Dugo se u našim krajevima održao običaj pripreme hrane za zimnicu. Riječ je o kiseljenju raznog voća i povrća kako bi se i tijekom oštre i duge zime uvijek imalo za jelo. Nadalje, ovaj način čuvanja omogućuje nam da sezonsko povrće skladištimo u fermentiranom stanju, osiguravajući očuvanje njegove hranjive vrijednosti. Zimski kiseli krastavci zahtijevaju posebne korake pripreme koji se ne mogu zanemariti. To uključuje odabir odgovarajućih spremnika za skladištenje kiselih krastavaca tijekom zimske sezone i osiguravanje da su spremnici prethodno temeljito očišćeni ili sterilizirani. Svrha toga je spriječiti ulazak bakterija koje bi mogle pokvariti kisele krastavce.

Unatoč poduzimanju svih potrebnih mjera opreza, postoje trenuci kada zimski kaput počinje neobjašnjivo propadati. U takvim slučajevima jedino dostupno rješenje je uzeti stvari u svoje ruke i kreirati novu zimnicu. Kada se radi o kupusu, najbolje je vaditi glavicu po glavicu, dobro je isprati i potopiti u čistu bačvu napunjenu vodom. Ponovno dodavanje soli nije potrebno ako je sol već prisutna u udubljenom korijenu.

Povrće koje se sprema u staklenke preporuča se dobro ocijediti i oprati. Nakon što je to učinjeno, dodajte svježu predsol u staklenku prije nego što je zatvorite dvostrukim celofanom. Kako biste osigurali maksimalnu svježinu, navlažite celofan alkoholom prije lijepljenja. Prije punjenja staklenki zimnicom ključno je prokuhati i poklopce i staklenke.

Zimnica može biti oštećena iz raznih razloga, a jedan od njih mogu biti neprikladni uvjeti skladištenja. Ozimnicu morate čuvati na hladnom, suhom i dobro prozračenom mjestu, ali ne smije biti prehladno jer smrzavanje vode može uzrokovati štetu. Idealna je smočnica sa zimnicom, ali sve prozore treba pokriti kako bi se osigurao mrak. Preporuča se prozračivanje jednom tjedno, najbolje oko podneva. Za pripremu soli pomiješajte 50 grama soli i 350 ml vinskog octa s litrom vode. Za paprike treba dodati 100 grama šećera na litru vode. Također je neophodno uključiti jednu lozu u bilo koji zimski vrt koji se razmatra.

Većina pojedinaca ne zna da bačvu kiselog kupusa nije preporučljivo čuvati u istoj prostoriji s ostalim namirnicama za zimnicu, jer se na taj način može brzo pokvariti.

Preporučujemo