Prošlo je desetak godina otkako je s ovog svijeta otišla poznata jugoslavenska umjetnica Zlata Petković, a od nje se s tugom oprostio njezin suprug.Zlatu svi pamte po ulozi Marije u legendarnoj seriji Otpisani i smatrali su je jednom od najljepših glumica.  Prije studija, Zlata Petković krenula je na glumački put, debitirajući u renomiranom filmu Milana Jelića “Bubašinter”. U mladosti od 17 godina, Zlata je postigla izvanredan podvig da bude okrunjena za Miss Jugoslavije 1971. godine. Unatoč dvojbama, donijela je čvrstu odluku da se bavi glumom i upisala se na Fakultet dramskih umjetnosti, gdje je postala dio klase u kojoj su bili značajni pojedinci poput Bogdana Diklića, Ljiljane Stjepanović, Snežane Savić i Lazara Ristovskog. U prosincu 2012. godine preminula je voljena Marija iz popularne serije “Otpisani” koja je iza sebe ostavila ožalošćenu bivšu Jugoslaviju. Bila je ne samo supruga skladatelja Aleksandra Sanje Ilića već i sestra glazbenika Dejana Petkovića.

 

U rasponu od trideset godina glumica je uživala u sretnom i uspješnom braku sa skladateljem Aleksandrom Sanjom Ilićem, a odgajala je i svoja dva sina, Gvozdena i Andreja. Godine 1971. Zlata Petković okrunjena je titulom Miss Jugoslavije, a iste godine na natjecanju u Tokiju dobila je prestižnu titulu Miss fotogeničnosti svijeta. Nakon brojnih uspješnih likova, posebno je zapamćena po zadivljujućim ulogama Marije u “Otpisanim” i Lepe u “Grlom u jagode”. Tijekom određenog slučaja, Zlata je također spomenula da je odbila nekoliko prilika za glumu. Nakon razmišljanja, došala sam do spoznaje da postoji neodoljivo obilje pojedinaca poput mene u industriji zabave, a taj višak zapravo može spriječiti produktivnost. Tržište je postalo zasićeno, što je rezultiralo padom ukupne kvalitete filmova i serija. Slijedom toga, donio sam svjesnu odluku da odbijem brojne glumačke prilike. S obzirom na moju poziciju izbora, nikada nisam oklijevala odbiti projekte koje nisam mogao u potpunosti podržati. Umjesto toga, posvetila sam se kazalištu i pridružio se putujućim trupama. Tijekom svih ovih godina prilagodila sam svoje radno opterećenje svojim željama. Stoga me zbunjuje kada ljudi dovode u pitanje moju odsutnost s određenih platformi. Čini se da je vaša egzistencija dovedena u pitanje kada vas više nema na televiziji. Ipak, odlučna sam u svojim željama i prioritetima. Nikada nisam težila ničemu iz očaja i vjerujem da je ovo značajna prednost. Oduvijek sam imala slobodu da se bavim samo projektima u kojima sam iskreno željela da učestvujem i koje sam svim srcem voljela – ispričala je ona.

Sanja Ilić svojedobno je podijelio uvide u njen profesionalni put. Glumci se često suočavaju s izazovom da budu zauvijek povezani s jednim likom. No, Zlata, koja je glumila Mariju u “Otpisanim”, odlučila je da se ne definira samo tom ulogom. Uvijek su joj prioritet bili obitelj i dom, a ne karijera. Na pitanje o svojim izborima, objasnila je da su joj djeca, muž i kuća najvažnije stvari u životu. Unatoč potencijalu za uspješniju karijeru, namjerno je izbjegavala eksponirati se na ekranu. Zlata je imala jasnu viziju svog života i ništa je nije moglo pokolebati da je ostvari, rekao je u intervjuu za medije njen suprug Sanja Ilić. Nakon što se dulje borila s visokim tlakom, Zlata je 2012. godine tragično preminula od posljedica moždanog udara. Tijekom njezinih zdravstvenih problema, uz nju je do posljednjih trenutaka bio njezin vjerni suprug Aleksandar Sanja Ilić.

 

Način na koji je otišla bio je neočekivan i vrijedan žaljenja; nije bilo prilike da Sanja prenese dubinu svoje ljubavi prije nego što se tragedija dogodila. Zlatin iznenadni pad doveo je do hospitalizacije, gdje su je liječnici pokušali oživjeti kroz induciranu komu, ali u konačnici njezin život nije mogao biti sačuvan. Sanja je vlastitim očima svjedočio srcedrapajućem trenutku kada je njegova najdublja ljubav isključena s uređaja. Njihova ljubav trajala je nevjerojatnih trideset godina, au središtu joj je bio glazbenik i frontmen grupe “Balkanika”. Vrhunac njihove ljubavne priče je sin Andrej, koji ne samo da dijeli njihovu strast prema glazbi, već je i vlasnik cijenjene produkcijske kuće IDJ Videos. U jednom od posljednjih intervjua za Blic izrazio je odlučnost da nastavi dalje nakon Zlatine smrti. Usmjeriti njihovog sina Andreja na pravi put postalo mu je prioritet, pružajući podršku usmjeravanjem, a ne otporom. Otkrio je da njegovo srce nosi dva ožiljka – jedan od tragičnog gubitka najboljeg prijatelja i kolege iz benda, Petra Jovičića Trte, u nesreći, a mnogo godina kasnije, razarajućeg gubitka supruge, Zlate Petković. e Sanja Ilić je nažalost izgubio život od COVID-19 7. ožujka 2021.

Preporučujemo