Prema izvještajima hrvatskih medija, Evropa se trenutno priprema za nadolazeću snježnu bombu. U međuvremenu, hrvatski državni hidrometeorološki zavod izdao je višestruka upozorenja za tu zemlju, zakazana za utorak. Zbog jakog vjetra Velebitskom kanalu izdat je najviši stepen upozorenja. Vjetar u ovom području može doseći i do 130 kilometara na sat, što čini vrijeme opasnim i predstavlja značajan rizik za sigurnost i dobrobit pomoraca. Osim toga, obalna infrastruktura je u opasnosti od oštećenja.

DHMZ upozorava pojedince da ostanu svjesni potencijalnih opasnosti i budu informirani praćenjem trenutnih vremenskih izvještaja. Oni snažno preporučuju pojedincima da se suzdrže od putovanja ili naseljavanja u područjima koja su u opasnosti od uticaja obalnih poremećaja. Vjerovatno je da trajekti neće saobraćati, pa ako je putovanje neophodno, ključno je biti u toku sa prometnim informacijama. Ovaj savjet je danas izdat u Dalmaciji. Trenutno su zapadna obala Istre i Kvarner, uz Kvarnerić, pod narančastim upozorenjem. Osim toga, žutim upozorenjem su Karlovačka, Gospićka, Riječka, Kninska, Splitska, Dubrovačka regija, te sjeverna, srednja i južna Dalmacija. Većina ovih vremenskih upozorenja je zbog jakog vjetra.

U utorak prognoza predviđa naoblačenje sa padavinama. Pljuskovi, praćeni grmljavinom, ponegdje na Jadranu i u okolnim područjima mogu biti intenzivniji. Na najvišim vrhovima može doći do susnježice ili snijega. Kasnije tokom dana očekuje se smanjenje padavina na zapadu i sjeveru, a može biti i povremenih perioda vedra neba. Jačina vjetra je od slabog do umjerenog, ali može doći do jakih udara sjeveroistočnog vjetra.

Na području Jadrana vrijeme će karakterizirati umjeren do jak vjetar. U pojedinim područjima mogu biti olujni uslovi, posebno u južnim i jugozapadnim dijelovima, praćeni olujnim vjetrom, počevši od sjevernog regiona. U međuvremenu, temperatura u unutrašnjim područjima uglavnom će se kretati od 5 do 10 stepeni Celzijusa. S druge strane, na Jadranu će temperature biti toplije, od 12 do 17 stepeni Celzijusa.

Očekuje se da će Evropa doživjeti snježne padavine u bliskoj budućnosti. Prema meteorolozima u Velikoj Britaniji, zemlja će se suočiti sa oštrim hladnim frontom. Izvještaji medija ukazuju da je “snježna bomba” na horizontu i da se očekuje da će udariti za nekoliko dana. Prognoza predviđa pad temperature, uz snažan sjeverni vjetar koji će sa sobom donijeti izrazito hladno vrijeme i početne snježne navale u zimskoj sezoni.

Prema Miroru, obilne zimske padavine mogu se očekivati ​​u sjevernom dijelu zemlje do kraja naredne sedmice.

Preporučujemo