Iako je Milena umirovljenica i majka dvoje odrasle djece koja su započela vlastite obitelji, oduvijek je vjerovala da će njezovo treće doba biti bezbrižno zbog uspjeha u odgoju svoje djece. Međutim, sudbina je imala drugačije planove, te su upravo ta djeca izazvala najveće razočaranje u njezinom životu.Počevši svoju priču, baka Milena iznosi kako je odgojila sina i kćer, koji su sada odrasli. Tijekom njihovog odrastanja, ona i njen suprug pružili su im čvrstu podršku u svim aspektima, uključujući obrazovanje, kupnju doma i brigu o njihovim unucima. Nažalost, njen suprug je preminuo prije nekoliko godina, ostavivši je samu. S mizernom mirovinom, suočava se s teškoćama u zadovoljenju osnovnih potreba, često prisiljena birati između kupnje lijekova ili hrane. Unatoč tome što su njena djeca svjesna njezine situacije, nisu joj pružila pomoćnu ruku. Iz njezine perspektive, čini se da njezina djeca nisu sposobna suosjećati s njezinim teškoćama. Baka Milena doživljava šokantno otkriće: torbica njezine unuke košta više od njezine vlastite mirovine. Odlučila je razgovarati o tome sa svojom djecom, predloživši im da daju doprinos u mjesečnim računima jer će, nakon njezine smrti, oni naslijediti stan. Međutim, njezin sin se pravi da ne razumije njene namjere, odbijajući ih shvatiti, dok je njena kćer tvrdila da jedva ima dovoljno novca da pokrije vlastite troškove.

 

 

Zapaženo je da se niti jedno od njih ne oslanja na javni prijevoz, već preferiraju skupe automobile. Također, prepustili su se godišnjim odmorima na luksuznim destinacijama, boraveći u prestižnim hotelima. Nadalje, kći joj svaki mjesec troši na novu odjeću i razmazi vlastitu kćer novcem, pri čemu dijete dobiva veću naknadu od mirovine bake Milene.Nažalost, supruga sina baka Milene imala je potpunu kontrolu nad financijama u njihovom domaćinstvu, što je onemogućavalo sina da pomogne svojoj majci čak i kad bi to želio. Dok razmatra svoje metode odgoja, baka Milena razmišlja o mogućim greškama. Njeno otkriće da susjedovoj djeci financira godišnje odmore, pokriva troškove i plaća račune, iznenadilo ju je. Iako je i sama pružila sličnu podršku vlastitoj djeci, sada oklijeva posuditi novac od susjeda iz straha od pitanja zašto vlastita djeca nisu pružila istu razinu pomoći. Ta nesigurnost potiče je na razmišljanje o tome je li ispravno odgojila svoju djecu, kojoj su ona i suprug pružili sve, ali su ostali bez ušteđevine. Takvih slučajeva sve je više, a njezina iskrena priča odjekuje među mnogim pojedincima u Srbiji. Složenost formule za izračun mirovina u Srbiji rezultirala je nedostatkom znanja građana o visini mirovine koju će dobiti kada ispune uvjete. Prosjek mirovina u julu bio je 37.798 dinara, što je približno 44 posto prosječne plaće u tom razdoblju. Mirovina predstavlja redovnu novčanu isplatu ili drugu povlasticu koja proizlazi iz osiguranja, a odnosi se na slučajeve starosti, invalidnosti, smrti ili priznavanja zasluga. Pravo na mirovinu utvrđeno je zakonskim odredbama, a isplata se vrši i nakon smrti osiguranika u situacijama kada nasljednici i druge materijalno ovisne osobe ne mogu samostalno osigurati svoje izdržavanje. Ovisno o uvjetima pod kojima je stećena, mirovina može biti kategorizirana kao starosna, invalidska, obiteljska ili posebna, na primjer, boračka.

 

 

Važno je napomenuti da će mirovine od listopada porasti za 5,5 posto, a u siječnju iduće godine za dodatnih 14,5 posto. Ministar financija Siniša Mali najavljuje da će prosječna mirovina u siječnju premašiti 45.000 dinara. Nedavno povećanje mirovina nije zadovoljilo očekivanja predstavnika umirovljenika. Udruge umirovljenika Srbije zagovaraju povećanje mirovina od deset posto od listopada ove godine, a zatim dodatnih 19 posto u 2024. i 2025. Njihov krajnji cilj je podizanje prosječne mirovine na 50 posto prosječne plaće, kako je javila agencija Beta.

 

Preporučujemo