Područje prehrane učinilo je značajne korake u moderno doba, nadmašivši praksu naših predaka od prije samo jednog stoljeća. Međutim, to ne znači poboljšanje kvalitete naše konzumacije hrane. Zapravo, upravo je suprotno. Iako postoji obilje hrane, njezina ukupna kvaliteta je nažalost smanjena u usporedbi s onom od prije jednog stoljeća. Prije su ljudi većinom jeli domaće proizvode koji nisu bili štetni.  Prema riječima Jasne Vujičić, više dijetetičarke-nutricionistice, ekspanzija globalne populacije i napredak prehrambene industrije doveli su do toga da u našu prehranu uđemo do tada nepostojećih namirnica. Ove su namirnice posebno osmišljene kako bi poboljšale različite aspekte proizvoda, poput oblika, teksture, boje, okusa i mirisa. Iako su ova poboljšanja nedvojbeno učinila našu hranu privlačnijom, važno je priznati potencijalne rizike povezane s određenim aditivima i njihov utjecaj na naš fizički izgled.

 

Ako ste kupili proizvod, malo je vjerojatno da očekujete da će imati bilo kakav utjecaj na vašu težinu, bilo izravan ili neizravan. Međutim, ako vam je cilj usvojiti zdraviju prehranu ili skinuti koji kilogram, bilo bi poželjno izbaciti konzumaciju sljedećih namirnica, začina i aditiva. U nedostatku ovog sastojka, hrani nedostaje okusa i ne uspijeva privući nepce. Ova esencijalna komponenta može se naći u širokom izboru mješavina začina, instant juha, mesnih proizvoda i gotovo svih namirnica brze hrane kao što su hamburgeri i čips, kao i u svakoj hrani koja se oslanja na “pojačivač okusa”. Stimulirajući rad mozga, ovaj aditiv šalje signale da je konzumirana hrana iznimno ukusna. Neki autori čak nazivaju E 621 ili MSG (mononatrijev glutamat) slatkim toksinom, što on uistinu i jest. Na temelju njegovog utjecaja na mozak, postoje jasne veze između mononatrijevog glutamata i pretilosti, kao i poremećaja prehrane. Nesumnjivo djeluje stimulativno na apetit. Osim toga, određene su studije otkrile korelaciju između MSG-a i zastoja u rastu i smanjene potencije. Svakako je preporučljivo kloniti se ove tvari.

 

Primarni protivnik hranjive prehrane je nedvojbeno šećer, budući da mu nedostaje nutritivna vrijednost i isključivo osigurava val energije dobivene iz ugljikohidrata. Ovo brzo povećanje razine inzulina ima izravan utjecaj na hormone zadovoljstva koje pokreće konzumacija šećera, bez obzira je li u obliku običnog kristalnog šećera, dekstroze, fruktoze, maltoze, glukozno-fruktoznog sirupa ili žutog šećera . Većina pojedinaca nije svjesna u kojoj mjeri svakodnevno konzumiraju šećer, budući da rijetko odvoje vrijeme za proučavanje etiketa proizvoda. Posljedično, šećer ima tendenciju biti prisutan na neočekivanim mjestima, poput ajvara, cikle i drugog zimskog povrća, kao i začina poput kečapa i senfa. Međutim, količine koje se nalaze u ovim artiklima relativno su male u usporedbi s onima koje se nalaze u proizvodima koji sadrže značajne količine šećera, kao što su sirupi, voćni sokovi (koji prirodno sadrže šećer) i nektari (i prirodni i dodani šećeri). Osim toga, šećer prevladava u gaziranim bezalkoholnim pićima (uključujući kolu i druge šumeće delicije), kao i u slatkišima i drugim slatkim poslasticama. Prema riječima Jasne Vujičić, ako mislite da ćete zamjenom šećera umjetnim zaslađivačima sami sebi biti na štetu, razmislite još jednom. Važno je napomenuti da ovi zaslađivači imaju svoje nedostatke.

 

Primarno podrijetlo trans masti, kolokvijalno poznatih kao margarini, djelomično su hidrogenizirane biljne masti. Znanstveno je dokazano da te masnoće imaju štetan učinak na kardiovaskularno zdravlje, posebice na srce i krvne žile. Transmasti se sporo metaboliziraju u tijelu, što dovodi do povišene razine LDL kolesterola i triglicerida, dok se istovremeno smanjuje razina korisnog HDL kolesterola. Ova kombinacija učinaka negativno utječe na cjelokupno zdravlje. Nadalje, trans masti su također povezane s povećanim rizikom od dijabetesa i ubrzanog starenja stanica. Ako ste znatiželjni o izvorima ovih masti, možete ih pronaći u izobilju u kremama, tortama, keksima, preljevima za salate, slatkišima, sladoledima, lisnatom tijestu i raznim drugim pecivima. Popis namirnica koje sadrže ove masti je opsežan, pa je možda lakše identificirati gdje ih nema: u neprerađenoj industrijskoj hrani. Uključivanje djelomično hidrogeniziranih masti u vašu prehranu nije znak zdravog plana prehrane, budući da te masti, poput šećera, nemaju nutritivne prednosti i bogate su kalorijama. Već ste svjesni potrebnih koraka koje treba poduzeti. Pripremite se na razočaranje ako vjerujete da su svi antioksidansi korisni. Neki antioksidansi imaju skrivene motive i pridonose pojačanom osjećaju gladi i nesanice. Mogu se naći u žvakaćim gumama, čipsu i kutijama žitarica (posebno muesliju) kao sredstvo za sprječavanje kvarenja masnoća unutar njih. Iako se domaći proizvođači obično suzdržavaju od njihove uporabe, oni i dalje mogu biti prisutni u uvezenoj robi. Ovo služi kao još jedan poticaj za pažljivo ispitivanje sitnog tiska na etiketama proizvoda.

Preporučujemo