Onlajn prodaja je doživjela ekspanziju tokom trajanja pandemije korona virusa. Uvidom u Instagram nalog na kome se reklamirao nameštaj, Beograđani su kupili bračni krevet za 50.000 dinara. Nažalost, naišli su na razočaranje kada je, nakon dugih osam mjeseci čekanja, krevet konačno stigao i otkriveno je da su daske u lošem stanju, a sadržaj nije ništa drugo do zbirka krpa. Beograđanka se oglasila na Fejsbuk grupi „Crna lista Fejsbuk prevaranata“ kako bi izrazila svoje frustracije. Ispričala je svoje iskustvo kupovine kreveta preko platforme društvenih medija, da bi joj isporučili krevet koji je smrdio na trulež i sa slomljenim daskama.

Kupovina kreveta od prodavca na Instagramu obavljena je pre osam meseci za sumu od 50.000 dinara. Dugotrajni miris podstakao je uklanjanje presvlake kako bi se utvrdio uzrok, otkrivajući neočekivani prizor. Kupac je također podijelio razmjenu koju je imala s trgovcem namještajem koji koristi Instagram kao platformu za prodaju. Raspitala se o cijeni njihovih proizvoda i dobila odgovor. Krevet “Lux” francuske proizvodnje, sa dušekom dimenzija 160×210, košta 420 evra bez montaže i isporuke, a predviđeno vreme isporuke je četiri nedelje. Trgovac je precizirao da cena slanja i montaže varira u zavisnosti od lokacije, a na pitanje Beograđanke o isporuci na Voždovac, odgovorila je da će za dostavu i montažu biti potrebno 6.000 dinara.

Uvidom u javno objavljene slike, vidljivo je da je dušek postavljen na dotrajale i polomljene daske. Jednom kada je osoba podijelila svoj negativni susret, brojni članovi online zajednice ponudili su savjete u odjeljku za komentare. Predložili su joj da može podnijeti pritužbu i prijaviti krivce za njihove postupke, ali samo ako posjeduje račun i ako je organizacija legitimna. Ako ne, važno je biti oprezan zbog sve većeg broja obmanjujućih aktivnosti na internetu.

Kada je u pitanju odluka o kupovini, savjet potrošača je ključna komponenta u osiguravanju dobrog informisanja. Pridržavajući se nekoliko korisnih prijedloga, možete biti sigurni da ćete dobiti optimalan proizvod. Prije nego što izvršite bilo kakvu online kupovinu, neophodno je odvojiti vrijeme za pregled crne liste.
Od najveće je važnosti provjeriti da li je prodavac registriran prije nego što izvrši bilo kakvu kupovinu.
U skladu sa zakonskim propisima, vaše pravo je da zamijenite ili vratite proizvod u slučaju da ne ispuni vaša očekivanja. Ovo pravo se produžava na period od 14 dana od datuma prve kupovine. Ukoliko ne možete da postignete zadovoljavajuće rešenje sa registrovanim prodavcem, moguće je uložiti prigovor nadležnim organima tržišne inspekcije.
Ako slučajno saznate da ste nabavili robu sa nedostatkom od neakreditovanog prodavca, imate pravo da o ovom pitanju obavestite organe za sprovođenje zakona.

Preporučujemo