Iako većina ljudi hrli sa sela u gradove posljednjih godina imamo trend porasta i broja onih koji grad mijenjaju za selo. To rade i poznate ličnosti a mi vam donosimo iskustvo jednog beograđanina. Bogdan Stanišić, stanovnik Beograda, hrabro je odlučio napustiti užurbani grad i krenuti u novi život na selu. 

Pokazalo se da je njegova odluka bila puna prepreka i trijumfa, unatoč otporu nekih njegovih susjeda.Uz izazovnu potragu za pronalaskom odgovarajućeg imanja koje bi zadovoljilo Bogdanove želje, on je na kraju otkrio jedno u selu Jasenak kod Obrenovca. No, ovaj Beograđanin morao se boriti i s čestim krađama od strane susjeda, koji su iskoristili gradnju na njegovoj zemlji i pokrali sve, od sitnica poput kante, pa čak i krova njegove kuće.

  • Unatoč naizgled nepremostivom izazovu, Bogdan je uspješno locirao krivce, vratio svoje stvari i naposljetku otkrio mir u selu.

Bogdan priča o svojoj mukotrpnoj četverogodišnjoj potrazi za imanjem, zadatku koji se pokazao prilično zahtjevnim. No, na kraju je naletio upravo na ovaj dragulj, smješten otprilike 25 kilometara od Beograda. Tu je otkrio priču za kojom je čeznuo. Bogdan je uspostavio skup kriterija koje je imanje trebalo zadovoljiti – prikladna udaljenost od grada, ali ipak nadohvat ruke, prostran prostor za smještaj njegovih brojnih životinja i, naravno, bunar koji funkcionira. Zanimljivo, svi ovi preduvjeti bili su ispunjeni upravo na ovom mjestu, na Bogdanovo veliko oduševljenje.

Unatoč tome što se imovina činila katastrofalnom u trenutku kupnje, on se nije dao pokolebati i preuzeo je na sebe da je transformira u svoj zamišljeni ishod, ne pokazujući nimalo oklijevanja da zaprlja ruke.

Prema riječima sadašnjeg vlasnika, prethodni vlasnik je bio začuđen da će netko doista kupiti nekretninu zbog velike zapuštenosti. Prethodni vlasnik otkrio je da se na imanju dva desetljeća nije radilo nikakvo održavanje ili poboljšanja. Sadašnji vlasnik objašnjava da je počeo raditi na imanju mnogo prije nego što ga je službeno kupio, budući da je već posjedovao kolekciju strojeva i sve što je vjerovao da mu je potrebno za život na selu.

 

Uz kupnju motokultivatora, traktora i raznih drugih strojeva, sada posjeduje potrebne alate za pretvorbu svoje ideje u stvarnost.

Na svom imanju poduzeo je brojne pothvate, uključujući postavljanje vrta, izgradnju kuće i stvaranje staja za smještaj svoje raznolike zbirke životinja.

  • S punim nade, Bogdan kaže: “Moji napori bili su raštrkani u brojnim smjerovima, svi s krajnjim ciljem stvaranja jedinstvene cjeline. Počeo sam fokusirajući se na kuću i štalu, budući da sam ponosni vlasnik četiri konja, dva junica i osam koza. Neophodno je da brzo završim potrebne transfere kako bih osigurao brzo zatvaranje.

Bez nepokolebljive pomoći obitelji, koja mu pomaže u svakom pothvatu, cijeli bi proces nedvojbeno bio znatno otežan. Nažalost, znatan dio susjedstva nije uspio pružiti potrebnu podršku.

 

U ovom području postoje dvije različite vrste četvrti. Izražavam svoju zahvalnost onima koji su mi bili podrška u svakom pogledu, jer me njihov topao doček pri mom dolasku razveselio. S druge strane, nenamjerno sam naišao na drugu skupinu susjeda, koji su mi nažalost stvarali značajne probleme. Kad sam se upustio u pothvat na udaljenoj lokaciji kao što je ova, pojedinci koji su me promatrali u mojoj odsutnosti bili su upravo oni susjedi koji su često posjećivali moju kuću i uvelike me ometali u radu krađući razne stvari od mene.

Počelo je s kantom i ručnim alatom, ali je ubrzo eskaliralo do značajnijih krađa, poput akumulatora traktora. Situacija je dosegla vrhunac kada je krovište pomoćne zgrade potpuno uništeno, pri čemu sam ja i moji susjedi pričinili značajnu štetu. Ovo su osjećaji koje je Bogdan iznio u intervjuu na YouTube kanalu “Povratak na selo”.

Njihovi su posjeti bili sve češći, što ga je natjeralo da intervenira. Uzevši stvari u svoje ruke, proveo je temeljitu istragu, postavivši lovačke kamere i koristeći dron za nadzor. Nakon toga je pregovarao s njima o sporazumu, nadajući se da će biti ispoštovan.

Njegova priča naglašava značaj susjeda koji nije pokvario njegovu percepciju sela, jačajući njegovu odlučnost da tamo ostane.

 

  • Bogdan, koji uz oca i brata brine o svim poljoprivrednim poslovima, izražava zadovoljstvo pričom koju smatra idealnom za njega. On cijeni prirodu i priznaje da ona ispunjava njegove želje, jer teži stvaranju održivog imanja koje ljudima svih dobi približava ljepotu života daleko od urbanih sredina.

Spoznaja da se odvojio od prirode i svakodnevice bila je katalizator njegovog odlaska iz urbanog krajolika.Bogdan u intervjuu za YouTube kanal “Povratak na selo” ističe važnost ponovnog povezivanja s prirodom, pojma od kojeg smo se potpuno odvojili.

Vjeruje da postoje određene vrijednosti koje svi priznajemo, ali ih se teško implementiramo u svoje živote. Bavljenje aktivnostima poput košnje sijena i fizičkim radom uz voljene osobe može nam pružiti osjećaj bliskosti i povezanosti. Bogdanov krajnji cilj je oživjeti ovaj osjećaj blizine, zamišljajući budućnost u kojoj se prijatelji i obitelj okupljaju.

Nakon što je napokon smogao hrabrosti za dugo željeni korak, našao se s porukom za one koji se nađu na sličnom putu.”Nemojte odgađati, poduzmite akciju odmah. Iako bi to nekima moglo biti zabavno ili beznačajno, počnite slijediti svoje snove. Moja smjernica za svakoga tko želi slijediti sličan put kao ja je da počne prikupljati informacije, stjecati znanje, pa čak i dobiti potrebne alata tako da ćete u bliskoj budućnosti biti samo na korak od pretvaranja svog sna u stvarnost,” savjetuje pojedinac iz Beograda.

Preporučujemo