Unatoč brojnim pokušajima, Goca Tržan i Raša Novaković izvantjelesnom oplodnjom nisu uspjeli zatrudnjeti. Par je otvoreno razgovarao o svojim poteškoćama, izrazivši spremnost na posvajanje kao alternativni način zasnivanja obitelji. Oni žele jako da se ostvare kao roditelji i otkrili su na kakve su sve poteškoće nailazili na svom putu.

 

U konkretnom slučaju suočili su se sa značajnim izazovima zbog zakonske odredbe da dobna razlika između posvojitelja i posvojenog djeteta ne smije biti veća od 45 godina. Goca Tržan s kolegicom Marijom Šerifović razgovarala je o mogućnosti bavljenja surogat majčinstvom kao alternativom. Marija Šerifović je, naime, uz pomoć surogat majke uspješno dobila sina.

U mnogim zemljama surogat majčinstvo je održiva opcija za one koji to žele, a ja bih rado iskoristila tu priliku u svojim sadašnjim godinama. Praksa je u Sjedinjenim Državama uspostavljena već dulje vrijeme, iako postoji stroga zakonska zaštita i za surogat majku i za pojedinca koji financira aranžman. Izrada ovih zakona je složen i izazovan proces. Budimo jasni i realni: u prošlosti nije bila neuobičajena situacija da se žena koja nije mogla zatrudnjeti dogovori sa sestrom, koja će potom roditi dijete.

 

Kroz povijest, ova pojava je više puta viđena, što ukazuje na njeno postojanje, iako ponekad bez naknade. U prošlosti ga je vodila istinska strast, ali sada je to jednostavno transakcija. Kao pojedinac, ne gajim obilje neostvarenih želja. Nalazim zadovoljstvo u onome što trenutno posjedujem i prihvaćam sadašnji trenutak, eliminirajući tako svaki osjećaj čežnje. Čak i kad bi sva moja materijalna dobra sutra nestala, ne bih doživjela nezadovoljstvo. Život obuhvaća mnogo više od materijalnih dobara i neispunjenih težnji. Postignuća koja postižemo imaju mnogo veći značaj, rekla je Goca Tržan.

Preporučujemo