Sa dolaskom jeseni dolazi i potreba da se pripremimo za zimu. Jedan od načina da to učinite je kiseljenje kupusa. Pored pripreme ajvara i raznih zimnica, kiseli kupus je također jedan od favorita. Počnite tako što ćete kupus preliti kipućom, posoljenom vodom. Količina soli koja se dodaje treba biti prema individualnom ukusu, ali dovoljna da spriječi propadanje. Nakon što posolite, poklopite i držite na toplom do pet dana, tako da se proces kiseljenja odvija. U hladnim zimskim mjesecima kiseli kupus služi kao vrijedan izvor ishrane.

Ako koristite posudu od pet litara, otopite 200 g soli u toploj vodi prije nego što prelijete kupus. Da bi se postigla koncentracija soli od 4%, mora se primijeniti posebna tehnika. Ako je rezervoar premali, mjerenje je prvi korak. Nakon toga se dodaje sol i otopi u vodi prije nego što se prebaci u bure. Ovaj postupak se ponavlja dok se ne postigne željeni nivo slanosti. Prema podacima agroinfoneta, za kontejner od 120 litara sa 60 kg kupusa potrebno je 2,6 kg soli, što rezultira rastvorom od 65 litara. Stručnjaci preporučuju da se u vodu ne dodaje sva sol odjednom.

Imperativ je da kupus bude u potpunosti potopljen u fiziološki rastvor, a upotreba poprečnih letvica je efikasan način da se to postigne. Kiseli kupus je jelo koje ne samo da zadivljuje nepce, već i donosi zdravstvene prednosti. Pri odabiru kiselog kupusa ključno je odabrati čvrste i neoštećene glavice kupusa. Suprotno uvriježenom mišljenju, kasnije sorte kupusa treba koristiti kako bi se dobilo slađi i gušći rezultat, jer imaju aktivnije procese fermentacije. Kada kupujete kupus u supermarketu ili na pijaci, najbolje je da ga čuvate u frižideru oko 10-12 sati pre kiseljenja.

Prije soljenja potrebno je isjeckati kupus i šargarepu, a zatim ih posoliti krupnom solju, s tim da je dovoljno 20-25 grama kupusa po kilogramu. Kako bi se spriječilo da se kupus prebrzo pokvari, preporučljivo je suzdržati se od upotrebe jodirane soli. Neki pojedinci odlučuju da svoj kupus dodaju crnim biberom i lovorovim lišćem. Kada se svi sastojci dobro sjedine, na vrh posude treba staviti dodatnu težinu. Kupus treba lagano promiješati više puta dnevno kako bi se izbacio višak zraka. Konačni kiseli kupus se može staviti u tegle i čuvati na hladnom mestu.

Preporučujemo