Ksenia Deli, moldavska manekenka, stekla je globalnu prepoznatljivost zahvaljujući svojoj ulozi u muzičkom spotu Justina Biebera za pesmu “What Do You Mean?”. Međutim, veći medijski interes privukla je nakon udaje za egipatskog biznismena Ossama Fathi Rabah Al-Sharifa, koji je stariji od nje čak 36 godina, prema navodima lista Kurir. Njihov brak često je meta negativnih komentara zbog značajne razlike u godinama, a neki sugerišu da je njen izbor partnera motivisan njegovim materijalnim bogatstvom.Par je vezu ozakonio 2016. godine i sada dele roditeljstvo sa svojom kćerkom. Njihovo glamurozno venčanje, vredno “teško” čak milion eura, održano je na Santoriniju, a Ksenia Deli je zablistala u raskošnoj vjenčanici potpisanoj od strane Zuhaira Murada. Komentari na njihovim zajedničkim fotografijama variraju, pri čemu neki vide duboko zaljubljeni par, dok drugi izražavaju skepticizam, sugerirajući da je njihov odnos možda motivisan njegovim materijalnim bogatstvom, kako prenosi Kurir. Egipat (arapski: مصر‎ Misir), zvanično poznat kao Arapska Republika Egipat, prostire se kao transkontinentalna zemlja koja obuhvata sjeveroistočni deo Afrike i jugozapadni deo Azije, preko kopnenog mosta koji čini Sinajsko poluostrvo. Većinski deo teritorije od 1.010.450 km2 leži duž doline reke Nil.

 

 

Egipat deli granice sa Sredozemnim morem na severu, pojasom Gaze i Izraelom na severoistoku, Akapskim zalivom i Crvenim morem na istoku, Sudanom na jugu i Libijom na zapadu.Sa više od 94 miliona stanovnika (prema podacima iz 2007), Egipat je treća najmnogoljudnija država Afrike i 15. na svetu. Većina stanovništva naseljena je duž obale reke Nila, zahvatajući gotovo 40.000 km2 obradivog zemljišta. Prostrane oblasti Sahare, koje čine veći deo egipatske teritorije, ostaju slabo naseljene. Polovina ukupnog stanovništva Egipata živi u urbanim centrima, posebno u gusto naseljenim gradovima kao što su Kairo, Aleksandrija i drugi veći gradovi u delti Nila. Egipat ima najdužu istoriju među modernim državama, naseljen je u kontinuitetu od 10. milenijuma p. n. e. Sa izuzetnim spomenicima poput Gize i Sfinge, koji potiču iz antičkog perioda, Egipat je bio jedna od najmoćnijih država svog doba i jedna od prvih šest civilizacija koje su se pojavile nezavisno u svetu. Njegove drevne ruševine, kao što su one u Memphisu, Tebi, Karnaku i Dolini kraljeva kod Luksora, predstavljaju značajan fokus arheoloških istraživanja i šireg interesovanja globalne javnosti. Pored bogatog kulturnog nasleđa, Egipat je privlačna turistička destinacija, privlačeći posetioce iz celog sveta koji se odmaraju i na Crvenomorskoj rivijeri, čime se obezbeđuje zaposlenje za 12% radne snage.

 

 

Moderni Egipat se smatra regionalnom silom s izraženim kulturnim, političkim i vojnim uticajem u Severnoj Africi, na Bliskom istoku i općenito u muslimanskom svetu. Egipatska ekonomija se ubraja među najveće i najraznovrsnije na Bliskom istoku, sa sektorima kao što su turizam, poljoprivreda, industrija i usluge. Izraz “Egipat” potiče od starogrčkog Aigyptos, preko francuskog Egypte i latinskog Aegyptus. Antičko ime za Egipat je Hwt-Ka-Ptah, što prevodi kao duša (dom) Ptaha. Arapski izraz za Egipat je “Misir”, što ima semitsko poreklo i doslovno znači dva tjesnaca, referirajući se na gornji i donji Egipat. Ovaj naziv prvobitno označava “metropolu” ili “civilizaciju”. Drevni egipatski naziv za zemlju bio je “kemret”, što prevodi kao “crna zemlja” i odnosi se na plodno crno tlo poplavnih ravnica Nila, suprotno od “deshret”, što znači “crvena zemlja” za pustinju.

 

 

Preporučujemo