U suočavanju s hemoroidima, ključno je prilagoditi ishranu i očuvati zdravlje probavnog sistema. Mnogi smatraju da soda bikarbona može biti korisna. Hemoroidi su proširene vene na kraju debelog crijeva, koje mogu postati otečene i upaljene. Prema nekim statistikama, oko polovine populacije pati od ovog problema. Težina hemoroida može varirati, od blago uvećanih i nevidljivih spolja, do situacija gde krvare. Hemoroidi mogu pogoršati prolaskom kroz analni kanal. U početnoj fazi, to su čvorovi veličine mramora koji se pojavljuju tokom pražnjenja crijeva ili napora. Kada stanje dostigne drugi stupanj, hemoroidi se sami od sebe ponovno pojavljuju.Kada se hemoroidi više ne povlače sami, pacijenti moraju preduzeti sami inicijativu ili se obratiti doktorru radi potrebne intervencije, pri čemu se često preporučuje hirurški zahvat. Nakon četvrtog stepena, povlačenje hemoroida postaje nemoguće, te operacija postaje jedina rešenje. S obzirom na razvoj ove bolesti, preporučuje se prvenstveno preventivno delovanje, a u slučaju neuspeha, hitno lečenje. Upotreba sode bikarbone može biti od pomoći. Glavni uzroci hemoroida često proizlaze iz načina života, uključujući dugotrajno sedenje, nedovoljnu fizičku aktivnost i nepravilnu ishranu. Prekomerna telesna težina i loše navike koje otežavaju pražnjenje creva takođe mogu izazvati neprijatne posledice. Redovno zatvaranje ili tvrda stolica mogu prouzrokovati naprezanje, što može dovesti do otoka ili upale hemoroida.

 

 

Stoga su, prije svega, ključne dvije stvari: prilagođavanje ishrane i očuvanje zdravlja celokupnog probavnog sistema. Mnogi ljudi prepoznaju korisnost sode bikarbone, tvrdeći da može olakšati zatvor. Odrasli mogu konzumirati 10 grama, rastvorenih u čaši hladne vode, nakon obroka. Međutim, uvek potražite savet lekara ako simptomi potraju duže od jedne sedmice. Soda bikarbona takođe se koristi kao sastojak u toploj kupki, pomažući u rešavanju problema uzrokovanih zatvorom i hemoroidima. Treba je rastvoriti u toploj vodi u količini od tri supene kašike po litru vode i dodati u kadu ili umivaonik gde možete sedeti. Ostavite da odstoji u rastvoru dok se ne ohladi, obično deset do dvadeset minuta, a zatim isperite toplom vodom i nanesite neutralnu kremu za bebe na celo zahvaćeno područje.

 

 

Natrijev hidrogenkarbonat (NaHCO3), poznat i kao soda bikarbona, natrijev bikarbonat, jestiva soda, E500b ili 500ii, predstavlja bijeli kristalni prah sa slabom topljivošću u vodi, a njegova vodena otopina je blago lužnata zbog hidrolize. Ključne soli ugljične kiseline uključuju natrijev hidrogenkarbonat i natrijev karbonat, koje imaju značajnu ulogu u industriji. U svakodnevnom životu je prepoznat pod nazivom soda bikarbona, dok mu je po IUPAC nomenklaturi ime natrijev hidrogenkarbonat. Pri zagrevanju se ne topi, već se razlaže na natrijev karbonat (Na2CO3), ugljikov(IV) oksid (CO2) i vodu (H2O). Njegova topljivost iznosi 9.6 g u 100 mL H2O na 20 °C. U prirodnom okruženju se javlja kao mineral “trona” (Na2CO3NaHCO32 x H2O). Industrijski se proizvodi Solvayevim postupkom, gdje se najprije formira bikarbonat, a zatim se peče dok ne pređe u karbonat. Osim putem Solvayevog postupka, natrijev hidrogenkarbonat može se dobiti i unošenjem ugljikovog(IV) oksida u vodenu otopinu natrijevog karbonata prema reakciji: Na2CO3 + CO2 + H2O –> 2NaHCO3. Široko se primenjuje u raznim sektorima, uključujući pekarstvo kao osnovni sastojak za proizvodnju praškova za dizanje tijesta i praškova za pecivo, u kozmetici, proizvodnji gaziranih pića, izradi veštačkih mineralnih voda (soda voda), proizvodnji tekstila, papira, keramike, kao punilo u vatrogasnim aparaturama, itd. Zahvaljujući svojoj blagoj lužnatosti, u medicini se koristi kao neutralizator viška želučane kiseline, posebno klorovodične kiseline, i za neutralizaciju kiselina u raznim hemijskim procesima.

 

Preporučujemo