Svjedoci smo da sve više mladih napušta sela i odlazi u gradove i oni koji odluče da ipak ostanu na svojoj očevini se suočavaju sa velikim problemom. Naime jako je teško osnovati porodicu odnosno pronaći ženu u Srbiji koja želi da živi i radi na selu. 

U potrazi za romantičnim partnerom unutar vlastite zajednice, Nenad, kao i mnogi drugi Srbi, nailazi na poteškoće i na kraju se odlučuje za društvo mlade žene iz Albanije.Situacija s Nenadom Mosićem u Srbiji i okruženju nije jedinstvena kada je u pitanju praksa “kupovine” domaćica iz Albanije, jer je u Srbiji malo onih koji su voljni živjeti u ruralnim područjima. Tijekom proteklih nekoliko godina, sve je više priča koje promoviraju prihvatljivost biti samac i neoženjen. Ipak, u našem društvu još uvijek ima muškaraca koji žele uspostaviti stabilan obiteljski život.

Jedan od njih je i Nenad Mosić (40) iz Žagubice, koji je odlučio kupiti mladu iz Albanije. Ovaj izbor je naišao na veliku empatiju, a prva figura je istakla nedostatak domaćica u Srbiji.

Bez ikakvog interesa da se raspita o cijeni, njegova jedina želja bila je osnovati obitelj i krenuti na novo putovanje sa svojom ženom.

Dok su neki pojedinci ponudili svoju podršku, a drugi izrazili manje entuzijazma, njegova ravnodušnost bila je očita jer se činilo da je otkrio potencijalnu životnu partnericu koja dolazi iz Beograda.

 

Ubrzo nakon izlaska, Nenad izražava uvjerenje da je uspješno otkrio ljubav.Dobio sam brojne poruke od djevojaka, ali jedna mi je posebno privukla pažnju. Stigla mi je jedna djevojka iz Beograda i moram priznati da mi je jako draga. Tražio sam pravu osobu i vjerujem da bi ona mogla biti ona koju sam čekao.

  • Nenad u razgovoru za Telegraf ističe važnost međuljudskog povezivanja, komunikacije i upoznavanja pre donošenja bilo kakvih sudova i odluka. On vjeruje da je dotična žena savršen par za njega, jer je njena zadivljujuća ljepota ostavila neizbrisiv dojam.

Dopustite nam da ponovimo da je Nenad spomenuo prethodni brak i sina.Nakon razvoda i sina kod bake i djeda, Nenad ostaje sam. Priznaje da ima ograničeno znanje o albanskim ženama i njihovim karakteristikama, te nije siguran u sve uključene troškove. No, pod utjecajem brojnih medijskih napisa o muškarcima koji se vjenčaju na takav način, Nenad izražava spremnost platiti i sam istražiti tu opciju.

Uz skromna očekivanja od svoje buduće partnerice, on je uvjerava da će joj omogućiti život kakav je oduvijek zamišljala.Kao glava kućanstva, moja bi odgovornost bila da se brinem o svim fizičkim zadacima, dok se moja buduća supruga usredotočuje na pripremu i kuhanje u udobnosti našeg doma. Željno očekujem pronaći životnog partnera i osigurati da sve teče glatko.

Nenad, običan i iskren čovjek, izrazio je želju da nađe kompatibilnu partnericu, priznajući neuspjeh kod žena. S izgledom punim nade, razmatrao je mogućnost da plati za brak, nesiguran u cijenu, ali nestrpljiv da otkrije može li konačno sresti pravu ljubav.Status njegovog “prava” ostaje neizvjestan, jer nije jasno drži li ga još uvijek ili strpljivo čeka njegov povratak.

 

  • Za razliku od Albanije, gdje je suprotno, u našim selima ima veći udio neoženjenih muškaraca.Ako tražite ženu koja utjelovljuje prirodnost, poniznost i spremnost da se aktivno uključi u pitanja zajednice, možda bi Albanka bila idealan izbor za vas. Tako misle mladići iz Srbije koji su svoje životne partnerice pronašli preko agencija za posredovanje i provodadžisanje. Prema njihovim pričama, ove djevojke i žene imaju veliku želju da se udaju za Srbe.

Doista je istina da se za ovakve ugovorene brakove plaća i do 3000 eura. Postavlja se pitanje što je dovelo do sve većeg broja takvih brakova u Srbiji?

Prema riječima sociologa Srđana Šljukića, percipirane kulturološke razlike među nama zapravo nisu toliko značajne koliko se uvriježeno misli.

Neoženjeno stanovništvo u našim selima je pretežno muško, što je u suprotnosti sa situacijom u Albaniji gdje je suprotno. Često se zanemaruje da postoji zajednički mentalitet između nas, unatoč našim međunarodnim odnosima. Mislimo na ruralna područja Balkana, gdje prevladavaju slična uvjerenja i perspektive. Razradio je činjenicu da je ugovaranje tih brakova postalo svojevrsno tržište, s agencijama koje su sada uključene u svaki aspekt procesa.

 

Slično vjerovanju koje imaju Srpkinje o svojoj iznimnoj ljepoti, Albanke također posjeduju reputaciju svoje zadivljujuće privlačnosti. Vrijedi istaknuti da iz ove zemlje potječe nekoliko renomiranih ljepotica, među kojima je i cijenjena talijanska pjevačica Ana Oksa, kao i suvremene pop senzacije Rita Ora, Bebe Reža i Dua Lipa. Osim toga, talentirana glumica Eliza Dušku dodatno oslikava nepobitno šarm albanskih žena.

Albanke posjeduju upečatljive osobine kao što su gusta, sjajna kosa, istaknute jagodice, zadivljujuće oči i punašne usne. Njihova ljepota dodatno je pojačana predanošću održavanju hranjive prehrane, što rezultira blistavim tenom.

  • Muškarci su neodoljivo privučeni zagonetnom privlačnošću ovih pojedinaca, koji posjeduju zadivljujući spoj mediteranske i istočnoeuropske estetike. Usporedivi sa šarmom kojim odišu Ruskinje i Albanke, posjeduju dojam tajanstvenosti i neistraženih dubina koji je neizmjerno privlačan.Naši muškarci ih smatraju privlačnima zbog visoke razine aktivnosti, snažne radne etike i često patrijarhalnog odgoja, što ih čini vrlo traženima.

Na temelju istraživanja o stereotipima, čini se da su Albanke najviše rangirane među onima koji prihvaćaju multikulturalizam u svojim obiteljima i otvoreni su za partnere različitih vjera. Posjeduju iznimnu lakoću u uspostavljanju veza s osobama koje ne poznaju, zbog čega često traže romantične veze putem platformi društvenih medija.

Preporučujemo