Trinaestog srpnja 2022. Bradley Tucek prvi je put prijavio svojoj majci da ga boli zub. Prenio joj je da trpi “neizdržive” bolove, te da je to nedvosmisleno najmučnije iskustvo s kojim se susreo. Niko tada nije ni slutio da su mu to posljednji trenuci života.  Sutradan je Tuček od stomatologa dobio vijest da ima infekciju. Stomatolog je propisao tablete protiv bolova i zakazao termin za vađenje zuba. Tuček je, nažalost, prestao odgovarati na pozive i poruke, što je zabrinulo njegovu obitelj.

Nakon pet dana, kolege s posla pronašle su čovjeka mrtvog na podu njegove kuhinje. Više od godinu dana njegova obitelj nije znala razlog njegove smrti. Međutim, izvješće patologa otkrilo je da uzrok smrti 33-godišnjaka zapravo nije bio povezan s infekcijom njegovog zuba, već zamršenost koja se pripisuje nedijagnosticiranom dijabetesu. Prema riječima Ali Valentine, Tučekove sestre, on je bolovao od dijabetičke ketoacidoze (DKA) koja se nije liječila. Ovu informaciju prenosi “7NEWS.com.au. Prema Healthdirectu, dijabetička ketoacidoza (DKA) javlja se kada osoba s dijabetesom ima povišenu razinu šećera u krvi i nedovoljno inzulina. Nedostatak inzulina znači da tijelo ne može koristiti šećer za energiju, što rezultira iskorištavanjem masti. Posljedično se povećavaju ketoni, kiseline koje se oslobađaju u krvotok. Znatan broj ketona u krvotoku može biti koban.

 

Prema Valentininim riječima, infekcija zuba njezina brata navedena je kao dodatni čimbenik u izvješću patologa o njegovoj smrti. Međutim, nije bio izravno povezan s DKA.Prema patologu, infekcije mogu imati štetne učinke na osobe s dijabetes melitusom. To uključuje povećanje određenih hormona koji ometaju učinke inzulina i mogu dovesti do dijabetičke ketoacidoze. Osim toga, infekcije su češće i teže kod osoba s dijabetes melitusom.

 

Vijest o Tučekovoj smrti jako je pogodila Valentinu koja živi u Perthu. Saznanje da je uzrok smrti neliječeni dijabetes za nju je bilo srceparajuće. Naša je obitelj provela dugo razdoblje od 13 mjeseci razmjenjujući naša mišljenja i pretpostavke, od kojih nijedna nije uključivala mogućnost dijabetesa. Saznanje da se prerana smrt mog brata mogla izbjeći osnovnim liječenjem dijabetesa je neodoljiva. Nije pokazao nikakve kritične pokazatelje osim gubitka kilograma, što je pripisao modificiranju načina života zbog pandemije. Prema njezinim riječima, njezin se brat pridržavao savjeta vlade da ostane u kući tijekom karantene i tijekom trajanja pandemije Covid-19. Također smatra da je njegovo striktno pridržavanje ovih preporuka razlog zašto nije potražio liječničku pomoć.Valentina kaže da, iako se njezina obitelj morala prilagoditi životu bez Tučeka, smatra da bratovo iskustvo naglašava važnost vrednovanja vlastitog zdravlja i traženja hitne medicinske pomoći kada se pojave simptomi. “Nemojte se ustručavati potražiti liječničku pomoć i nemojte imati dojam da liječniku stvarate neugodnosti ili da je vaša situacija manje hitna od drugih. Ključno je dati prioritet našem fizičkom blagostanju i ne zanemariti ga”.

Preporučujemo