Branislav Lečić se i dalje suočava sa problemima kada su njegove kolegice u pitanju. Tužba koju je glumac Branislav Lečić pokrenuo protiv glumačke kolegice Anđele Jovanović posljednjih je dana dominantna tema u srpskoj javnosti. Spor se vodi oko Jovanovićevog odbijanja da se pojavi u sceni uz Lečića u seriji “Radio Mileva”. Lečić traži 300.000 dinara odštete za navodnu povredu časti i ugleda, dok je Jovanovićeva u izjavi za „Blic“ svoju odluku da odbije lice mesta objasnila mučnim događajem iz zajedničke prošlosti. Po prvi put o cijeloj situaciji oglasio se poznati glumac Dragan Gagi Jovanović, koji je inače i Anđelin otac. On je u nedavnoj izjavi  otvoreno izrazio šok i tugu zbog događaja koji su se odvijali.

 

Vijest o mučnom događaju doprla je do mojih ušiju tek kad su Anđeli uručeni pravni papiri… Koje riječi mogu adekvatno izraziti moje emocije?… I zatečen sam i ispunjen tugom… Jovanović izražava ponos zbog Angeline hrabrosti i poštenja u čuvanju njezine tajne. Njezino poštenje i poštenje pripisuje načinu na koji su je odgojili. Jovanović uvjerava Angelu da će uvijek imati nepokolebljivu podršku i ljubav kako Branke tako i njega. Gagi je spomenuo prvo ročište zakazano za 6. ožujka na Prvom osnovnom sudu. Anđela je tog dana naišla na srdačan prijem svojih kolega koji su se okupili ispred zgrade suda kako bi joj iskazali nepokolebljivu podršku. Zahvaljujem se njezinim kolegama koji su otvoreno stali uz nju, kao i produkciji koja joj je pružila zaštitu. U seriji “Radio Mileva” kao jedna od glavnih glumica ističe se Anđela Jovanović, dok je Lečiću u četvrtoj sezoni prvotno bila predviđena manja, epizodna uloga. Glumica Anđela Jovanović  potvrdila je da je Lečić protiv nje podnio tužbu zbog povrede časti i ugleda. Činjenica je da je Branislav Lečić protiv mene podnio tužbu kada sam odbila da glumim zajedno s njim u seriji “Radio Mileva”. Donijela sam ovu odluku na temelju negativnog susreta s njim u prošlosti. Nemam želju, sada ili u budućnosti, biti u istoj sceni kao on. To nije samo zbog mog osobnog iskustva nego i zbog optužbi koje su protiv njega iznijeli moji kolege. To je za „Blic“ kratko izrazila Anđela Jovanović, ne želeći da ulazi u detalje „neprijatnog iskustva iz prošlosti“.

Kako se navodi u Lečićevoj tužbi u koju je “Blic” došao, navodi se da je Anđela Jovanović, saznavši za Lečićevo učešće u serijalu “Radio Mileva”, javno izrazila primedbu i izjavila da odbija da radi sa nekim od optuženih. silovanja i seksualnog zlostavljanja. Dodala je i kako bi iz protesta napustila projekt ako Lečić ostane uključen u njegovu izradu. Produkcijska kuća je, stoji u tužbi, bila primorana prekinuti Lečićev angažman zbog dugogodišnje uloge Anđele Jovanović u seriji i utvrđenog afiniteta publike prema njezinu liku. Nakon saznanja javnosti o ovom konkretnom slučaju, Anđela je dobila podršku bezbrojnih građana, kolega i uglednih ličnosti. Uz nju su bile Danijela Štajnfeld, koja je ranije poražena u vlastitom postupku protiv Lečića, te Merima Isaković, koja ga je optužila za seksualno uznemiravanje. Prije prvog ročišta, Anđelu je ispred sudnice dočekalo mnoštvo kolega koji su je zagrlili i ronili suze dok su je pratili do suca. Među okupljenima bile su Milena Radulović, Anđelka Prpić, Borka Tomović, Tamara Krcunović, Miona Marković, Beba Oliverić, Iva Ilinčić, Nina Janković, Andrijana Oliverić, Maša Dakić i Mirjana Karanović.

Prije svega, namjera mi je ovom akcijom bila iskazati podršku mladim glumicama, kako nekad tako i sada. Tužna je stvarnost da muški grabežljivci često napadaju nepoznate, ambiciozne glumice koje nemaju snage oduprijeti se njihovim napadima. Tijekom proteklih nekoliko godina postao sam svjestan brojnih priča, bilo od svjedoka iz prve ruke ili iz druge ruke, koje rasvjetljavaju ovo pitanje. No, te priče često ostaju prešućene, jer se same mlade glumice ne žele izlagati javnom nadzoru i sudu. Osim toga, naše se društvo još uvijek drži zastarjelih predodžbi koje takva iskustva odbacuju kao beznačajna ili rezultat djelovanja samih glumica. Ključno je prepoznati da ta iskustva nisu trivijalna i da ih ne treba trivijalizirati. Kao što je Mirjana Kranović zgodno rekla, vrijeme je da se suočimo s neugodnom istinom umjesto da je odbacimo. Moja namjera je osnažiti mlade žene, pozivajući ih da ne šute i uvjeravajući ih da se neće suočiti s negativnim posljedicama. Dapače, podršku će dobiti od brojnih kolega, kao što je Anđela dobila podršku i od kolega i od kolega. Imaju pravo na vlastite izbore. Vjerujem da će to u budućnosti dati pozitivne rezultate, stvarajući svijet u kojem se ne pretpostavlja da se može neprikladno dodirivati ​​partnera bez pristanka ili pripreme za scenu. Mlade glumice zaslužuju da ih se tretira s poštovanjem.

Preporučujemo