Prof. dr. Radmila Ješić Vukićević, priznata specijalistica gastroenterologije i hepatologije, detaljno je razmotrila sveprisutni zdravstveni problem masne jetre. U ovom obraćanju, profesorka je pružila sveobuhvatno objašnjenje steatoze, medicinskog pojma koji označava nakupljanje masti u jetri. Prema njezinim riječima, masna jetra može se javiti kod mlađih osoba, pa čak i kod djece, iako je uobičajenija u dobi od otprilike 40 ili 50 godina.Važno je prepoznati da ova bolest često prolazi neopaženo u ranim fazama, čak i kod djece, što naglašava potrebu za primjenom odgovarajućih terapijskih mjera. To podrazumijeva suzdržavanje od konzumiranja alkohola ako on doprinosi problemu, kao i prilagodbe životnog stila, poput smanjenja tjelesne mase i povećanja tjelesne aktivnosti. Liječenje masne jetre prvenstveno uključuje rješavanje uzroka koji su doveli do ove pojave. Nadalje, preporučuje se uključivanje određenih dodataka, poput vitamina E i C, koji mogu potaknuti regeneraciju jetre i pružiti antioksidativnu podršku.Važnost prehrane u tretmanu masne jetre naglašava dr. Vukićević, ističući smjernice Svjetske zdravstvene organizacije. Posebno se ističe mediteranska prehrana, koja promovira konzumaciju povrća, mahunarki i cjelovitih žitarica, dok smanjuje unos masne i pržene hrane. Očuvanje zdravlja jetre ovisi o usvajanju biljne prehrane s niskim udjelom masti i kalorija. Treba napomenuti da se preporučuje izbjegavanje jaja zbog visokog kolesterola, posebno kod osoba koje imaju probleme s žučnim mjehurom. Dr. Ješić Vukićević svojim savjetima i pristupom pruža značajnu podršku u prevenciji i liječenju masne jetre, s posebnim naglaskom na usvajanju zdravog prehrambenog režima i promjeni životnih navika.

 

 

U današnjem društvu sve je više naglaska na promicanju uravnoteženog načina života i brizi o tijelu. Prehrana ima ključnu ulogu u očuvanju cjelokupnog zdravlja, utječući na fizičko i mentalno blagostanje. Zbog toga raste svijest o važnosti uključivanja prirodne hrane u svakodnevne prehrambene navike. Med i pčelinji proizvodi postaju popularni zbog svojih povoljnih svojstava, a sve više pojedinaca prepoznaje njihove blagodati. Med, osim što je ukusna poslastica, pruža važne nutrijente. Sa svojim antioksidativnim, vitaminima i mineralima, jača imunološki sustav, pružajući zaštitu od bolesti i infekcija. Također, posjeduje antibakterijske osobine koje ga čine učinkovitim sredstvom za ublažavanje simptoma prehlade i kašlja.Pčelinji vosak, također značajan proizvod pčela, ima široku primjenu. U kozmetičkoj industriji, pčelinji vosak igra ključnu ulogu u proizvodnji balzama za usne, losiona za kožu i prirodnih krema. Zbog svojih hidratantnih i zaštitnih svojstava, štiti kožu od dehidracije i vanjskih štetnih čimbenika, čime postiže meku i baršunastu teksturu. Osim toga, pčelinji vosak ima terapeutska svojstva koja se koriste u aromaterapiji zbog svog nježnog mirisa i ljepljive konzistencije, potičući opuštanje tijela i uma. Također se koristi kao vrijedan sastojak u izradi svijeća, ne samo za stvaranje ugodnog ambijenta, već i za potencijalno poboljšanje raspoloženja i pročišćavanje okolnog zraka. U suvremenom društvu koje sve više cijeni prirodne proizvode, med i pčelinji vosak ističu se zbog svojih mnogobrojnih prednosti, pružajući nekomplikirane, ali snažne resurse za očuvanje zdravlja i opće dobrobiti.

 

 

Pod pojmom vosak najčešće se podrazumijeva pčelinji vosak ili druga tvar sličnih svojstava. U svakodnevnom govoru, pčelinji vosak se odnosi na tvar koju proizvode pčele i koriste je u izradi saća. Općenito, pojam vosak obuhvaća široku grupu tvari koje dijele slična svojstva s pčelinjim voskom:
– Plastičnost pri normalnoj temperaturi okoline.
– Talište iznad 45 °C (što ga razlikuje od masti i ulja).
– Relativno niska viskoznost pri topljenju (za razliku od mnogih vrsta plastike).
– Nesolubilnost u vodi.
– Hidrofobnost.
Voskovi mogu biti prirodni (životinjski ili biljni), umjetno dobiveni iz prirodne nafte ili potpuno sintetski. Osim pčelinjeg, među najpoznatijim prirodnim voskovima su parafin (vosak iz nafte) i karnauba (biljni vosak). Vosak u ljudskom uhu također spada u ovu kategoriju. Neki umjetni materijali, poput silikonskog voska, dijele slična svojstva i smatraju se voskovima.

 

Preporučujemo