Kandida, koja je ustvari oblik kvasca, prirodno se nalazi u malim količinama u ljudskom organizmu, posebno u ustima i crijevima, te pomaže u probavi i apsorpciji hranjivih tvari. Međutim, prekomjerno umnožavanje kandide može izazvati zdravstvene probleme. U takvim situacijama, kandida može oštetiti zidove crijeva, prodirati u krvotok i oslobađati toksične nusprodukte u tijelu, što rezultira sindromom propusnosti crijeva i kandidijazom. Ovaj uvjet poznat je kao infekcija kandidom, a prekomjerno umnožavanje kandide može uzrokovati niz zdravstvenih problema, uključujući probavne tegobe i depresiju. Infekcija kandidom može zahvatiti gotovo sve dijelove tijela, s raznolikim simptomima, poput gljivičnih infekcija kože i noktiju, umora, problema s probavom, autoimunih bolesti, teškoća s koncentracijom, promjenama raspoloženja i problemima s kožom. Simptomi kao što su vaginalne infekcije, infekcije mokraćnog sustava, rektalni ili vaginalni svrab, ozbiljne alergije ili svrab u ušima također mogu biti povezani s kandidom. Također, jaka želja za konzumacijom šećera i drugih ugljikohidrata može biti povezana s ovom gljivicom. Ako primijetite neke od ovih simptoma, važno je konzultirati se s liječnikom. Pacijenti ne bi trebali samostalno provoditi laboratorijske ili druge analize bez prethodnog pregleda i konzultacija s liječnikom.

 

 

Za uspješno liječenje kandide, ključno je poduzeti tri koraka: zaustaviti prekomjerni rast ove vrste gljivica, poticati razvoj korisnih bakterija te izliječiti crijeva kako bi se spriječilo daljnje prodiranje kandide u krvotok. Prvi korak uključuje smanjenje prekomjernog rasta kandide, što često zahtijeva prijelaz na dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata i izbjegavanje/eliminaciju šećera. Šećer predstavlja izvor hrane za kandidu, stoga je početak procesa eliminacije jednostavnih šećera, poput slatkiša, deserta, alkohola i brašna. Istovremeno, preporučuje se smanjenje unosa složenijih ugljikohidrata na samo 1 šalicu dnevno, uključujući žitarice, grah, voće, kruh, tjesteninu i krumpir. Ovo pomaže kontrolirati rast kandide i konačno dovesti do njezinog nestanka. Također se preporučuje ograničavanje konzumacije fermentiranih namirnica, jer iako su poznate po podršci rastu dobrih bakterija, većina ljudi nije svjesna da se gljiva kandida hrani na sličan način. Kao dopuna anti-kandida dijeti, preporučuje se primjena antifungalnih lijekova poput Diflucana ili Nistatina tijekom najmanje mjesec dana.
Najčešći faktori koji doprinose kandidijazi uključuju:
Upotrebu antibiotika
Korištenje kontracepcijskih pilula
Konzumiranje oralnih kortikosteroida
Prisustvo dijabetesa
Oslabljen imunološki sistem

 

 

Simptomi kandidijaze uključuju:
Kronični umor
Promjene raspoloženja
Infekcije vaginalnog i urinarnog trakta
Oralnu kandidijazu
Sinusnu upalu
Probleme s probavom
Gljivične infekcije kože i noktiju
Hormonalnu neravnotežu
Evo koraka koje možete poduzeti kako biste eliminirali kandidu iz organizma:
Detoksikacija tekućinom
Priprema povrtnog temeljca
Procijeđivanje temeljca i čuvanje u hladnjaku
Konzumiranje zagrijanog temeljca tijekom dana
Povećanje unosa tekućine radi poticanja izlučivanja toksina iz tijela
Patogene gljivice, ili jednostavno gljivice, su vrste gljiva koje izazivaju bolesti kod ljudi, životinja i biljaka. Vegetativno tijelo gljivica, poznato kao thalus, sastoji se uglavnom od nerazgranatih ili razgranatih finih niti, poznatih kao hife. Kod nižih oblika, ove hife nemaju poprečni zid, dok su kod viših oblika septirane. U kulturi tkiva, gljivice rastu u obliku mreže hifa poznate kao micelij. Za razmnožavanje, gljivice stvaraju nove hife na rubu micelija (vegetativni rast) ili formiraju specijalizirana reproduktivna tijelašca ili spore. Sve gljivice za svoj rast i razmnožavanje zahtijevaju organska ugljikova jedinjenja, što ih čini heterotrofnima u odnosu na te tvari. Ovisno o prisutnosti izvora organskih ugljikovih jedinjenja, gljivice mogu živjeti kao saprofiti ili kao paraziti na biljkama, životinjama i ljudima. U rijetkim slučajevima, gljivice djeluju kao simbionti kod viših organizama, gdje koriste aktivne materije kao protuuslugu za obezbjeđenje iskoristljivih organskih ugljikovih jedinjenja.

 

Preporučujemo