Prošlo je više od tri godine odkako je kralj narodne muzike Šabana Šaulić izgubio život u saobraćajnoj nesreći. Sarajka Cakić je sestra legende narodne muzike Šabana Šaulića, pet godina mlađa od slavnog pjevača, a njen život potpuno je identičan životu poznatog pjevača. U svom prvom javnom istupu otkrila je mnoge nepoznate detalje o svom bratu, a neke od riječi bile su oštre kao mač.

 

Sjeća se svakog detalja Šabanovog djetinjstva u Šapcu. Istaknula je kako se on prema njoj uvijek ponašao kao zaštitnik, ne dopuštajući da joj nešto u životu nedostaje, te da joj je od njegove smrti njegova obitelj pomagala kad god je bila u potrebi. Vjeruje da je ono što joj je Šaban učinio nešto što bi malo koja braća učinila za svoju sestru. Sarajevska bol za njim nije se smanjivala s vremenom… “Jasno se sjećam kad se Šaban rodio kod kuće. Došla babica i rodila je majka. Ja sam Šabanova sestra, a naša sestra je skoro umrla. Šaban je duša i nijedna majka ga više neće roditi. On ga je dao , poklonio, nije te pitao imaš li, samo ti je stavio u džep.Nerado je ustupio svoju ulicu ovoj osobi.Naša majka je bila malo “žestoka žena”.1941. ratovala sa bratom i svi su je poštovali.I danas svi pričaju samo najbolje o njoj.Naše djetinjstvo je izgledalo super i dobro smo se slagali sa svima OK.Hildina majka je bila jako stroga,ali nikada nije tukla Šabana, samo mene , na što sam se počupala za kosu. Rekao mi je, požuri, zakasnit ćeš u školu. Hilda je bila poznata narodna majka i uzorna žena. Svakome je davala šakom i kapom – rekla je Sarajeca za emisiji “Vjenčanje od milijun eura” i otkrila da je jednom sanjala vrlo čudan san.

– Ona je bila u prevrnutom vlaku, samo ne njezin vagon. Mnogo je ljudi umrlo u to vrijeme. Srećom je preživjela. Poslije joj se, međutim, u snu ukazala sveta Petka i rekla joj da zbog nje neće dopustiti da se kočija okrene. Od tada svog idola drži u svojoj sobi. Isto tako, kada Šaban dugo nije dolazio k njoj, molila je sveca da ga vidi. I zapravo se pojavi za dva-tri dana. Ona je posebno istakla da se Šabanova slava nikada nije promijenila i da je njegova duša ostala onaj isti dječak kojeg je iz sela Šabac odveo čuveni Buka Jovanović. Sa suzama u očima shvatila je što on može učiniti za nju. – On se nikad ne mijenja. Znao je da smo moj suprug i ja imali grozan život, da je volio piti, odlaziti drugim ženama i zlostavljati me. Stalno govori da ga ostavim i da će mi uzeti stan, ali ja ne mogu zbog djece i zato živim s njim. Udala sam se s 15 godina, pobjegla od kuće, a majka je htjela umrijeti – priznala je.

Sarajka se s velikom tugom prisjeća dana kada je saznala za bratovu smrt. Napomenula je da joj nitko ne može reći, a saznala je slučajno od vozača.  Kada sam saznala da je Šaban preminuo, osjetila sam ogroman pritisak. Bila sam sa Sanelom i Batom i vidjela sam da dolazi doktorica Blanka. Želim znati zašto je došla? Rekli su dobro, teta, Bata i ja ćemo nešto postići i oni su to otkrili. Sanela kaže idemo, brzo se vraćamo. Došao je njihov vozač, pozvonio na vrata i rekao mi: “Primi moju sućut.” Sav sam se tresao i pitao ga – kakvo priznanje? I čovjek je bio u šoku i nije mi mogao odmah reći. Liječnik mi je davao puder kad je rekao da sam se onesvijestila. Ne znam kako sam preživjela – zaključila je Sarajka. Sa cijelom Šabanovom obitelji ima izvanredan odnos, za njegovu djecu učinila bi sve, a ne krije da ima poseban odnos s bratovom ženom Gocom i da će joj pomoći da ispuni svaku svoju potrebu.

Preporučujemo