Jučer je veliki dio građana obilježio krsnu slavu Đurđevdan a među njima i mnpge poznate ličnosti. Zahvaljujući društvenim mrežama u prilici smo saznati kako oni obilježavaju slavu u svojim domovima a danas pišemo o porodici Gudelj.

 

  • Obitelj Gudelj  radosno obilježava Đurđevdan, a gotovo svi članovi njihovog velikog roda sudjeluju na krsnim slavljima i dijele svoje glasove.Promatranjem je vidljivo da je svečani stol pripremljen, no čini se da na stolu postoji element koji nije lako uočljiv gledateljima.

Na fotografiji koju je podijelila Anastasija Gudelj, snimljenoj u domu u Sevilli, mogli smo svjedočiti uobičajenom izlaganju žita, vina i kolača, kako to tradicija nalaže.

Osim torte s likom sveca, najviše je iznenadila prisutnost još jedne slavljeničke torte koja je sve zatekla.

Slavlje u obitelji Gudelj obilježilo je prisustvo dviju slavskih kolača, prizor kakav je do sada bio rijetkost, pa je sve ostavilo u nedoumici kako se obilježava Jurjevo.

 

Važno je podsjetiti da je Đurđevdan, značajan proljetni blagdan, bogat običajima i vjerovanjima, među kojima je i tradicija pripremanja jurjevske kupke koja ima veliki značaj.

Kako pišu mediji, večer uoči Đurđevdana u deset litara kipuće vode potope se olistale grančice graba koje se na sobnoj temperaturi ostave do sljedećeg jutra.

U svitanje se izvodi ritual u kojem se polovicom tekućine prelije cijelo tijelo, uz suzdržavanje od upotrebe sapuna i brisanje ručnikom.

Nakon toga, tijelo je obloženo posebno konzerviranim suhim šljivama, koje su prožete plijesni koja sadrži divlje vrste penicilina, posebno plavu vrstu. Na kraju, preostala polovica ekstrakta graba koristi se za čišćenje svega.

 

Nakon okrepljujuće kupke, stanovnici planinskih sela na Goču i Željinu piju čašicu ekstrakta graba, izvanrednog eliksira koji ima sveobuhvatan učinak na cijeli organizam.

Uoči blagdana običaj je da domaćica pripremi posudu s vodom za pranje. U tu posudu potopljeno je uskršnje jaje poznato kao “čuvareva kuća” zajedno s raznim biljem.

To uključuje sedum za promicanje dobrog zdravlja, drijen za povećanje snage, ambroziju za poticanje dječaka da traže djevojčice i bršljan za poticanje čvrste veze između snahe i kuće. Na kraju se posuda stavi pod ružu.Sljedeći dan, osobe koje žive u kućanstvu čiste se ovom vodom.

 

Biografija Nemanje Gudelja:

Rođen 16. studenog 1991. u Beogradu, Nemanja je iz nogometne obitelji. Njegov otac Nebojša Gudelj, Trebinjac, bio je ugledni srpski nogometaš. Nemanjin otac je igrao za Partizan kada se on rodio, ali kada je Nemanja 1997. napunio šest godina, njegov otac je prešao u holandsku NAC Bredu. Cijela se obitelj preselila u ovaj nizozemski grad kako bi bodrila Nebojšu u njegovoj nogometnoj karijeri.

  • Budući da je duže vrijeme boravio u Nizozemskoj, Nemanja je započeo svoje putovanje u nogometno carstvo u ovoj zemlji. Ostao je aktivan na nizozemskoj nogometnoj sceni do 2017., kada je donio hrabru odluku da karijeru nastavi u Kini. Nakon kratkog boravka od nešto manje od dvije godine u Kini, krenuo je na jednogodišnju posudbu u lisabonski Sporting u kolovozu 2018.

Od 2019. Sevilla je njegov dom nakon što je u srpnju te godine potpisao četverogodišnji ugovor s istoimenim klubom. Anastasija Ražnatović često putuje u Španjolsku kako bi se družila s njim, a od jeseni su se pojavila brojna nagađanja o mogućem trajnom preseljenju pjevača u Sevillu.

 

Nemanja Gudelj ima jaku vezu sa svojom obitelji koju čine otac Nebojša, majka Olivera, brat Drago i sestra Vanja. Intrigantno je primijetiti da svih petero vode veganski način života, što pripisuju svom fizičkom blagostanju i postignućima.

Nemanja Gudelj trenutno ima istaknutu poziciju najplaćenijeg srbijanskog nogometaša, s prijavljenom godišnjom plaćom od 5.650.000 eura, prema medijskim izvorima.

Tečno govori šest jezika i strastveni entuzijast body arta, ovaj poznati sportaš je cijeli svoj stas ukrasio zamršenim dizajnom. Tijekom svog vremena u Nizozemskoj, proslavio je svog oca tetovažom portreta, što je bila jedna od njegovih najranijih slika.

Nedavno je u Sevilli na leđa dodao tri križa. Nadalje, tasmanijski vrag krasi nadlanicu njegove lijeve ruke, dok mu se desna ruka može pohvaliti križem i zbirkom stihova urezanih u njegovu kožu.

Preporučujemo