Mediji u Srbiji već danima pišu o pokojnom glumcu i njegovoj ostavštini. Nakon što je kći proslavljenog glumca Milana Laneta Gutovića, Milica Gutović, javno otkrila da je lišena nasljedstva koje joj pripada, to je izazvalo veliku buru u široj javnosti te se pokrenulo mnogo kontroverzi i nagađanja. Svaki dan koji prolazi otkriva sve zamršenije aspekte problematične dinamike unutar obitelji. Prema pouzdanom insajderu upućenom u poslove pokojnog Gutovića, osim rezidencije u Kumodražu, tu je bila i “kontejnerska” vikendica u Neuzini, motorni čamac, četiri luksuzna vozila, kuća na Umki, te pozamašna zarada od autorskih prava, koja su na puta dosegao i do 20.000 eura godišnje. Zanimljivo je da je Gutović velikodušno donirao značajan dio svoje teško stečene ušteđevine, koju njegova djeca sada žestoko bore, srpskim samostanima i crkvama, institucijama s kojima je imao duboku osobnu vezu.

Koliko mi je poznato, riječ je o pozamašnim novčanim iznosima, koji se kreću u desecima tisuća eura, što u današnjem svijetu nije mali iznos. Marljivo je štedio i odvajao nekoliko godina, a kad god je imao priliku, izdašno je pomagao srpske svetinje. Primarno se fokusirao na manastir Kovilj, mjesto koje je redovno posjećivao dugi niz godina. Tamošnje stanovništvo ga pamti kao izuzetnog dobročinitelja i pravog utjelovljenja kršćanskih vrijednosti. Unatoč svojim značajnim doprinosima, uvijek je zadržao skromno držanje i suzdržavao se od javnih rasprava o svojoj filantropiji. Vrijedno je napomenuti da je Lane imao blisku vezu s patrijarhom Porfirijem, s kojim je imao osobne razgovore tijekom Porfirijevog službovanja kao igumana u Kovilju – što je podijelio i Gutovićev pouzdani prijatelj  Upravo na tim vratima glumac je 2021. godine pronašao svoje posljednje počivalište na malom groblju. Tijekom našeg posjeta naišli smo na niz slatkiša koji krase obiteljsku grobnicu. U razgovoru s jednim od djelatnika crkve zadubili smo se u sjećanja glumca koji je cijenjen u ovoj zajednici.

 

Lane je bio ogromna vrijednost za ovaj hram, nudeći svoju pomoć i podršku. Ovo sveto mjesto za njega ima poseban značaj jer je to bila njegova župna crkva i zgodno smještena samo nekoliko minuta od njegova doma. Lane se posvetio činjenju dobrih djela i trudio se biti prisutan kad god je to bilo moguće. Čak je odvojio vrijeme da posjeti brojne samostane, činjenica koja možda nije svima poznata. Zanimljivo, činilo se da Lane ima predosjećaj svoje skore smrti. Nekoliko mjeseci prije toga razgovarao je s patrijarhom Porfirijem, koji mu je dao blagoslov da bude položen na crkvenoj porti, uz najbližu rodbinu. Očito je da je Lane pomno razmotrio svaki aspekt, pa tako i svoje vječno počivalište, ne prepuštajući nijedan detalj slučaju.

Redovito ga posjećuju njegovi sinovi, koji su zaista izuzetni pojedinci. Primijetio sam da se sada raspravlja o njegovom nasljedstvu i mogu sa sigurnošću reći da se on o svemu pobrinuo i pobrinuo se da nitko ne bude oštećen. Sve je te stvari riješio prije svoje smrti. Nisam siguran zašto se sve ovo sada pojavljuje. Čak i nakon njegove smrti, kći Milica nastavlja redovito posjećivati ​​njegov grob, što ukazuje na snažnu privrženost ocu bez obzira na to što drugi govore. Može se samo nagađati o mukama koje su je natjerale da cijelu priču podijeli s javnošću i što se krije ispod površine. Ipak, vjerujem da će se sve riješiti na najpovoljniji mogući način. Patrijarh Porfirije se 2021. oprostio od Laneta srdačnom objavom na Instagramu, izrazivši da mu je Lanet ne samo dragi prijatelj, već i voljeni brat. Svojim molitvama molim Boga da podari vječni počinak duši Milana Gutovića, dragog prijatelja i iznimnog umjetnika. Naši razgovori u manastiru Kovilju, gde je dao značajan doprinos, bili su ispunjeni dubokim značenjem. Patrijarh je u srdačnoj poruci zamolio i da Bog podari mir duši ljubljenog brata Laneta.

Preporučujemo