Ona je definitivno najpopularnija makedonska pjevačica koju obožavaju fanovi širom Balkana. Godinama je Kaliopi Bukle, izvođačica bez premca, stekla nadimak “makedonska Maria Callas”. Njezin glas, jedan od najraskošnijih na našim prostorima, ima moć osvojiti publiku i zaustaviti svijet. Duboke emocije koje izaziva kroz svoje senzacionalne pjesme ne mogu se opisati, a mnoge od njezinih skladbi postigle su bezvremenski status.

 

Rođena 1966. u Ohridu, Republika Makedonija, Kaliopi je djetinjstvo provela u Kičevu, gdje se počela javljati njezina duboka ljubav prema glazbi. Debitirala je na renomiranom dječjem glazbenom festivalu “Zlatno Slavejče” osvojivši publiku izvedbom pjesme “Učiteljice moja”. To je bio prvi put da je njezin izniman talent prepoznat u javnosti. Kaliopi je potom postala članica cijenjenog zbora “Razvigorče”, pokazujući svoje vokalno umijeće u zemlji i inozemstvu od 1978. do 1980. Istovremeno je marljivo pohađala satove pjevanja dok je studirala na Glazbenoj akademiji počevši od 1984. Tijekom svog putovanja, Kaliopi je izvanredan sposobnosti su prepoznate kroz brojna cijenjena priznanja. Iznoseći svoje preferencije, Kaliopi je jasno rekla da želi pjesmu koja će stilski odudarati od njenih popularnih pjesama “Rođeni” i “Bato”. Zanimljivo, “Bato” je alternativni naslov za istu pjesmu. Vrijedno je napomenuti da je ova skladba nastala tijekom izazovne faze Kaliopinog života. Pod nazivom “Rođena”, pjesma prodire u dubine čežnje, tjeskobe i muke – emocija koje je iskreno osjećala u tom razdoblju. U dobi od 19 godina, Kaliopi je napisala ovu bezvremensku melodiju uz vodstvo Romea Grilla, koji je posjedovao intimno znanje o njezinom osobnom putovanju. Njihovi nastupi nisu bili ograničeni na Jugoslaviju, već su se protezali daleko izvan njenih granica. Naime, njihova turneja po Sovjetskom Savezu ostavila je trajan utjecaj. Ogromna popularnost grupe “Kaliopi” očituje se kroz njihova brojna priznanja i nepokolebljivu posvećenost tijekom nastupa uživo. Godine 1988. sudjelovali su na jugoslavenskom natjecanju za pjesmu Eurovizije i osvojili respektabilno deseto mjesto. Naziv pjesme kojom su hipnotizirali publiku bio je “Emanuel”. Nakon što je postigla veliku slavu, poznata pjevačica i njen bivši suprug napustili su domovinu i preselili se u Švicarsku. Nakon toga se bend “Kaliopi” raspao, što je rezultiralo njezinim izbivanjem s glazbene scene cijelo desetljeće.

 

Smatrajući svoje bivše muževe svojim najbližim društvom, Kaliopi je prvi brak sklopila s talentiranim skladateljem i tekstopiscem Romeom Grillom. Zajedno su imali sina Paka. Na vrhuncu slave grupe “Kaliopi”, i Kaliopi i Romeo odmakli su se od glazbene industrije i preselili u Švicarsku. Desetljeće je Kaliopi vodila neprimjetan život u Švicarskoj, udubljena u razne potrage kao što je učenje njemačkog jezika i pronalaženje različitih prilika za zapošljavanje. Jedna od njezinih zapaženih uloga u tom razdoblju bila je predavanje glazbe u srednjoj školi u razdoblju od pet godina. Moć uvjeravanja njezinih učenika bila je ta koja ju je na kraju uvjerila da se vrati svojoj glazbenoj karijeri. Odluku o povratku u Makedoniju prvenstveno je potaknula njezina nepokolebljiva strast prema glazbi. Neočekivana suradnja između nje i bivšeg supruga Romea Grilla, od kojeg se razvela krajem devedesetih, sve je zaprepastila. Nekada je naša veza bila ispunjena istinskom i autentičnom ljubavlju. Trenuci podijeljeni u vremenu, popraćeni melodijama glazbe i blagoslovom djeteta. No, surova stvarnost razvoda, praćena neizmjernom boli i patnjom, stigla je i nas. Život se otvorio pred nama, vodeći nas različitim stazama, gdje smo oboje pronašli sreću. Iako se naš odnos možda neće ponovno oživjeti, važnost održavanja obnovljenog osjećaja suradnje ne može se podcijeniti. Uostalom, glazba se ne može stvarati bez sirovih emocija koje je prate. Romeo, unatoč našim okolnostima, ostaje moj najbliži pouzdanik. A Romeov bezvremenski moto još uvijek odjekuje u mom srcu: Voli malo, voli dobro, voli – Romeo Grill. Tijekom mog boravka u Švicarskoj, imao sam privilegiju voditi osobnu glazbenu akademiju zajedno s Romeom. Uz svoje uloge supruge, majke i domaćice, cijelo sam desetljeće posvetila ovom pothvatu. Gledajući unatrag, neizmjerno sam ponosan na ovo poglavlje svoje životne priče. Po mom povratku u Makedoniju neprestano se čavrljalo o našim životima, a mi smo ostali jedini koji su se suzdržali od samo-promocija. Nije li intrigantno? Različitost naših životnih putova jednostavno se može pripisati sudbini. Trenutačno mom sinu Paku, kojeg je otac odgojio, postaje neugodno kada naše rasprave o njemu izađu u javnost. Sve što mogu reći je da je on oličenje naše ljubavi i da smo neizmjerno ponosni što smo njegovi roditelji. Bez sumnje, on služi kao naš najoštriji kritičar. Njezin brak okončan je 1996., što je dovelo do razvoda od supruga. Unatoč razvodu, njihov sin je ostao u Švicarskoj s ocem. Zanimljivo je da nikada nije imao gorčinu prema njezinoj odluci da se vrati u Makedoniju. Calliopi je jako ponosna na otpornost svog sina.

 

Glumica Kaliopi ušla je u drugi brak s glumcem Vasilom Zafirčevim, a vezu koja je oduvijek važila za jednu od najzanosnijih celebrity veza. Njihova povezanost bila je trenutna, prava ljubav na prvi pogled. Unatoč trinaestogodišnjoj razlici u godinama, ta razlika za par nikada nije predstavljala nikakvu prepreku. U konačnici, odluka o razlazu bila je zajednička. Doba koje je davno prošlo i opširno obrađeno me ne zanima. Radije bih se fokusirao na ljubav kao simbol onoga što je pred nama. Ipak, vrijedi napomenuti da su sve priče iz prošlosti označene kao takve, kako je rekla u intervjuu. Nakon drugog prekida, pjevačica je njihov fokus preusmjerila na brigu o sebi, bavljenjem redovitim fizičkim aktivnostima kao što su svakodnevne šetnje deset kilometara i tenisom, ali i istraživanjem raznih drugih hobija. Kaliopi sebe doživljava kao modernu, avangardnu ​​osobu s dozom ekscentričnosti. Njezini iznimni talenti leže u njezinoj sposobnosti prenošenja emocija kroz snažno pjevanje i iskrene pjesme. Iako je njezin osobni život možda iskusio dosta nesavršenosti, uvijek je uspijevala spriječiti da se skandali infiltriraju u njezin vlastiti život ili u živote njezinih voljenih. Njezine pjesme služe joj kao medij kroz koji izražava i radosti i tuge života. Prema njenim riječima, pjesma “Vučica” najpreciznije sažima njenu suštinu. Osim strasti prema glazbi, preplavljena je uvjerenjem da je svaki dan Bog blagoslivlja iskrenim prijateljstvima. Sve svoje slobodno vrijeme posvećuje svojim najdražima, njegujući svaki trenutak. Šetnje prirodom sa psima, sviranje klavira i bilježenje trenutaka fotografijom pričinjavaju joj neizmjernu radost. Ideja da se podvrgne plastičnim operacijama kako bi promijenila svoj izgled nikada joj nije pala na pamet. Ona prihvaća prirodni proces starenja, svaku boru na svom licu smatra dokazom značajnih životnih iskustava koja su je oblikovala. U zadnjim mjesecima prethodne godine, Kaliopi je počastila pozornicu solo koncertom u Beogradu, označivši značajan povratak nakon dužeg izbivanja. Potražnja za ulaznicama za ovaj nesvakidašnji glazbeni događaj bila je nezapamćena jer su se brzo rasprodale. U mnoštvu prisutnih našla se i jedna gospođa koja je duboko obožavala pjesme ovog renomiranog makedonskog umjetnika. U želji da uživa u radosnoj atmosferi uz svoje prijatelje i kćer, neočekivano se dogodila tragedija. Ženi je iznenada pozlilo u krugu koncertne dvorane. Unatoč brzom dolasku Hitne pomoći, reanimacija se pokazala uzaludnom te je tragično preminula na mjestu. Utjecaj ovog potresnog incidenta ostavio je trajan trag na pjevačicu, koja je izjavila da je to bio najizazovniji dan koji je doživjela u svojoj slavnoj karijeri.

Preporučujemo