U šezdesetoj godini života nalazim se s dvadesetsedmogodišnjim sinom koji se trenutno i školuje i zapošljava. Dijeli stan sa svojom djevojkom i jedno sam vrijeme imala dojam da su njihove stvari potpuno njihove. Međutim, nakon što je pao na nekoliko ispita, osjetila sam se prisiljenom uskočiti i intervenirati. Kako bih  sinu omogućila više vremena da se usredotoči na učenje, postigala sam dogovor sa suprugom da njih dvoje pozovem da dođu i žive u našem domu. Ovakav dogovor napravljen je s namjerom da se smanji opterećenje sina. Desilo se tako. Sin se s partnericom uselio u njegovu staru sobu u kojoj je živio kao neženja. U to sam vrijeme prvi put imala duži razgovor s njom. Saznala sam da je trenutno nezaposlena i da je zbog stalnog kašnjenja ostala bez prethodnog posla. Žena je izrazila svoje poteškoće s ranim buđenjem, rekavši “Imam problem, ne mogu nikako rano ustati”.

 

U prošlosti bi cijeli dan provela sjedeći ispred računala igrajući igrice, a zatim tri dana spavala bez prestanka. Nije imala motivacije za obavljanje kućanskih poslova, a kamoli za financijski doprinos. U košari za prljavo rublje jebez imalo oklijevanja ostavila svoje donje rublje. Nastavio sam joj ih oprati bez prigovora. Mužu sam izrazila svoju frustraciju sinovom djevojkom. Ova osoba pokazala se kao pravi parazit. Prvi put se istinski susrećem s takvom osobom i sram me je zbog nje. Dok sam koračala po kući, moj je očaj rastao i zatekla sam se kako neprestano ispitujem svog muža: “Što bih trebala učiniti?” Na kraju sam uvjerila svog muža da razgovara s našim sinom u moje ime. Međutim sin je samo rekao: “Pitali ste nas da se preselimo k vama, i to je upravo ono što smo učinili.

Zbog nepodnošljivosti situacije u našem domu, suprug mi se obratio s molbomda pokušam razgovarati sa njom. Obavijestila sam ga da ona nema nikakvih planova. Čini se da je njezin odgovor isti za svaki zahtjev! Ako je zamolim da mi pomogne u pripremi ručka, ona odgovara: “Nisam planirala kuhati danas.” Slično, ako je zamolim da pođe sa mnom u kupovinu namirnica, ona odgovara: “Nisam planirala izaći danas”. Nakon što je prošlo nekoliko dana, njezina je ovisnost i dalje postojala. Suzdržavala se od učenja ili rada, umjesto toga ostajala je u svojoj sobi, igrala igrice i jednostavno čekala da se moj sin vrati s posla.

Tijekom rutinskog odlaska u poštu da podmirim svoje račune, pala mi je na pamet briljantna misao. Odlučio sam u potpunosti prekinuti pretplatu na internet. Po mom dolasku kući, moja snaha je već bila tamo, nestrpljiva da sazna zašto nemamo pristup internetu. Bez puno razmišljanja odgovorio sam kratkim i jezgrovitim odgovorom: Namjera mi je prestati plaćati internetske usluge. U roku od samo nekoliko dana, mlađi par odlučio se preseliti k roditeljima djevojke. U svom novom prebivalištu imali su pristup internetu i sve potrebne pogodnosti. Povremeno me posjećuju na vikend ručkovima i drugim društvenim događanjima.

 

Preporučujemo