Proslavljeni balkanski pjevač Zdravko Čolić se tijekom jednog intervjua se prisjetio svog djetinjstva i blagdanskih proslava Božića u bivšoj Jugoslaviji, što je izazvalo salvu komentara na njegovu izjavu. Prema Čolinim riječima, u vrijeme socijalizma i komunizma Božić se nije slavio na isti način kao sada. Umjesto toga, prisustvo božićnog drvca povezivalo se s Novom godinom. U to su vrijeme vjerske slobode bile ograničene, a Božić nije imao onoliko značenje koliko ga ima danas.

 

Nakon njegove izjave uslijedila je salva komentara koji otkrivaju koliko je Čola uspio izazvati bijes tviteraša. Među negativnim primjedbama koje su korisnici Twittera odgovorili na izjavu ove legende našli su se i komentari poput “U Jugoslaviji sam se za vrijeme Božića i Bajrama sladio kolačima, a da me nisu uhvatili, a sada shvaćam da sam zapravo bio disident”, “Čola pod utjecajem virusa populizma” i “Čini se da je demencija neizbježan ishod”.

 

 

Pjevač je otkrio da je njegov otac bio zaposlen u policiji, a zbog uloge u vladi bilo im je zabranjeno obilježavanje vjerskih svetkovina poput Božića ili Bajrama. Umjesto toga, okitili su božićno drvce u čast Nove godine. Vjerski praznici nisu dobili službeno odobrenje. No, kada se situacija na kraju promijenila, pojedinci su slavili na sebi svojstven način. Sa obom Čolinom izjavom se nisu složili mnogi  koji pamte Jugoslaviju i kako se u njoj živjelo.

 

Pjevačje, unatoč klevetničkim komentarima, samouvjereno zaključio kako sada svatko ima slobodu slaviti i izražavati vlastite strasti i ljubavi. Ovo dolazi nakon duge i uspješne glazbene karijere koja je svojim pjesmama donijela radost mnogim Jugoslavenima, što je naslijeđe koje se ne može potkopati.

Preporučujemo