Vanja Milošević je u javnosti poznat kao emotivni partner Snežane Đurišić ali malo ko zna da je on vrstan stručnjak u ginekologiji. U ovom ćemo članku govoriti o važnosti očuvanja zdravlja ženskog intimnog područja koje je ključni aspekt svake žene. Jedna od po život opasnih bolesti koja pogađa žene je rak grlića maternice i jajnika, no na sreću, može se rano otkriti i liječiti. Zamjetan je porast pojave bolesti vezanih uz ovo područje. O tome se nedavno u debati pozabavioi poznati srbijanski ginekolog Vanja Milošević.

U emisiji RTS Ordinacija, dr Vanja Milošević, ginekolog Narodnog fronta, istakla je koliko je važno ne zanemariti pojedine simptome vezane za ginekološko zdravlje. Dodatno, dr. Milošević istaknula je važnost podvrgavanja jednom godišnjem ginekološkom pregledu koji obuhvaća niz dijagnostičkih postupaka poput kolposkopije, Papa testa, analize cervikalnog brisa i vaginalnog sekreta, procjene razine hormona te ultrazvučnog pregleda. Jasno je artikuliran i obrazložen naglasak stavljen na prepoznavanje i razumijevanje simptoma koji se nikako ne smiju zanemariti.

Poremećaji u pravilnosti menstrualnog ciklusa.

Nedostatak redovnog menstrualnog ciklusa

Razina preciznosti se stalno smanjuje.

Postoji mogućnost povećanja volumena vaginalnog iscjetka.

Osjećaj nelagode može se osjetiti u donjem dijelu trbuha.

 

Preporučeno trajanje menstrualnog ciklusa obično je između tri i pet dana, karakterizirano umjerenim protokom i minimalnom nelagodom. Ako ciklus prelazi ovaj vremenski okvir i prati ga jače krvarenje, što zahtijeva češću promjenu uložaka, preporučljivo je potražiti savjet ginekologa. Svojim pacijenticama uvijek naglašavam važnost upravljanja stresom jer on može pridonijeti nepravilnostima u menstrualnom ciklusu. Važno je napomenuti da pretilost i tjelesna aktivnost visokog intenziteta također mogu utjecati na ove nepravilnosti. Međutim, ključno je razumjeti da vježba sama po sebi nije štetna. Zapravo, primijetio sam da elitne sportašice, zbog značajne potrošnje kalorija tijekom treninga, mogu doživjeti poremećaje u svojim normalnim menstrualnim obrascima. Nadalje, kronična stanja također mogu utjecati na redovitost menstruacije. Izostanak menstrualnog ciklusa može se pripisati hormonskim nepravilnostima, koje se mogu identificirati ultrazvučnim pregledima koji otkrivaju promjene u strukturi maternice ili jajnika, poput fibroida, polipa ili cista. Unatoč tome, primarni uzrok neredovitih menstruacija obično je povezan s hormonalnim utjecajima poput stresa, pretilosti, tjelesne aktivnosti, kontracepcije i prošlih kirurških intervencija, uključujući upotrebu intrauterinih uložaka.

Pad pozornosti na detalje treba uvijek tretirati kao značajan simptom. Na upit o povezanosti umora i policističnih jajnika liječnik pouzdano potvrđuje njezin utjecaj. Od 12. godine do menopauze, obično između 30. i 35. godine, jajnik marljivo ispunjava svoju dužnost proizvodeći jajašce svaki mjesec, što rezultira nevjerojatnim ukupnim brojem od preko 420 pojavljivanja. Baš poput pomno održavanog Rolls-Roycea koji besprijekorno radi tri ili više desetljeća, čak i najiznimniji strojevi mogu doživjeti pregrijavanje. Međutim, jajnici, za razliku od bilo kojeg drugog dijela tijela, imaju samo kratak predah tijekom trudnoće i dojenja. Doktorica ističe da se hormonska neravnoteža može prepoznati po gubitku čvrstoće na određenim dijelovima tijela, poput grudi, brade, donjeg dijela trbuha (točnije između pupka i prepona) i leđa. Također je ključno potražiti savjet od zdravstvenog radnika ako dođe do povećanja vaginalnog iscjetka.

Vaginalni sekret igra ključnu ulogu u zaštiti od infekcija i može se svrstati u različite skupine. Prve dvije skupine su bez boje i mirisa i ne zahtijevaju nikakav tretman. Međutim, treća skupina može sadržavati bakterije i možda zahtijevati upotrebu antibiotika. Četvrtu skupinu čine gonokoki, koji se mogu prepoznati po iscjetku neugodnog mirisa koji može izgledati zeleno ili žuto. U takvim slučajevima oba partnera moraju dobiti liječenje. Petu skupinu čine trihomonadi, koji imaju izrazit miris po ribi i proizvode pjenasti, žuti iscjedak. Liječenje ovog stanja treba istovremeno primijeniti i na ženu i na njenog partnera. Na kraju, šesta skupina je kandida, koju karakterizira bijeli, sirasti iscjedak koji zahtijeva pozornost zdravstvenog radnika. Ključno je voditi računa o bolovima u trbuhu, jer je to simptom koji se nikada ne smije zanemariti. U slučaju da žena doživi pretjeranu nelagodu izvan uobičajenih parametara tijekom svog menstrualnog ciklusa, kao što je osjećaj sličan oštroj oštrici koja presijeca područje koje povezuje pupak s donjim dijelom trbuha, nužno je potražiti pomoć. Endometrioza, prevladavajuće stanje među mlađim ženama, jedan je primjer uobičajene bolesti koja odgovara ovom opisu.

Preporučujemo