Danas pišemo o jednom događaju koji je dugo nerasvijetljen. Prošle godine Netflix je krenuo u produkciju serije “Unsolved Mysteries”, gdje epizoda pod nazivom “House of Terror” zadire u duboko zbunjujuću enigmu koja se odvijala unutar granica Francuske. Šokantno i užasno masovno ubojstvo obitelji Dupont de Ligonnes 2011. godine u francuskom gradu Nantesu ne samo da je zaprepastilo susjede nego je izazvalo šok u cijeloj zemlji.

 

Bez traga, cijela draga i cijenjena obitelj nestala je u travnju 2011. Njihova osobna imovina nestala je iz njihove nastambe, kapci njihovog doma zapečaćeni su zatvoreni jednog kobnog jutra i ostali su tako zauvijek, a nije bilo nikakvih naznaka ili zvuka pronađeni Xavier i Anjes, bračni par, kao i njihovi potomci Artur, Tomas, En i Benoa. Nakon što je primio uznemirujući telefonski poziv od budnog susjeda koji je održavao redovitu komunikaciju s obitelji Dupon od njihova dolaska, policija je pozvana da istraži situaciju. Tijekom tjedan dana službenici za provođenje zakona pet su puta posjetili obiteljsku rezidenciju, ali njihova potraga nije dala znakove bilo čega neobičnog. Činilo se kao da su Duponovi sami odlučili napustiti svoj dom, jer nije bilo naznaka krvoprolića ili bilo kakvih drugih sumnjivih dokaza. Međutim, situacija je poprimila zlokoban obrat kada su identična pisma, koja su sadržavala nevjerojatno sumnjivu priču, počela stizati u domove članova obitelji i bliskih prijatelja. U podužoj komunikaciji poslanoj svim primateljima, otac Xavier detaljno je opisao svoju uključenost kao tajnog operativca američke tajne službe, posebno u borbi protiv aktivnosti povezanih s drogom. Otkrio je i da su on i njegova obitelj bili prisiljeni ući u program zaštite svjedoka. Međutim, poznanici Duponovih, koji su bili upoznati s njihovom pozadinom, sumnjali su u istinitost priče, što ih je nagnalo da ponovno kontaktiraju vlasti kako bi proveli temeljitu istragu rezidencije.

 

Prilikom šestog posjeta jedan od službenika došao je do značajnog otkrića. Ispod terase, gdje su se nalazile posude za pse, otkriveni su ostaci majke i četvero djece. Majka i troje djece pokopani su zajedno, dok je Dupontov najstariji biološki sin, Tomas, pokopan odvojeno. Jedina odsutnost bila je odsutnost oca. Tijekom istrage otkriveno je da su Anjes, Artur, En i Beona, majka i još troje, tragično ubijeni između 3. i 5. travnja 2011. Osim toga, otkriveno je da je Xavier, prvoosumnjičeni, ostao u kući još tjedan dana nakon ubojstava. Nakon tragičnog incidenta ubojstva članova obitelji, hitno je kontaktirao sina Tomasa, koji je bio odsutan na fakultetu, i inzistirao da se bez odlaganja vrati kući. Varljivo je izmislio priču o hospitalizaciji njegove majke. Prema policiji i pojedincima koji su blisko povezani s istragom, vjeruje se da je Tomas kratko vrijeme proveo u kući sa svojim ocem prije nego što mu je Xavier tragično oduzeo život, nakon čega ga je pokopao na odvojenom mjestu od ostatka obitelji. . Prema izvješćima francuskih medija, postojao je izvještaj o ocu i sinu koji su zajedno jeli 4. travnja. Nakon uznemirujućeg prikrivanja ubojstava i širenja pisama u kojima je tvrdio da je tajni operativac, Xavier je poduzeo mjere stvoriti diverziju i izbjeći sumnju. Njegovo posljednje viđenje dogodilo se u Roquebrune-sur-Argens, kako su snimile nadzorne kamere, gdje je izašao iz hotela, uzeo stvari iz svog vozila i nastavio prema planinskom terenu.

Na temelju nadzorne snimke, čini se da je Xavier imao želju da ga vlasti uhite. Na snimci se jasno vidi kako u torbi nosi pušku na prigušivač kojom je smrtno ubio sve članove svoje obitelji. Iako je policija znala gdje se on nalazi i provela opsežnu potragu, nikada nije pronađen. Neki nagađaju da je sam sebi oduzeo život te da je njegovo putovanje u Roquebrune-sur-Argens imalo simboličan značaj jer je to mjesto često posjećivao sa svojom obitelji. Drugi vjeruju da je pomno planirao svoje akcije i da još uvijek izbjegava uhićenje do danas. U dokumentarcu jedan od obiteljskih prijatelja sugerira da bi mogao pobjeći u Hrvatsku tako da se ukrca na vlak i započne novo poglavlje u svom životu. Motiv njegovog nedokučivog zločina ostaje misterij, jer je bio poznat kao odan otac i suprug pun ljubavi. Međutim, vjeruje se da su smrt njegova cijenjenog oca, koji je potjecao iz aristokratske loze (Xavier je nosio titulu grofa), i njegove kasnije financijske borbe mogle pridonijeti njegovoj odluci da prekine obiteljsko nasljeđe. Nikakav trag depoa nikada nije otkriven. U zaključku epizode “Kuće terora”, autori dokumentaraca mole sve koji su se možda susreli sa zlokobnom grupom da se jave i daju informacije vlastima.

Preporučujemo