Fidel Kastro je čovjek koji se i danas često pominje na Kubi. Bilo je opšte poznato da je Fidel Kastro bio izuzetno popularan među ženama, a na Kubi je bila poznata izreka koja je glasila: “Ako želiš da upoznaš lepu ženu, idi na Kastrovo okupljanje.” Među značajnim brojem Kubanaca, Fidel Castro se i dalje smatra ikonom i uzorom, koji se često s poštovanjem naziva “el caballo” ili pastuh. U njegovoj zvaničnoj biografiji postoji samo jedan dokumentovan brak, a on nikada nije javno govorio o svojim romantičnim vezama.

Prema njegovim memoarima, Fidel Castro je rođen u porodici zemljoposjednika i tokom svog odrastanja uživao je relativno visoka primanja. Zemlja koju smo posjedovali bila je u vlasništvu naše porodice, a mi smo bili dovoljno sretni da primimo sve beneficije i pogodnosti koje su proizašle iz toga što smo bili vlasnici zemlje u našoj naciji. Međutim, njegov otac je bio zemljoposednik koji je posedovao velike ambicije, dok je majka provela ceo život u siromaštvu kao seljanka. Radila je kao kuvarica na imanju svog muža, a kada je rodila petoro dece, on ju je oženio. Fidel je, po uzoru na svog oca, usvojio isto mišljenje o ženama, gledajući ih ili kao kućne pomoćnice ili kao životinje.

Stav Fidela Castra je opstao uprkos njegovom boravku na Univerzitetu u Havani i njegovom političkom iskustvu. Ipak, on je također cijenio samouvjerene i samopouzdane žene koje su odbijale da se prilagode njegovim neugodnim očekivanjima. Fidel Castro je studirao na Univerzitetu u Havani kod Mirte Diaz-Balart. Tu je naišao na kolege studente koji su bili djeca utjecajnih državnih službenika. Njihovi odnosi su bili složeni, od prijateljstva preko romantike do neprijateljstva. Mirta je bila među najprivilegovanijim studentima, jer je bila kćerka jednog od Batistinih ministara. Kastro je, s druge strane, dolazio iz skromnog porijekla, ali je uspio da se istakne i postane istaknuta ličnost na univerzitetu. Nosio je pištolj i često se sukobljavao, ali je takođe nalazio vremena da čita dela Lenjina, Musolinija i Staljina, a sve to uz odlične akademske rezultate. Ovaj period je bio ključan u oblikovanju njegove definitivne karakteristike, njegove taštine, koja ga je tjerala da bude najbolji i prvi u svemu, čak i ako je to značilo probijanje kroz prepreke. Općepriznata priča govori o smjelom kockanju čovjeka koji se kladio s prijateljem da bi mogao da se zajaši biciklom u čvrsti betonski zid velikom brzinom i prođe kroz njega neozlijeđen. Uprkos činjenici da je na kraju završio u bolnici, nijednom nije izrazio žaljenje zbog svog odvažnog štosa. Na kraju, hrabri, ali budalasti vođa je osvojio srce princeze. Strastveno kubansko sunce i žarke emocije učinili su svoje, a Mirtini roditelji su bili nemoćni da intervenišu: sve što je želela bio je Fidel. Nakon što je diplomirao na univerzitetu, Fidel je nastavio karijeru u pravu, zastupajući osiromašene klijente pro bono. Mirta je bila impresionirana njegovom posvećenošću. Fidel se ubrzo okrenuo politici, postavši jedan od najradikalnijih i najbeskompromisnijih protivnika Batistinog režima. Čak je podnio tužbu protiv diktatora na sudu u Havani, optužujući ga za kršenje Ustava i nudivši ostavku na mjesto sudije. Mirta, kćerka člana Batistine vlade, osjećala se kao Julija, ludo zaljubljena u svog Romea, ali odbačena od porodice. 1948. su se vjenčali, a godinu dana kasnije dobili su sina. Međutim, pet godina kasnije, Mirta je podnijela zahtjev za razvod od Fidela.

Uprkos tome što je znala za njegovu nevjeru, stalno mu se pravdala. Govorila bi stvari poput “on je jednostavno takav”, ili “svi muškarci su nevjerni svojim suprugama”, pa čak i upoređivala svoju situaciju sa situacijom običnog seljaka naspram svog Fidela. Mirta je prikazala postupke tipične decembrističke žene, devojke revolucionara, kada je Fidel bio zatvoren. Ostala je postojana i odana njemu, pružajući mu emocionalnu podršku. Međutim, zaplet se pogoršao kada je pošta napravila grešku direktno iz loše napisanog filma. Mirta je dobila pismo namijenjeno ljubavnici po imenu Nati Revuelta. Uprkos tome, njena lojalnost Fidelu je ostala nepokolebljiva.

Nati, strastvena revolucionarka, poticala je iz bogate porodice i bila je udata. Kontroverza oko pisma bila je duboko bolna za nju. Ona je čvrsto vjerovala da je pošta namjerno promijenila adresu i da to nije puka slučajnost. Što se tiče Mirte, pismo je bilo poslednja tačka preokreta. Mogla je tolerirati muževljevu nevjeru sa ženama kojih se nije mogao sjetiti, ali ideja da se on “sjeća i voli” nekog drugog bila je nepodnošljiva. Shodno tome, Mirta je pokrenula proces razvoda.Nakon nekog vremena, ušla je u brak sa najstrašnijim Fidelovim protivnikom, čovjekom koji je bio povezan s Batistinom strankom. Uprkos tome, uživala je u dugom i zadovoljnom životu sa svojim novim supružnikom.Kada je Fidel otkrio da njegova bivša žena želi da se preseli u Ameriku, odlučio je da preuzme starateljstvo nad njihovim sinom umesto da ga ostavi sa Mirtom. Dijete je odgajano na Kubi i na kraju je steklo visoko obrazovanje na univerzitetu u SSSR-u prije nego što se vratilo kući. Fidelov tretman njegovog sina bio je nepristrasan, osiguravajući da on ne dobije povlašteni tretman u odnosu na druge osobe.

Fidel Castro delivering a speech in 1997.

Nakon razvoda od svog slavnog muža, kubanskog kardiologa, Nati nije smetala činjenica da su joj muž i sin emigrirali iz zemlje. U drastičnom promjeni životnog stila, Nati je napustila svoje aristokratske načine i prihvatila proleterski modni smisao. Čak je prodala sve porodične dragulje i donirala prihode za revolucionarnu stvar Fidela Castra. Kada je policija bila u potrazi za Fidelom, Nati ga je privela i držala skrivenog u svojoj kući. Nati je imala kćer Alinu, koja je dugo vremena bila nesvjesna identiteta svog oca.
Čovjek iz 1900-ih se zakikotao, sagnuo se preda mnom i s ljubavlju me nazvao janjetom. Zatim mi je dao lutku koja ga je prikazivala u uniformi, sa čizmama i bradom.
Nakon što je Alina napustila svoju domovinu, godinama ju je mučila depresija zbog svoje čežnje za Fidelom, ocem koji joj nikada nije bio potreban. Nati je, s druge strane, provela mnogo godina pokušavajući samu sebe uvjeriti da je njeno učešće u revoluciji zasnovano na njenim uvjerenjima, a ne samo da impresionira Fidela, ali to nije bio slučaj. Kao rezultat toga, Nati je doživjela značajnu patnju.Iako Fidel nije potpuno zanemario Natu i povremeno se dopisivao s njom, bio je uključen i u više drugih romantičnih veza. Imao je aspiracije da se oženi sa saradnicom, ali nažalost, veridba je prekinuta, a dotična žena je otišla u Meksiko.Za to vrijeme, Castro je izjavio da ima jedno jedino opredjeljenje – revoluciju. Uprkos svojim ranijim romantičnim vezama, za ženu ga je vezala sila jača od ljubavi. Celia Sanchos, koja je bila pet godina starija od njega i inteligentnija od Fidela, tražila je njegovu lojalnost i nije se plašila da ga suoči sa ljubomorom. Pokušao je da sakrije svoje afere od nje, ali samo dok nije došao na vlast.Nakon toga, Celia je bila prisiljena glumiti superiornost i odvojiti se od situacije. Tvrdilo se da je njena smrt 1980. godine bila rezultat samoubistva, jer nije mogla da izdrži pod Castrovim režimom.Brojne žene pristale su da igraju kratke uloge u njegovom životu, ali nijedna od njih nije bila zadovoljna. To je bilo zbog činjenice da se svaka interakcija s “pastuhom” pretvorila u užasno iskustvo.U starosti je bio hospitaliziran, a Mirta je doletjela da ga vidi, što je navelo druge da nagađaju da se nije pomaknula iz njihove zajedničke prošlosti.  Preminuo je na Kubi 2016. godine u 90. godini.

Preporučujemo