Od svih prirodnih nepogoda ljudi se nekako najviše plaše zemljotresa jer oni mogu biti razorni. Područje Crne Gore pogodio je potres jačine 5,4 stupnja po Richteru, koji je izazvao podrhtavanje tla koje se osim u Srbiji osjetilo iu Bosni i Hercegovini. Predstavljamo vam opsežan vodič koji opisuje potrebne radnje koje treba poduzeti u slučaju potresa. Održavajte stanje smirenosti i sabranosti, pazeći da vas ne obuzme panika. Važno je prepoznati da određeni potresi služe samo kao prethodnici, s potencijalom da se u bliskoj budućnosti dogodi sljedeći, jači potres.

Izbjegavajte pokušaj bijega Poduzmite hitnu akciju tako što ćete se spustiti na pod, zauzeti sklupčani položaj i dati prednost zaštiti svoje glave. U slučaju bilo kakvih nezgoda, važno je da svi ukućani znaju gdje se nalazi glavni prekidač za struju, kao i glavni ventil za plin i vodu, te da ih znaju pravilno zatvoriti. Ključno je osigurati da imate lako dostupne zalihe kao što su baterije, tranzistori i komplet prve pomoći, ako je moguće. U slučaju da se potres dogodi dok ste u zatvorenom prostoru: Ostanite prisebni i suzdržite se od panike jer panika često dovodi do nepromišljenog ponašanja nakon početnog potresa. Umjesto da pokušate pobjeći, savjetuje se da odmah čučnete na pod i zaštitite glavu rukama. Nakon što se početna podrhtavanja potresa stišaju, savjetuje se evakuirati donje prostorije stambene zgrade i potražiti sigurnost na otvorenom prostoru, osiguravajući udaljenost od drveća, ulične rasvjete, električnih kablova i susjednih zgrada. U slučaju potresa dok ste na višim katovima, potražite utočište u blizini nosivih zidova, okvira vrata ili u unutarnjem kutu sobe. Osim toga, pronađite sigurnost ispod stola i zaštitite oči rukama za dodatnu zaštitu. Radi sigurnosti savjetuje se distancirati se od staklenih površina, vanjskih zidova, vrata ili drugih predmeta koji bi mogli pasti. Također se preporučuje suzdržati se od izlaska na terasu ili balkon. U slučaju da to okolnosti dopuštaju, preporučljivo je isključiti sve izvore struje, plina i vode.

 

Kada ste u automobilu, preporučljivo je izbjegavati zaustavljanje ispod podvožnjaka, električnih kablova iu tunelima; umjesto toga pronađite otvoreno područje i ostanite u vozilu. Kad se nađete vani, pobrinite se da se distancirate od potencijalnih opasnosti ili predmeta koji mogu predstavljati prijetnju, poput padajućih predmeta, i zaštitite glavu rukama ili torbom kao zaštitom. U slučaju da ste zarobljeni ispod krhotina, morate slijediti posebne protokole. Molimo vas da se suzdržite od paljenja šibica. Ne zaboravite koristiti maramicu ili tkaninu za prekrivanje usta. Pokušajte odvratiti pozornost spasilaca udarajući rukama o predmete ili cijevi. Suzdržite se od glasnog vikanja zbog mogućeg raspršivanja značajne količine prašine u takvim okolnostima. Nakon potresa potrebno je primijeniti određene protokole i mjere kako bi se osigurala sigurnost i olakšali napori za oporavak. Nakon što se početna podrhtavanja povuku, savjetuje se evakuacija prostorija, a prioritet je sigurnost majki s djecom, zatim starijih osoba, osoba s invaliditetom, a potom i ostalih, a sa sobom ponijeti bitne i vrijedne stvari.

 

Iz sigurnosnih razloga savjetuje se izbjegavati korištenje dizala i umjesto toga osloniti se na stepenice kada izlazite iz prostorije ili zgrade. Ova mjera opreza je neophodna kako bi se spriječila potencijalna šteta na instalacijama, potencijalno urušavanje dizala uslijed potresa i mogući gubitak električne energije, među ostalim rizicima. Kako bi se osigurala sigurnost, savjetuje se isključivanje električne energije pomoću glavnog prekidača, kao i zatvaranje glavnog ventila kako bi se zatvorio dovod plina i vode. Ako okolnosti dopuštaju, obvežite se da ćete pomoći žrtvama, osiguravajući da se osobe s teškim ozljedama ne presele. Obavezno se oslanjajte isključivo na flaširanu vodu ili vodu posebno namijenjenu za piće. Slijedite upute dane putem javnih kanala i nastavite s dodatnim potrebnim koracima u skladu s tim.

Preporučujemo