Jo[šuvijek se ne stišava bura koja je nastala na izboru predstavnika Srbije za Evroviziju. Odabrana za predstavnicu Srbije na ovogodišnjem takmičenju za pesmu Evrovizije u Malmeu, nadarena i perspektivna pevačica Teya Dora zaplenila je publiku svojim dubokim lirskim porukama. Njeno izuzetno prisustvo na sceni naišlo je na ogroman entuzijazam značajnog dela javnosti. Neosporno je da je postala senzacija u usponu, o čemu svjedoči i globalno priznanje koje je dobila kada je njen viralni hit “Janim” osvojio svijet prošle godine.

Duboko u dubinama njenih melankoličnih i nostalgičnih melodija, koje rezonuju sa emocionalnim nijansama njenog vokala, leži tužna pripovest isprepletena sa lozom njenih predaka. Čuvena kompozicija “Jhanum” vješto je prevedena na zapanjujućih 189 jezika širom svijeta, izazvavši ogroman porast online sadržaja na popularnim platformama društvenih medija kao što su Instagram, Facebook i TikTok. Teya Dora, nadareni maestro koji stoji iza ove zadivljujuće melodije, aktivno je učestvovala u intervjuima kako na Balkanu tako i na globalnom nivou, otkrivajući uvide u svoj izuzetan muzički put, zadržavajući pritom osećaj privatnosti koji okružuje svoj lični život. U nedavnom intervjuu, Teye Dora, rođena Borčanka, podelila je fascinantne detalje o svom odrastanju u Boru i drugim gradovima istočne Srbije. Iznenađujuće, otkriveno je da oba njena roditelja imaju veze sa regionom, što je za mnoge bilo divno iznenađenje. Tejeva majka Jasna bila je poznata novinarka Večernjih novosti, bavila se pisanjem tekstova o Boru i Timočkoj krajini, kao i istraživanjem vlaške kulture i mistične umetnosti u okviru etnologije. U međuvremenu, Tejev otac, talentovani slikar i grafički dizajner, ostavio je trajni uticaj na Bor dizajnirajući logotipe za cenjene institucije poput Muzeja rudarstva i metalurgije i Muzičke škole. Tragično, Teyein otac, Dragan Pavlovski Gandra, koji je bio poznat po svojim crtanim filmovima i ilustracijama koji oduzimaju dah, preminuo je 2021. godine.

Kada se uzme u obzir porodično porijeklo Teye Dore, značaj pjesme “Džanum” dobija potpuno novu dimenziju. Postaje očigledno da ova pjesma ima ogromnu emocionalnu težinu za nju. Teya Dora otvoreno priznaje da stihovi govore o srceparajućoj tuzi zbog gubitka voljene osobe koja nije mogla svjedočiti njenim postignućima. Pjevanje “Džanuma” za nju predstavlja lični izazov jer budi bolna sjećanja na taj tragični događaj, što nesumnjivo utiče na njenu zadivljujuću izvedbu. Zadobivši široku pažnju na TikTok platformi, pjesma je postigla izvanredan komercijalni uspjeh. Teya Dora se u junu pridružila redovima cenjenih srpskih umetnika kao što su Konstrakta i Luk Bleka, postavši jedna od retkih odabranih sa preko milion mesečno slušalaca na Spotify striming servisu. Ovaj izuzetan podvig usledio je nakon njenog zapaženog učešća na prestižnom takmičenju za pesmu Evrovizije.

U jednom intervjuu je spomenula uticajnu ulogu koju su njeni roditelji imali u njenom odrastanju, iako sami nisu bili profesionalni muzičari. Čak i sa nepunih pet godina, pre nego što je uopšte shvatila umetnost pisanja, izrazila je snažnu želju da pohađa muzičku školu i nauči da svira klavir. Uporedo sa upisom u srednju školu u Beogradu, strast prema muzici nastavila je u cenjenoj Muzičkoj školi „Dr Vojislav Vučković“ kao posvećena učenica klavira. Njena posvećenost usavršavanju svojih vokalnih sposobnosti dovela ju je da nastavi studije pjevanja na poznatom Berklee College of Music. Bila je dovoljno srećna da je imala nevjerovatnu priliku da pruži pozadinske vokale za hvaljene američke umjetnike, uključujući dobitnike Grammy nagrade Patti Austin, Siedah Garrett, Geri Allen i Valerie Simpson. Nakon razvoda, provela je jedno vreme u Njujorku, tokom kojeg je komponovala engleske pesme za cenjenu produkcijsku kuću “ARKTKT Publishing”. U 2018. godini u srpskoj muzičkoj industriji bio je značajan događaj kada je Pavlovska očarala publiku svojim očaravajućim izvođenjem pesme „Nema limita“ uz Nikoliju. Ovaj prelomni trenutak pokrenuo je Pavlovsku u plodnu karijeru kao tekstopisac za brojne lokalne izvođače. Njen talenat je prevazišao granice, donijevši joj cijenjena priznanja kao što su dijamantska plaketa u Turskoj i platinasta plaketa u Indiji. Štaviše, njene izuzetne sposobnosti donele su joj kolekciju zlatnih ploča širom Evrope. Ne samo da je ostavila traga na muzičkoj sceni, već je i aktivno učestvovala na renomiranim festivalima uključujući “Music Week”, “Arsenal fest” i “Exit”.

Preporučujemo