta 1950. godine u Imotskom, gradiću u bivšoj FNR Jugoslaviji, Neda je iz srpske porodice.

U početnoj fazi života boravila je u Glavini Donjoj, gdje su njene formativne godine protekle pod brigom bake i djeda. Na kraju se preselila u Višegrad, koji se nalazi u istočnom dijelu Bosne i Hercegovine. Ovo posebno poglavlje njenog postojanja okarakterisano je nizom tranzicija i potrebom da se privikne na nepoznato okruženje, što je u konačnici oblikovalo putanju njenog umjetničkog stvaralaštva i melodičnog pristupa.

  • Tokom svojih formativnih godina i adolescencije, Neda je boravila u Sarajevu, gdje se njena porodica preselila tokom godina osnovne škole. Nakon završene srednje škole u Sarajevu, završila je visoko obrazovanje na Univerzitetu u Sarajevu, gdje je uspješno stekla diplome prava, filologije i engleskog jezika. Iako su njena akademska dostignuća bila vrijedna pažnje, ona je u sferi muzike otkrila svoj pravi žar.

Neda Ukraden se sa ponosom može deklarirati kao vlasnica više luksuznih nekretnina među kojima su stan u Beogradu, kuća u Imotskom, a posebno vrijedna rezidencija u Boki Kotorskoj. Mirno utočište popularne pevačice obavijeno je bujnim zelenilom i rascvetanim cvećem, u okviru kojeg se može pohvaliti ličnim voćnjakom.

“Žurke koje priređujemo kod nas su apsolutno nevjerovatne. Ne pjevam samo ja, svi se pridružuju. I idemo do ponoći. Svi se okupljamo na terasi i zabavljamo se. Fešta koja se tamo održava je zaista nezaboravna, “, uzviknula je jednom Neda. “Imati kuću zahteva mnogo truda.

Renoviranja uvek ima, a biljke treba stalno održavati. Meni je lično prijatno, ali meni se to čini kao aktivan odmor”, objasnila je Neda. Intrigantna je činjenica da su Rusi pokazali interesovanje za kupovinu Nedine kuće na moru, ali je ona odbila njihovu ponudu. Ova imovina ima značaj izvan svog pukog statusa nekretnine.

Duboko je isprepletena sa istorijom porodice mog bivšeg supruga Milana Bilbije, koja je generacijama zvala ovo mesto domom. Sedamdesetih me je uveo u ovo očaravajuće prebivalište i odmah sam bio zarobljen. Moja ćerka Jelena ima duboku emotivnu vezu sa ovim mestom.

Ona je izrazila zabrinutost rekavši: “Svjesna sam da ću rastankom od ove kuće lišiti svoje unuke dragih uspomena.” Neda često deli slike vikendice na društvenim mrežama, često naglašavajući svoju naklonost prema balkonu, koji zauzima posebno mesto u njenom srcu. Boka Kotorska zauzima posebno mjesto u Nedinom srcu, jer ona i njena porodica čine tradiciju zajedničkog kupanja u zalivu. Inače, vokal je porijeklom iz Imotskog i tamo je boravio do svoje druge godine; tokom svog odrastanja i školovanja često se selila i menjala škole zbog očevog zanimanja, da bi na kraju našla stalni dom u Beogradu.

Preporučujemo