Nakon što je monah Arsenije iznio svoje mišljenje o Ceci Ražnatović i Aleksandri Prijović, mnoge su njegove riječi ostavile u šoku. Naime mnogi se pitaju da li bi on kao sveštenik uopšte trebao da priča o nekim temama. Čuveni iguman manastira Ribnica, monah Arsenije Jovanović, ranije je bio poznat kao istaknuti ljubitelj rokenrola, jer je bio deo benda „Novi Talas“. On često i iskreno raspravlja o svom prethodnom životu prije svog vjerskog obraćenja, gdje je otkrio svrhu, spokoj i spokoj unutar svog duhovnog putovanja. Premda mu uživanje u drogama i promiskuitet nije bilo strano, ističe da je istinsku sreću stekao tek u sadašnjem stanju. S neskrivenom iskrenošću često se u svojim propovijedima bavi zamršenošću svakodnevnog postojanja i raznolikim pojavama, plijeneći pažnju i divljenje društva. S obzirom na njegovo bogato iskustvo u području glazbe, posebno voli zadubiti se u ovu temu. Ne trudi se prikriti svoj prijezir prema trenutnom stanju na pozornici, čvrsto vjerujući da je ono dosegnulo neviđenu nisku razinu.

 

Kroz povijest je postojala razlika između seoske i gradske narodne glazbe. Ti su žanrovi doživjeli transformacije, ali sve do Drugog svjetskog rata glazba je ipak zadržala svoju nježnu, spiritualnu i ljubavnu bit. Etno glazba, poznata kao country glazba, imala je duboku ozbiljnost. U mom djetinjstvu, zanosne melodije starogradskih pjesama ispunjavale su Skadarliju, izazivajući osjećaj bliskosti čovječanstva i srca. Međutim, kako je vrijeme prolazilo, sve se počelo hladiti i ubrzavati. Dolaskom komunista na vlast pojavio se novi oblik narodne glazbe koju karakterizira primitivna, požudna i tjelesna priroda. No, i unutar tog folklornog spektra još uvijek je prisutan element likovnosti koju utjelovljuju umjetnici poput Cuneta Gojkovića, Lepe Lukić, Tozovca i Tome Zdravkovića. U međuvremenu, starogradska glazba postupno je prerasla u popularne šlagere i šansone, koje predstavljaju Đorđe Marjanović, Miki Jevremović i Sedmorica mladih, navodi Jovanović.

 

Redovnik sugerira da je na glazbenu scenu također utjecala promjenjiva dinamika društva. Turbofolk se pojavio na glazbenoj sceni, a Lepa Brena je, ako se dobro sjećam, jedan od njegovih prvih pionira. Međutim, ovaj detalj nije bitan. Nasuprot tome, cvjetaju žanrovi rock ‘n’ rolla, hard rocka, hipi pokreta i “Novog vala” i ja sam potpuno uronjen u te pokrete. Naravno, prevladava ovisnost o drogama, nepoštovanje i promiskuitet. Droga je bila lako dostupna na svakom koraku. Tito nije želio mladu populaciju koja je mentalno i fizički zdrava, jer bi dovodili u pitanje postupke onih koji su na vlasti. Ipak, unutar ove glazbene scene, posebice u punku, postojao je snažan element društvene kritike. Dolazak digitalizacije doveo je do suzbijanja bunta, zapravo ga ugasio, ističe bivši glazbenik. Način razmišljanja mlađe generacije doživio je potpunu transformaciju, uz rastuću nevoljkost da se samo letimično pogleda površina.

 

U današnje vrijeme mladi su pojedinci isključivo usredotočeni na osiguravanje stabilnog posla kako bi zadovoljili svoje materijalne potrebe, u skladu s društvenim očekivanjima. Sjećam se vremena kada sam se okupio s Mirom Mijatović, Bojanom Pečarom i ostalim prijateljima koji su tada bili dio popularnih bendova. Družili bismo se, uranjajući u vibrantnu atmosferu beogradskog jet-seta. U jednom od tih trenutaka Bojan je zapalio joint i poručio: “Vrijeme je da pobjegnem od stvarnosti i uđem u svoj svijet.” Ova izjava me rastužila. Možda bi Bojan još više procvjetao kao kreativac, možda čak nadmašio svoj glazbeni talent i postao izniman slikar. Iskreno mišljenje monarha Arsenija odražava to mišljenje.

 

Zagledajući se u sadašnje vladajuće kraljice naše domaće glazbene scene, legendarnu Svetlanu Cecu Ražnatović i njezine proklamirane nasljednice Aleksandru Prijović, njegove izjave ostavile su bezbrojne pojedince potpuno zapanjenima. Nedavno je nastala fuzija gradske tradicionalne pjesme koju predvode poznata Ceca i njezina štićenica Aleksandra Prijović. Međutim, ovom novom valu glazbe nedostaje bilo kakav oblik pobune ili društvene kritike; isključivo je usredotočen na tjelesnost. Turbofolk i vesele melodije sada su se spojile u poseban stil, koji se može opisati kao seljački, a ne ruralni. Važno je napomenuti da biti seljak ne znači nužno biti sa sela; čak i sveučilišni profesori mogu utjeloviti ovaj duh. Selo je dom izvanrednih pojedinaca koji utjelovljuju bit seljačke glazbe. Nažalost, ova novokomponirana glazba imala je dubok utjecaj na cijelu južnu regiju i šire, osvajajući publiku posvuda. To je uistinu slavlje seljačke kulture, kako umjetnik strastveno tvrdi. Kako se navodi, Aleksandra je imala izvanredan uspjeh napunivši pet zagrebačkih arena. Takav pothvat bio bi nemoguć čak i pokojnom Oliveru Dragojeviću. Dobila je pohvale za svoje iznimne manire, a ja sam jedva čekao svjedočiti tom iskazu pristojnosti. Ostao sam u nadi da je možda naša srpska prisutnost pozitivno utjecala na naše hrvatske kolege. Međutim, moje nade su se raspršile kada sam je konačno vidio. Unatoč pristojnosti, bila je odjevena u usku kožnu kombinaciju koja nije ostavljala mašti na volju, pokazujući sve konture njezine mladenačke i atraktivne građe. Kao da je izašla iz znanstvenofantastičnog filma. Kontradikcija između njezine uljudnosti i provokativnog izgleda ostavlja me zbunjenim.

Preporučujemo