Posvećenost doručku je od ključnog značaja, jer se on smatra najznačajnijim obrokom u danu. Zanimljivo je da su se najdugovečniji Srbi navodno oslanjali isključivo na doručak za opstanak tokom celog dana. Nikola Tesla, Vladeta Jerotić i patrijarh Pavle delili su zajedničko uverenje o važnosti jednostavne ishrane za postizanje maksimalne sreće. Oni su oštro osudili prekomjerno uživanje u hrani i umjesto toga zagovarali ideju minimalnog unosa hrane.

Patrijarh Pavle

Iako se nikada nije upuštao u prejedanje, pobrinuo se da očisti svoj tanjir pri svakom obroku. Pričalo se da je imao talenta da potroši sve do posljednje mrvice, jer je rasipanje hrane smatrao moralnim prijestupom. Od svih biljaka, patrijarh je najviše cijenio koprivu. U Srbiji se kopriva od davnina konzumira kao hrana i svestrani je sastojak. Može se ugraditi u pite, supe, salate i druga jela. Iako se obično koristi list, gornji dio biljke smatra se najfinijim. Uvaženi kuhari koriste ovu funkciju u svojim receptima. Najomiljenija hrana i piće patrijarha Pavla bili su sok od paradajza i kopriva.

 

Tesla je naglasio da je temelj njegovog životnog plana dijeta. Smatrao je da tijelo neće funkcionirati optimalno ako se ne napaja pravilno. Iako je Tesla konzumirao meso samo u rijetkim prilikama, svjesno se trudio da održi zdravu i uravnoteženu ishranu. Prema web stranici Tesla Universe, izbacivanje ručka iz njihove prehrane rezultiralo je poboljšanjem zdravlja, povećanim apetitom i boljim osjećajem okusa. Tvrde da su mu samo dva obroka dnevno pružila potpunije razumijevanje o tome šta život može biti.Izrazio je da preferira doručak bogat proteinima koji se sastoji od mlijeka i jaja, posebno bjelanaca. Osim toga, preferirao je pirinač u odnosu na druge opcije. Međutim, sir nije uživao kao dio jutarnjeg obroka. Iako povrću nedostaje proteina i ne predstavlja značajan izvor energije, ono je i dalje ključni dio zdrave prehrane. Povrće sadrži važne vitamine i nutrijente koji regulišu probavni sistem. Lično, uživam u konzumiranju tople i prijatne čorbe napravljene od dinstanog luka i seckanog celera, pripremljenog sa izdašnom količinom putera. Ova klasična kombinacija je lako svarljiva i godinama mi je omiljena.Tesla je izrazio i divljenje prema voću. Vjerovao je da šećer, kada se konzumira umjereno, nije štetna supstanca. Međutim, važno je imati na umu da voće sadrži značajnu količinu šećera koju ne treba zanemariti.

 

Vladeta Jerotić je dao prednost održavanju mozga nego prepuštanju apetitu. Njegov doručak također nikada nije bio obilan a sadržavao je jaja i mlijeko.Osigurao je da mu pamćenje ostane oštro slušajući engleski jezik svakog jutra i sjećajući djela naših narodnih pjesnika.

Preporučujemo